wino - 10075 przepisów (strona:73/672)

Francuska zupa cebulowa 110

przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu(...)minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki

Mango Papaja
ZAPIEKANKA Z FENKUŁA I ZIEMNIACZKÓW 178

FENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki(...)grubości pół centymetra. Z bulw fenkuła usuwamy końcówki, przydadzą się nam do ozdobienia zapiekanki. Doprowadzamy bulion do wrzenia, wkładamy do niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę

Markowy smak
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 173

gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych(...)pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni

WojnaNaSmaki.pl
Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami 386

Dziś znowu kurczak i znowu z pomidorami, a jednak zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak jest taaaki soczysty. A wino wiadomo, jak to wino. Trochę na patelnię, trochę dla kucharza ;) To takie proste danie dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego i sycącego, nie ładując przy tym w siebie miliona kalorii. Wszystko(...)piersi kurczaka po 120-150 g 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól masło klarowane lub olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 100 ml białego wina 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje są krótkie) 400 g pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki

Pełny talerz
Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym 157

Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym Po prostu smacznie !   Składniki: 500 g filetów z kurczaka   1 cebula  4 ząbki

Wino Francja Kuchnia
risotto z owocami morza 102

arborio, 100 g szalotki, 2 ząbki czosnku, ostra papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki(...)dodać szczyptę soli i cukru, przesmażyć (smażyć około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy

królestwo garów
Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 129

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie Ochota na pieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale  batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu

Wino Francja Kuchnia
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 151

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi

Wino Francja Kuchnia
Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym 200

Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie.  Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale

Wino Francja Kuchnia
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 223

mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż(...)seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3

karmelowy
Kurczak po włosku - przepis. 1517

pomidorów koktajlowych sos   1 dużą marchew  1 korzeń pietruszki  1 cebule średnią  1 ząbek czosnku  2-3 łyżki oleju  0,5 szklanki wina czerwonego  słodka papryka do smaku  pieprz cayenne do smaku  sól do smaku  1 puszkę pomidorów krojonych  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :  Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą(...)Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę. Pałki

Basia w kuchni
Polędwiczki z dzika w czerwonym winie. 204

mięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :) Składniki : około 50 dag polędwicy z dzika około szklanki czerwonego wina cebula mąka ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk sól, pieprz czarny. liść laurowy(...)tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem  Na gorący tłuszcz na patelni położyć mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę Po 10  min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina

Proste Potrawy
Mazurek wielkanocny 154

Mazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.  Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto

Wino Francja Kuchnia
Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 212

zasmakowała mi soczewica z tego przepisu że postanowiłam ją zrobić jeszcze raz dodając więcej warzyw i innych składników. Doprawiłam po swojemu dorzuciłam to i owo, podlałam obficie winem i dłużej gotowałam soczewice żeby była bardziej miękka na życzenie lubego. Wyszło danie idealne na styl azjatycki nadające się na obiad jak i również do pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny(...)cukini pokrojonej w plasterki następnie na ćwiartki 1 papryczka chilli drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka wina 3/4- 1 szklanka wody 2 łyżki masła 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu chilli pikantnego (firmy vifon) pieprz do smaku Mąkę przesiewamy

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 174

Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.  Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania