Moniką. Dobrze, że chłopaki nie przepadają za zieleniną! Składniki: • 2 pęczki zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania Sos szodonowy • 4 żółtka • 150 ml białego wina • 150 ml bulionu – u mnie rosołek wegetariański • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec(...)czym delikatnie odcedzić. Sos • Wino wymieszać z rosołkiem i mąką ziemniaczaną. • Żółtka ubić w miseczce nad parą z gorącą wodą. • Wlewać powoli wino cały czas ubijając. • Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Gotowym polać ciepłe szparagi. • Sosu nie należy odgrzewać, bo się zważy, dlatego trzeba zużyć go od razu
To co kochamkojarzył z moim urlopem i pobytem w Chicago u siostry Anyi, którym to dość często się delektowaliśmy. Mimoza to połączenie szampana lub innego wina musującego z sokiem(...)pomarańczowym. Nazwa pochodzi od koloru kwiatu mimoza, do którego jest podobny. Składniki: • 1 wino musujące wytrawne białe • 1 litr soku pomarańczowego z cząstkami pomarańczy Wykonanie: • Wino musujące i sok pomarańczowy schłodzić w lodówce. • Do kieliszka wlać sok pomarańczowy, następnie wino – w tej samej proporcji 1:1. • Można udekorować cząstkami
To co kochamsiostrzaną wersję – drink Bellini, również na bazie wina musującego, ale z dodatkiem zmiksowanej, świeżej i dojrzałej brzoskwini. W oryginale używa się włoskiego wina Prosecco i należy do najbardziej znanych włoskich drinków w świecie. Został ochrzczony nazwiskiem artysty malarza – Giovanni’ego Bellini, a powstał(...)roku w Harry’s Bar w Wenecji. Bellini niewątpliwie potrafi wprawić w szampański nastrój. Składniki: • 2 brzoskwinie • 0,5 litra białego, wytrawnego wina musującego Wykonanie: • Brzoskwinie ze skórką pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. • Dolać wino i zmiksować razem. • Powstanie apetyczna pianka. Koktajl ten, zgodnie
To co kochamroku mam dla Was sporo sporo słodkich przepisów do wykorzystania na świąteczny stół :) Jako pierwszy pojawia się ten na słodkie muffinki. Z grzanym czerwonym winem i żurawiną. Brzmi kusząco? :) Możecie użyć zwykłego czerwonego, słodkiego wina i dodać przyprawy. Ja użyłam gotowego grzańca z butelki. Źródło: niemiecka prasa Składniki na 12 sztuk: 125 g masła 80 g cukru 2 łyżeczki(...)miodu 2 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka
My simple kitchenKarczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na takie mięso jest na prawdę rewelacyjny(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku wieprzowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kolendry mielonej nić do zwinięcia mięsa liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
Kulinarne Fantazje Mariolipyszne risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, 400 gram ryżu arborio, 150 gram sera gorgonzola, 6 łyżek oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej(...)słone. Kurczaka smażyłem przez około 5 minut, a następnie dodałem na patelnię 400 gram ryżu arborio. Całość smażyłem około 2 minut, a następnie dodałem 50 ml białego wytrawnego wina i całość gotowałem na małym ogniu. Po prawie całkowitym wchłonięciu płynu dodałem na patelnię kolejne 50 ml wina, czynność tę powtarzałem, aż na patelni znalazło się 300 ml wina
Wyprawy kulinarnemasła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim(...)Uwagi : Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez ok. minutę lub dwie, później zaś dodajemy wino i bulion, jak w przepisie powyżej. Smacznego :-) zupa cebulowa
Aromatyczne Podróżejest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje(...)zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Dodaj dynię, następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj liście szałwii. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość
Moja pasja smakuKlasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMarket Z Celią Brooks spotkaliśmy się w malutkim sklepiku z winami, znajdującym się zaraz przy wejściu do Borough Market. Przy lampce bardzo gorzkiego, musującego, przypominającego szampana brytyjskiego wina wysłuchaliśmy krótkiej historii tego niezwykłego miejsca. Borough Market to najsławniejszy i najstarszy targ spożywczy w Londynie. I mówiąc "najstarszy" nie mam na myśli stu, czy nawet dwustu(...)specjałów, których razem z Celią próbowaliśmy :) Borough Market zwiedzaliśmy w grupie kilkorga przesympatycznych Brytyjczyków, którzy co chwilę nas zagadywali o Polskę oraz o konkurs, który wygrałam. Po wypiciu lampki wina udaliśmy się do stoiska ze świeżymi ostrygami. Była ich tam ogromna ilość, prawdziwa góra z ogromnych ostryg!. Dwaj panowie wprawnymi ruchami otwierali je i podawali gościom. Można ich było
Chilli Czosnek i Oliwawytwarzaną można kupić również w Polsce. Sake produkuje się w browarach, których jest ponad 2 tysiące. Trudno powiedzieć czym jest sake. Winem, piwem, wódką? Japończycy uważają sake za napój alkoholowy. Produkcja sake to połączenie warzenia piwa i fermentacji wina. Ryż jest myty i moczony, następnie parowany, później zostaje schłodzony. Następnie zostaje skażony grzybem kōji (kropidlak żółty - Aspergillus oryzae(...)granatowymi paskami – aby pokazać kolor płynu. Butelki do sake mają pojemność, która jest wielokrotnością 180 ml, czyli butelka sake ma 720 ml, a nie 750 ml tak jak wino. Sake można pic z kieliszków, takich jak do wina. W Europie można kupić sake musujące, wyrabiane w USA. Obecnie Gekkeikan ma browary w USA. Tam sake nalewane jest
królestwo garówśródziemnomorskich) sól morska Sos cebulowy (opcjonalnie): 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru kilka gałązek tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) sól morska lub sos sojowy świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy(...)Podsmażamy na maśle z olejem przez ok. 5 minut. Posypujemy je cukrem, mieszamy, a następnie posypujemy mąką. Mieszamy bardzo dokładnie i wlewamy wino – powinno szybko zgęstnieć. Gdy wino się zagotuje, wlewamy bulion i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Dodajemy tymianek. Przyprawiamy solą (lub sosem sojowym) oraz pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu (alkohol wyparuje
Poezja smakuSłodkie, aromatyczne, KORZENNE GRUSZKI W CZERWONYM WINIE to deser koniecznie... Artykuł Korzenne gruszki w czerwonym winie pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym Składniki: 1 bakłażan 2 małe cukinie albo 1 duża 1 garść oliwek 1
Wino Francja Kuchnia