wino - 10075 przepisów (strona:66/672)

Suflet ziemniaczany z parmezanem 169

Suflet ziemniaczany z parmezanem Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna. Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów. U mnie była to uczta z

Wino Francja Kuchnia
Nadziewany bakłażan 117

oliwek zielonych bez pestek, np. Develey 4-5 łyżek oliwy z oliwek np. Develey zioła prowansalskie 2 łyżki octu z czerwonego wina, np. Develey 2-3 łyżki wina czerwonego 1 woreczek kaszy jaglanej ugotowany wg przepisu na opakowaniu kawałek parmezanu Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować(...)bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego

Trufelkowo
Pomysł na grzyba 172

teleportować kulinarnie. I to Wam polecam, bo to łatwe, przyjemne i co najważniejsze- sycące. WŁOSKI SOS GRZYBOWY 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 grzybowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 1/2 wołowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 500g świeżych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków- może być więcej(...)miękkiego masła czubata łyżka mąki Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek, aż ta pierwsza lekko zbrązowieje. Dolewamy oba wina i zagotowujemy.  Przygotowujemy buliony- oczywiście najlepiej mieć własny, ale z dobrej kostki też robi robotę. Zamiast grzybowego można użyć rosołu z kurczaka. Grzyby krótko ale dokładnie płuczemy

les mirabelles
Konfitura z aronii 195

Konfitura z aronii Zapraszam wszystkich posiadaczy tego wspaniałego, pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej konfitury. Jest to proporcja do zrobienia jednego słoiczka. Składniki:  300 g

Wino Francja Kuchnia
Risotto z kurkami i z polędwicą 198

pewno nie jest to ostatni raz jak robię risotto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g kurek 100 g ryżu do risotto 1 szklanka bulionu 1 szklanka słodkiego wina 2 łyżki masła 200 g polędwicy Marynata: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy(...)podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy ryż, przesmażamy przez kilka sekund aż ryż pokryje się masłem. Dodajemy 1/2 szklankę wina, odparowujemy, dodajemy następne pół szklanki wina i znów gotujemy aż całe wino odparuje. Następnie dodajemy 1/2 szklanki buliony i gotujemy aż całość odparuje, dodajemy resztę bulionu

Delusional Trine
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 112

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek(...)minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem

Moja pasja smaku
Kurczak pieczony w winogronach 123

winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel(...)minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym

Food Square
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 124

zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość

Moja pasja smaku
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 128

szczypta soli i pieprzu  sok z cytryny  rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki  2 łyżki posiekanej mięty lampka czerwonego wytrawnego wina łyżka masła  2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu  sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż  1 szklanka ryżu  1 i 1/2 szklanki wody(...)solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę składniki kilka minut. Wlewam wino i redukuję sos do momentu aż zgęstnieje. Doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.  Porcję piersi kurczaka z sosem podaję z burakami karmelizowanymi oraz ryżem

Mango Papaja
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 315

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie

Wino Francja Kuchnia
Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 136

ślinianki wariują na samą myśl. Jeśli lubicie risotto – koniecznie wypróbujcie z dodatkiem bobu, cukinii i boczku. Foodporn jednym słowem! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodaj boczek, bób i cukinię

Moja pasja smaku
TARTA Z WINNYMI GRUSZKAMI I NIEBIESKI SEREM 106

Tarta z winnymi  gruszkami i niebieskim serem jest świetną przekąską o niecodziennym smaku.  Gruszki gotowane w winie nabierają winnego smaku, do tego zapieczone z kruchym ciastem i serem żółtym oraz pleśniowym. Połączenie wyszło bardzo smaczne a ser niebieski dodaje niepowtarzalnego smaku tarcie. SKŁADNIKI CIASTA :  250 g mąki pszennej 125 g masła naturalnego 2 żółtka(...)nieduże gruszki  100 g sera pleśniowego typu gorgonzola  50 g sera goudy  2 jajka 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz do smaku  500 ml wina czerwonego półsłodkiego 3 goździki 1 łyżka octu REFLETS de FRANCE ( ocet z czerwonego wina ) dostępy w Carrefour  2 łyżki brązowego cukru  kilka gałązek tymianku

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z krewetkami 126

bardzo pikantnej wersji podane z makaronem! 😁 Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 250 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie) - 1 lampkę białego wina - garść kolorowych pomidorków koktajlowych - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę masła - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy(...)minutę. 5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę. 6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron

Bez Cebuli
Bifana. Portugalski street food. 201

Jeżeli znudziły Wam się zwykłe hamburgery to koniecznie sięgnijcie po portugalską odmianę fast food'a. Składniki: 5 bułek 5 plastrów schabu (im cieńsze tym lepsze) 150 ml białego wytrawnego wina + dodatkowo 50 ml 30 ml octu winnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + 1/2 łyżeczki dodatkowo 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 6 goździków(...)tabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron

zadanie-gotowanie
Walentynkowa kolacja – przepis: krewetki i chili, czyli afrodyzjaki w kuchni 208

więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. Walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki – ok. 400 g. na 2 osoby, gotowane lub surowe Białe wino – 1 szklanka Masło – 50 g Czosnek – 1-2 ząbki (opcjonalnie) Chili – 1 świeża(...)oczyść – ja zdejmuję z nich pozostałości skorupki i pozbywam się ciemnego jelita. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wino. Z chili usuń pestki i posiekaj ją na drobne kawałeczki. Dodaj do sosu – najpierw papryczkę, chwilę później krewetki. Gotuj nie więcej niż 2 minuty

Patchwork