wino - 10075 przepisów (strona:73/672)

Risotto ze szparagami i bekonem 133

240g ryżu do risotto Uncle Ben ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina łyżka masła 1 pęczek zielonych szparagów sól, pieprz Wykonanie: W głębokim rondlu podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem(...)chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu, mieszając i gotując na małym ogniu, tak by ryż wchłaniał bulion. Dodać resztę wina i poczekać, aż ryż je wchłonie. Wrzucić obrane

Pociąg Do Kuchni
Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 206

pysznie. Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami (150 g) 3/4 szklanki bulionu 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%) 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki chilli w płatkach ok. 40o g makaronu penne (dla 4 osób(...)garść listków świeżej bazylii (jeśli nie macie można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wino podgrzewamy w małym rondelku. Ze słoika wyjmujemy połowę suszonych pomidorów i dodajemy do wina. Gotujemy ok. 2 minuty, aż alkohol zawarty w winie wyparuje i dolewamy bulion oraz śmietankę. Zagotowujemy całość i miksujemy

Poezja smaku
La Geria Lanzarote 280

Jeśli planujecie pobyt na Lanzarote zarezerwujcie sobie czas,żeby odwiedzić region  La Geria słynący ze specyficznego sposobu uprawy winorośli. Powstaje z nich cudowny trunek, ceniony na świecie: wino Malvasia. http://www.lageria.com/en/10-la-geria-malvasia-blanco-seco-75cl.html      Wycieczka do rejonu La Geria na Lanzarote to baaaardzo przyjemna wycieczka. Zapoznajemy się ze specyficznym sposobem uprawy winorośli, niespotykanym nigdzie indziej(...)wiatru specjalnie na tę okazję zbudowanym murkiem. Umiarkowany klimat, brak ostrych zim sprzyja uprawom. Na drodze wycieczki mijamy muzeum wina (Museo del Vino) gdzie możemy prześledzić proces powstawania wina oraz bodegi , w których możemy oddać się najprzyjemniejszemu zajęciu podczas zwiedzania: degustacji poszczególnych gatunków wina. Oczywiście możemy zaopatrzyć się w trunki, które nam zasmakują. Wszystko odbywa się księżycowym

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii 211

Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii W oczekiwaniu na świeże warzywa z ogródka. Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść

Wino Francja Kuchnia
Sukienki tylko dla par i pijany dżem truskawkowy 123

sobie pomyślałam, że pokażę Wam dzisiaj dżem. Przygotowałam go w upalny lipcowy dzień (co było nie lada poświęceniem) z najlepszych, polskich truskawek. Truskawkowy klasyk wzbogaciłam o dodatek różowego wina; oczywiście alkohol wyparuje, ale pozostawi naprawdę pyszny, nieoczywisty smaczek. Dżem(...)szybko zyskał rangę ulubionego w rankingu mojej wybrednej Siostry, spróbujcie więc koniecznie! Dżem truskawkowo-jabłkowy z różowym winem Składniki: (na 4,5 słoiczka) 2 kg truskawek 2 jabłka sok z 1 cytryny 700 g cukru 400 ml słodkiego różowego wina Truskawki odszypułkować, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 114

porcje): 1 cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki(...)olej i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy

Mango Papaja
Francuska zupa cebulowa 96

przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu(...)minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki

Mango Papaja
ZAPIEKANKA Z FENKUŁA I ZIEMNIACZKÓW 167

FENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki(...)grubości pół centymetra. Z bulw fenkuła usuwamy końcówki, przydadzą się nam do ozdobienia zapiekanki. Doprowadzamy bulion do wrzenia, wkładamy do niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę

Markowy smak
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 168

gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych(...)pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni

WojnaNaSmaki.pl
Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami 371

Dziś znowu kurczak i znowu z pomidorami, a jednak zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak jest taaaki soczysty. A wino wiadomo, jak to wino. Trochę na patelnię, trochę dla kucharza ;) To takie proste danie dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego i sycącego, nie ładując przy tym w siebie miliona kalorii. Wszystko(...)piersi kurczaka po 120-150 g 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól masło klarowane lub olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 100 ml białego wina 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje są krótkie) 400 g pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki

Pełny talerz
Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym 143

Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym Po prostu smacznie !   Składniki: 500 g filetów z kurczaka   1 cebula  4 ząbki

Wino Francja Kuchnia
risotto z owocami morza 95

arborio, 100 g szalotki, 2 ząbki czosnku, ostra papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki(...)dodać szczyptę soli i cukru, przesmażyć (smażyć około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy

królestwo garów
Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 120

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie Ochota na pieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale  batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu

Wino Francja Kuchnia
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 139

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi

Wino Francja Kuchnia