Pożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki 400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego(...)masła 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę
Kuchenne aromatyPieczone pulpety z tuńczyka Pulpety z tuńczyka w tej wersji i w formie pieczonej powstały w moim domu dlatego, ponieważ chciałam zaoszczędzić sobie czasu żmudnego smażenia
Wino Francja KuchniaSałatka jarzynowa w mojej kuchni Składniki: 4 jajka 3-4 ziemniaki 3 marchewki 1/4 średniego selera korzennego (dużego) 1 czerwona papryka 1 żółta
Wino Francja KuchniaSałatka z pieczonych buraków i papryki Składniki: 3 upieczone buraki 3 upieczone papryki czerwone 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu balsamicznego
Wino Francja Kuchniaparzyć. Po sparzeniu, nie będzie soczysta - raz niestety popełniłam ten błąd. Korzystałam z naszej domowej kapusty i z kapusty kupionej w Lidlu - polecam ją, kapusta z dodatkiem wina, sprzedawana w puszkach. Mięso wyszło wyjątkowo soczyste, co w przypadku schabu nie zawsze się udaje. Do tej pory robiłam tylko schab, ale mam w planach karczek. Jeżeli peklujemy(...)się przepisem zamieszczonym na blogu Niki Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru 3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu 3- 4 łyżki musztardy 1/2 małej
Stare GaryWegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej
Wino Francja Kuchniaprzepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu) * 1 łyżeczka żelatyny * sól, pieprz * 1 łyżka oliwy z oliwek Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka(...)mleku. Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało. Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini. 5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni
Pieprzyć z FantazjąSkładniki/2porcje: – 50 ml białego wina – 1 łyżka masła – 250 g pomidorków koktajlowych – 50 ml białego wina – 1 ząbek czosnku – 250 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka masła – oliwa z oliwek – sól,pieprz – opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Umyj pomidorki(...)chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu, aż odparuje. Ściągnąć patelnię z gotowym ogniem z ognia. Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką
I LOVE LIFEśrednia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła. Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody. Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina
R'n'G Kitchenksiążek kucharskich i naczyń/sprzętów kuchennych, których mam i tak za dużo. I bardzo dobrze. Im mniej, tym lepiej. W tym roku jeszcze bardziej wkręciłam się w jedzenie, wino i perfumy . Zimą pachnę brudną różą Portrait of a Lady Frederica Malle’a. Lato było pod znakiem Rose 31 z Le Labo – kiczowaty kumin z różą i zapach(...)January, nowe początki, Neapol. Zapach, który jest o tym, że krew nie woda. Moje skillsy sommelierskie bardzo się rozwinęły po rozwodzie. A na serio to co raz bardziej kocham wino i pomimo, że widzę jak dużo muszę się jeszcze nauczyć, to bardzo się w tym roku wkręciłam w wyjazdy do winnic i seminaria winiarskie. Im bardziej się znam
Ugotowane pozamiatanecokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju Cebulę obieramy(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje. Gdy nie używamy wina, bezpośrednio po musztardzie zalewamy wszystko bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do chwili gdy mięso jest miękkie. W międzyczasie
Smaczna StronaBananowo waniliowa owsianka z borówkami amerykańskimi Śniadaniowa porcja energetyczna witamin! Proporcje dla jednej osoby: Składniki: 30 g (3 łyżki) płatków owsianych 1 dojrzały banan 1/4 łyżeczki
Wino Francja KuchniaKasza jaglana z owocami oraz miodem z nutą wanilii na maślance Mój sposób na zdrowe i chłodne śniadanie podczas upalnego lata. Działa odświeżająco, lekkostrawnie i
Wino Francja KuchniaSałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe. Proporcje na dwa talerze: Składniki:
Wino Francja KuchniaKrem z kukurydzy Proporcje na 6 talerzy: Składniki: 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g) 3 ziemniaki 1 cebula sól i pieprz do smaku
Wino Francja Kuchnia