Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki(...)dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka
Mango Papajazakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem! Składniki: 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól, pieprz do podania: kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, natka pietruszki, świeże pieczywo Na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy posiekane pieczarki(...)dusimy całość aż woda z pieczarek całkowicie odparuje a pieczarki zrobią się delikatnie brązowe. W tym momencie wlewam do garnka wino i staram się je w większym stopniu odparować- alkohol wyparuje, pozostanie jedynie smak wina. Wlewam bulion i całość gotuje jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość miksuję dokładnie blenderem, doprawiam solą i pieprzem. Ponownie doprowadzam do wrzenia
Mango Papajaogórków jak my wybór może być tylko jeden. Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza – na ten przykład królika se możeta, tak jak i my, upolować, sprawić i we winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma, skoro na stole jak we samym Belwederze! Składniki: 1 tuszka królika 6 plasterków boczku 2 średnie marchewki(...)pietruszka 2 cebule 4 ząbki czosnku ½ kostki masła 100 ml czerwonego wina oliwa z oliwek owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Sposób przygotowania: Królika dokładnie myjemy i dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaminut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody na około 10 min. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, wino, ser, pieprz, sól i tymianek. Mieszamy. Pomidorki kroimy na pół. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy szparagi, dodajemy boczek i pomidorki. Całość zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 180C(...)minut, aż masa się zetnie i z góry ładnie zrumieni. A do tego białe wino. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała(...)wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku(...)suszone śliwki winem i odstawić je do namoczenia na minimum 1h. Następnie części kaczki umyj, osusz, odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej olej i obsmaż części kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina. Całość zalej
Fabryka pomysłówtheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówmuli, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo(...)małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot. Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych, kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie z dominującą nutą brzoskwini i jabłka. Wino wyjątkowo harmonijne i esencjonalne. but. 0,75l - 59,00 pln poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine
królestwo garówrisotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę. Jak na restaurację specjalizującą się w kuchni włoskiej, win z tego kraju powinno być więcej i powinny być bardziej zróżnicowane. Dobrym(...)pomysłem jest krótki opis każdego wina z sugestią do czego będzie pasowało. Do wyboru miałam trzy dowolne dania z menu. Ponieważ bardzo lubię szparagi a w Navonie w tej chwili jest specjalne menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny „mus szparagowo – pistacjowy z białą
królestwo garówcienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, ocet z wina riesling, oliwa z oferty Złoto Hiszpanii www.zlotohiszpanii.pl. Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Na zaproszenie importera najlepszych hiszpańskich produktów Złoto Hiszpanii , zostałam zaproszona(...)Kulinarna biżuteria ” . Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. Ten przepis bierze udział w konkursie. Ocet z wina riesling – octu winnego generalnie nie lubię i staram się „omijać wielkim łukiem”, a ten ocet ma wspaniały aromat i smak. Zdecydowanie wyczuwalne są tu aromaty rieslinga, dzięki którym zapach
królestwo garówChardonnay, jednak ja zdecydowanie wolałam połączenie z Le Domaine de Menard Cuvee Marine 2013 , IGP Cotes de Gascogne, Francja. Kupaż 60% Colombard, 20% Gros Manseng i 20% Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne(...)wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos
królestwo garówdyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska. Do zapiekanki z bakłażana oraz risotta z dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG(...)Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne. Do kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno czerwonym z tendencją do odcieni granatu. Dominują w nim aromaty jagód i wiśni jest aksamitne w smaku z miękkimi taninami. To samo wino użyte zostało
królestwo garówrównież spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel. O zaletach kuchni mieliśmy okazję przekonać się podczas kolacji degustacyjnej, na którą zaprosili nas Pan Marek Przeorski Dyrektor Generalny(...)Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera
królestwo garówmusztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki(...)gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dodajemy do niego mąkę i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dolewamy wino i mieszamy rózgą, a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był
Kulinarne przygody GatityOstatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej(...)nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki lub suszone 1 szklanka czerwonego wina powidła śliwkowe sól pieprz 3 goździki szczypta cynamonu Wykonanie: Schab przekroić wzdłuż na wysokości ⅓ mięsa, rozłożyć
Mama Gotuje