wino - 10075 przepisów (strona:65/672)

Kokot ze apfylzinom (Kogut z pomarańczą) 149

moji Baby 12 bōł wypucowany 13 do ôstatniyj kropelki Co potrza? 0,5 kg piersi ze kurczaka sok ze jednyj apfylziny 14 keliszek biołego wytrawnego abo pówytrawnego wina 1 małoł 15 cebula łeżka masła klarowanego ze 2 łeżki oliwy ze 3 ślizyki 16 zezworu (barzi 17 go znołcie jako imbir) śmiytōnka 18 (moge być 12%) sōl i pieprz Robi(...)wlołć wino, co by Wōm zebrało tyż te prziklejōne, fajnie przibrōnołcōne kōnski, kere ôstały po naszym „kokocie” i zlyjcie 33 to do brytfanki, we keryj już na te wino czekajōm kurczakowe piersi. Dolyjcie do tego sok, dociepcie zezwōr, sōl, pieprz i niech sie to tak na mały ôgniu ze godzinka popykoł 34 . Potyn wyciōngcie miyso i wlyjcie

Chop w kuchni
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 593

soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy w moździerzu. Obraną cebulę przypalamy nad płomieniem palnika lub na suchej patelni. Warzywa ścieramy(...)pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.  Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością 3, ze zdjętą MK. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 147

zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość

Moja pasja smaku
Negimaki z shiitake 199

szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony(...)Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu Worcestershire. Mirin to bardzo słodkie wino, używane tylko do gotowania (nie znajdziemy go więc w sklepach monopolowych a na półkach marketów z żywnością). Zazwyczaj zawiera 13 – 14% alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Dostępne są także

mojewypiekiinietylko
Risotto z podgrzybkami i chipsem z parmezanu 126

kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie świeżych grzybów jest moim zdaniem aromatyczne risotto. Pachnące leśnym runem, rozmarynem i białym winem. Nie ma lepszego dania na deszczowe jesienne dni niż micha  takiego rozgrzewającego ryżu z lampką wina. Do dzisiejszego risotto z grzybami podałem również chrupiący parmezanowy chips. Serowe ażury, które można przygotować z łatwością, dodają daniu restauracyjnego sznytu(...)oczywiście smakują wyśmienicie! * SKŁADNIKI na 3-4 porcje 300 g podgrzybków 1 szklanka ryzu arborio 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 100 ml białego wina + butelka do podania ;) ok. 500 ml bulionu z warzyw 40 g parmezanu + 80 g parmezanu 1 łyżka masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Risotto Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć

Food Square
Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu! 185

raju!  Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 350 g ryżu arborio - 2 chlusty białego wina - 4 gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego - sól, odrobina gałki muszkatołowej - 3 gruszki konferencje(...)łyżki syropu klonowego - 2 chlusty wermutu lub białego wytrawnego wina Na patelnię dodaj łyżkę masła i oliwy, ułóż, obrane i przekrojone na pół gruszki, dodaj wermut, przykryj pokrywką i duś przez 12 -15 minut, w połowie czasu obróć gruszki na drugą stronę.  Zdejmij pokrywkę, niech alkohol odparuje, dodaj syrop klonowy i sól himalajską, całość niech się zredukuje

SMYKWKUCHNI
Suflet ziemniaczany z parmezanem 179

Suflet ziemniaczany z parmezanem Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna. Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów. U mnie była to uczta z

Wino Francja Kuchnia
Nadziewany bakłażan 131

oliwek zielonych bez pestek, np. Develey 4-5 łyżek oliwy z oliwek np. Develey zioła prowansalskie 2 łyżki octu z czerwonego wina, np. Develey 2-3 łyżki wina czerwonego 1 woreczek kaszy jaglanej ugotowany wg przepisu na opakowaniu kawałek parmezanu Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować(...)bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego

Trufelkowo
Pomysł na grzyba 184

teleportować kulinarnie. I to Wam polecam, bo to łatwe, przyjemne i co najważniejsze- sycące. WŁOSKI SOS GRZYBOWY 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 grzybowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 1/2 wołowej kostki rosołowej (na szklankę bulionu) 500g świeżych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków- może być więcej(...)miękkiego masła czubata łyżka mąki Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek, aż ta pierwsza lekko zbrązowieje. Dolewamy oba wina i zagotowujemy.  Przygotowujemy buliony- oczywiście najlepiej mieć własny, ale z dobrej kostki też robi robotę. Zamiast grzybowego można użyć rosołu z kurczaka. Grzyby krótko ale dokładnie płuczemy

les mirabelles
Konfitura z aronii 207

Konfitura z aronii Zapraszam wszystkich posiadaczy tego wspaniałego, pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej konfitury. Jest to proporcja do zrobienia jednego słoiczka. Składniki:  300 g

Wino Francja Kuchnia
Risotto z kurkami i z polędwicą 214

pewno nie jest to ostatni raz jak robię risotto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g kurek 100 g ryżu do risotto 1 szklanka bulionu 1 szklanka słodkiego wina 2 łyżki masła 200 g polędwicy Marynata: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy(...)podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy ryż, przesmażamy przez kilka sekund aż ryż pokryje się masłem. Dodajemy 1/2 szklankę wina, odparowujemy, dodajemy następne pół szklanki wina i znów gotujemy aż całe wino odparuje. Następnie dodajemy 1/2 szklanki buliony i gotujemy aż całość odparuje, dodajemy resztę bulionu

Delusional Trine
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 129

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek(...)minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem

Moja pasja smaku
Kurczak pieczony w winogronach 132

winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel(...)minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym

Food Square
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 136

zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość

Moja pasja smaku
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 140

szczypta soli i pieprzu  sok z cytryny  rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki  2 łyżki posiekanej mięty lampka czerwonego wytrawnego wina łyżka masła  2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu  sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż  1 szklanka ryżu  1 i 1/2 szklanki wody(...)solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę składniki kilka minut. Wlewam wino i redukuję sos do momentu aż zgęstnieje. Doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.  Porcję piersi kurczaka z sosem podaję z burakami karmelizowanymi oraz ryżem

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania