wino - 10075 przepisów (strona:86/672)

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim 257

sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie. 2 sery camembert 200 g żurawiny świeżej 1/4 szklanki wina czerwonego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki soku z pomarańczy 7 lukrowanych pierników Uszatek Kopernik Toruń 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 małe jajko Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą(...)wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć

https:KKuchniaMniam
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 105

smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem(...)łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy

Kuchnia MagdaLeny
guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami) 195

mięsa z dzika 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy i wędzoną papryką, na conajmniej 12 godzin. Na oliwie zrumienić migdały(...)Dodać posiekane w kostkę cebulę i marchewkę. Wlać marynatę i włożyć gałązki tymianku (albo wsypać suszony). Przesmażone migdały, czosnek i chleb włozyć do blendera, dodać sól, pieprz, oregano, trochę wina z patelni i wszystko zblendować, na nie koniecznie bardzo gładką masę. Dodać do duszącego się mięsa. Dolać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty. Dodać groszek. Duśić wszystko

stajnia gołębie od kuchni
Stroganow z jelenia 235

chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy(...)godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba. * użyłam domowego bulionu ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec jelenia z polentą

Wędrówki po kuchni
Petiscos - portugalskie przekąski 118

kultura tapas , która nad Atlantykiem zwie się petiscos . Jednak tak naprawdę tapas i  petiscos  to dwie różne rzeczy, za którymi kryje się podobna tradycja wspólnego biesiadowania, picia wina i spędzania czasu przy stole. Popularne portugalskie  petiscos . Co różni  petiscos  od tapas ? Słynne na cały świat tapas zdobyły olbrzymią popularność i stały się bardzo popularną(...)macki, doprawione oliwą, natką pietruszki, octem, cebulą i niekiedy pomidorem. Typowe portugalskie sałatki bywają zaskakujące.  Oczywiście obowiązkowym elementem zajadania się  petiscos  jest wino. W Portugalii wino jest tańsze niż woda i trzeba z tego korzystać. Szczególnie polecam delektować się jedynym w swoim rodzaju zielonym winem — Vinho Verde , a także białym Alvarinho i wszelkimi szczepami

Food Square
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 193

cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina (wino można zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) 200ml śmietanki 30% opcjonalnie: szczypta soli morskiej Ciasto: zimne masło posiekać z mąką, dodać zimne wino, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części. Każdy kawałek rozwałkować

Obiad gotowy
Ligawa w sosie śliwkowym 288

cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy od musztardy i słodki od śliwek. Wiele osób boi się przyrządzania wołowiny – tak przyrządzona uda Wam się na pewno. To świetny przepis na wszelkie domowe przyjęcia(...)sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe 200 ml czerwonego, pół-/wytrawnego wina 300-400 ml bulionu drobiowego lub wołowego 10 dużych, suszonych śliwek 5 suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) sól morska Marynata: 200 g musztardy delikatesowej lub sarepskiej 3 duże, wyciśnięte ząbki

Poezja smaku
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 242

Łatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce(...)kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany

cool and minty
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 150

dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch prostokątnych foremek 25×10 cm SKŁADNIKI NA FARSZ: 2-3 nieduże gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego 5-6 goździków 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (zamiennie z każdym cukrem)  1 łyżka octu balsamicznego 100 g sera pleśniowego typu blue 50 g startego(...)śmietany 30% kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi  PRZYGOTOWANIE :  Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne.  Wino wlewamy do garnka z goździkami, melasą i octem balsamicznym. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut (licząc od czasu zagotowania się wina). Po tym czasie delikatnie

gutfut
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem 134

reszta to naturalne przyprawy. Według mnie to idealna propozycja na świąteczny stół, dlatego dziś zapraszam Was po ten przepis, jego autorką jest właśnie Sandra.   Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem,  perłowymi cebulkami i dymionym masłem Proporcje  dla 5  osób Składniki:   5 białych kieł bas Sokołów Naturrino 120  ml bia łego wytrawnego wina(...)minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, s ó l, pieprz oraz masło. Zestawić  z ognia.  Udekorować liśćmi świeżego szpinaku. A tutaj zamieszczam kilka fotek z naszego wielkanocnego  spotkania z Sandrą. Było gotowanie

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 152

bardzo ciekawa, jak smakuje, czy rzeczywiście jest tak pyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam si ę  dłużej i upiekłam  moje pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że  dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby od rodziny o ponowne jego upieczenie.  Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity(...)koloru. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI Babka 400 g m ą ki pszennej   100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 180 ml oleju slonecznikowego 180 ml słodkiego wina musującego 1 laska wanilii 4 jaja Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka 1 łyżeczka kurkumy w proszku **** INGREDIENTI Ciambella 400 g di farina 100 g di zucchero

La grande e la piccola cuoca
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 144

CHRZANOWY Z JABŁKIEM I MORELAMI SKŁADNIKI: korzeń chrzanu, utarty i sparzony 2-3 winne jabłka, obrane i drobno starte na tarce 1 łyżka oleju 1 kieliszek wytrawnego, białego wina (ew. octu winnego) 2-3 suszone morele (ew. śliwki) 1 łyżka drobno posiekanych migdałów sól(...)cukier do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozprowadzamy winem. Sos zostawiamy w lodówce, aby "dojrzał". Podajemy do wędlin, pieczonych karczków lub pieczonej cielęciny. CHRZAN Z BORÓWKAMI SKŁADNIKI: korzeń chrzanu, starty i sparzony wrzątkiem 5 łyżek dżemu z borówek 2-3 łyżki czerwonego wina sól, cukier puder i sos z cytryny (ew.) do smaku. Wszystkie składniki łączymy

Moja Książka Kucharska
Wątróbka ze szpinakiem 229

100g liści świeżego szpinaku 0,5 kg wątróbki drobiowej 3 łyżki oliwy 1 cebula Sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka żurawiny 1 łyżka miodu 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Mleko Majeranek Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania wątróbki. Na początku myjemy wątróbkę, następnie moczymy ją w mleku i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mleko odlewamy(...)każdej strony. Usmażoną zdejmujemy z patelni. Na ten sam olej wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut. Do tego następnie dodajemy żurawinę i wino. Dusimy całość, aż wino się zredukuje ale żurawina nie może nam się rozpaść. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem opcjonalnie. Na samym końcu dodać miód i wymieszać delikatnie. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak z pieczarkami w sosie z białego wina 188

przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej kilka łyżek mąki krupczatki 2-3 łyżki posiekanej drobno natki(...)stopniowo, dzięki temu nie puszczają aż tak dużo wody). Smażymy wszystko razem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy i wlewamy wino. Gotujemy około 2-3 minuty. Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso. Na sam koniec posypujemy drobno

Smaki Na Talerzu
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 237

większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce. Dziś razem z sommelierem sklepu Winezja.pl sięgnęłam na półkę z winami białymi i jedno z nich wybrałam do przygotowania pysznego jabłecznika na weekend. Idealnie z moim pomysłem komponuje się Oremus Tokaji Szamorodni. Jest to wino białe , słodkie, wyprodukowane(...)cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania