wino - 10075 przepisów (strona:56/672)

Pieczona kaczka z jabłkami 247

Kaczkę o wadze około 2 kilogramów piecze się przez 2,5 godziny. Mimo dodatku wina kaczkę można spokojnie podawać dzieciom. Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, pozostanie jedynie aromat wina. kaczka (ok. 1,5-2 kg bez wnętrzności) 0,5 kg kwaśnych jabłek 2 łyżki majeranku świeży rozmaryn szklanka czerwonego wina sól pieprz olej żurawina Kaczkę nacieramy solą(...)przez kolejne 20 minut. Następnie obracamy na drugi bok i pieczemy w tej pozycji 20 minut. Ponownie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do góry. Mięso zalewamy szklanką wina i pieczemy w tej pozycji przez godzinę. Co 20 minut warto zajrzeć do kaczki i podlać ją sosem powstałym w brytfannie. W trakcie pieczenia kaczki obieramy ok. 4 jabłka

Dieta bez mleka
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 217

stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Gęsina z brzoskwiniami w winie Gęsina z brzoskwiniami w winie to przepyszny i zarazem banalnie prosty w przygotowaniu świąteczny obiad. Mając ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie 15 minut. Gęsinę w winie spokojnie może(...)zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. Domowy sos tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem to świetne urozmaicenie świątecznego menu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut

Dieta bez mleka
Krewetki w maśle czosnkowym 113

muszę im przyznać że są naprawdę pyszne. Polecane  przepisy z owocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – krewetki w białym winie – moje ulubione – małże w białym winie –  spaghetti z krewetkami –  kalmary ze szpinakiem –  krewetki w sosie pomidorowym z wódką –  zupa rybna z owocami morza(...)ZUPA BOUILLABAISSE –  przepis na ośmiornicę –  kalmary w czosnku KREWETKI W BIAŁYM WINIE Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 500-700 g krewetek średniej wielkości – około 150 g masła – 8-10 ząbków czosnku (tak naprawdę aż tyle) – 1 papryczka chilli – opcjonalnie – sól i pieprz – świeżo posiekana natka pietruszki do podania – cząstki limonki lub cytryny

nietylkopasta.pl
Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym 102

Domowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować samemu. A wystarczy kilka podstawowych składników. Jest o niebo lepszy i bez dodatku ulepszaczy. Wybornie smakuje z owocami, sokiem lub bez dodatków. Sam w sobie jest pyszny! Polecam Składniki: Budyń waniliowy: 2 szklanki mleka(...)żółtka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 250 g malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 6 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Budyń waniliowy: Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu

Oryginalny smak
Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem 102

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem Danie z serii Œuf cocotte  - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami

Wino Francja Kuchnia
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 108

przede wszystkim szybki sposób można z niej wyczarować najróżniejsze dania. Ja dzisiaj zrobiłam z niej roladki z wędzonym boczkiem, a następnie udusiłam w sosie na bazie masła i białego wina. Do tego idealnie pasuje warzywne puree, do zrobienia którego użyłam pietruszki i świeżego rozmarynu. Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecam to danie wszystkim(...)boczek surowy wędzony - cienkie plastry grubo mielony pieprz sól do smaku 3 większe szalotki pokrojone w plasterki lub piórka 70 g masła 1 łyżka oleju 50 ml półwytrawnego białego wina Z polędwicy ostrym nożem usunąć wszystkie cienkie błonki. Pokroić ją w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć pieprzem. Na wierzch nakładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa z wołowiną 619

Pożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki   400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę   1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego(...)masła 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę

Kuchenne aromaty
Pieczone pulpety z tuńczyka 164

Pieczone pulpety z tuńczyka Pulpety z tuńczyka w tej wersji i w formie pieczonej powstały w moim domu dlatego, ponieważ chciałam zaoszczędzić sobie czasu żmudnego smażenia

Wino Francja Kuchnia
Sałatka jarzynowa w mojej kuchni 106

Sałatka jarzynowa w mojej kuchni Składniki: 4 jajka  3-4 ziemniaki  3  marchewki 1/4 średniego selera korzennego (dużego) 1 czerwona papryka 1 żółta

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z pieczonych buraków i papryki 181

Sałatka z pieczonych buraków i papryki Składniki: 3 upieczone buraki 3 upieczone papryki czerwone 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu balsamicznego   

Wino Francja Kuchnia
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 185

parzyć. Po sparzeniu, nie będzie soczysta - raz niestety popełniłam ten błąd.  Korzystałam z naszej domowej kapusty i z kapusty kupionej w Lidlu - polecam ją, kapusta z dodatkiem wina, sprzedawana w puszkach.   Mięso wyszło wyjątkowo soczyste, co w przypadku schabu nie zawsze się udaje. Do tej pory robiłam tylko schab, ale mam w planach karczek. Jeżeli peklujemy(...)się przepisem zamieszczonym na blogu  Niki   Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny  (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru  3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu  3- 4 łyżki musztardy 1/2 małej

Stare Gary
Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) 163

Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu)  Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej

Wino Francja Kuchnia
Pâtè z drobiowych wątróbek 129

przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu) * 1 łyżeczka żelatyny * sól, pieprz * 1 łyżka oliwy z oliwek Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka(...)mleku. Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało.  Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini. 5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z krewetkami 122

Składniki/2porcje: – 50 ml białego wina – 1 łyżka masła – 250 g pomidorków koktajlowych – 50 ml białego wina – 1 ząbek czosnku – 250 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka masła – oliwa z oliwek – sól,pieprz – opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Umyj pomidorki(...)chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu, aż odparuje. Ściągnąć patelnię z gotowym ogniem z ognia. Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe   Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką

I LOVE LIFE
Czerwona kapusta o korzennej nucie 106

średnia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła. Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody. Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina

R'n'G Kitchen