wino - 10075 przepisów (strona:53/672)

Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 241

miksturę solą i pieprzem.   Wyjmujemy boczek z rondla, na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek , podlewamy je winem, wino powoli odparowujemy. Odcedzamy w tym czasie makaron. Gdy wino odparuje, zmniejszamy płomień na najmniejszy z możliwych, w rondelku ląduje z powrotem boczek i masa jajeczna ze śmietaną którą podgrzewamy, cały czas mieszając. Po kilku chwilach, gdy masa lekko(...)ogóle nie gęstnieje w gotowaniu) 150-200g dobrego, mięsnego boczku parzonego i wędzonego, w kawałku 2 ząbki czosnku łyżka masła 50-80ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 szalotka albo pół małej cebuli kilka gałązek natki pietruszki, drobno posiekane 3 łyżki stołowe utartego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano + wiórki do posypania ½ (niepełne) łyżeczki soli 1/3 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 179

nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona(...)pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy

Wanilia i Kardamon
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 176

jednak zalety i pomysły, o których inne lokale mogą tylko pomarzyć. Po pierwsze samo stanie w kolejce było już przyjemnością. Obsługa przepraszała, przejmowała się i... zapraszała na degustację win. Przesympatyczny pan opowiadał zabawne anegdotki ze swojego życia oraz przybliżał specyfikę rozlewanych do kubeczków alkoholi. Czas płynął szybko, a samo miejsce wkrótce się znalazło. Gdy jeden z gości wyszedł znudzony(...)oczekiwaniem na zamówienie, zaraz ktoś za nim wybiegł, zapytał o powody opuszczenia lokalu i w ramach przeprosin wręczył butelkę wina.  Danie w Lavash, chociaż może nieszczególnie pięknie, to jednak smakowało. Była to jedyna orientalna restauracja, która rzeczywiście zaoferowała mi coś orientalnego. Smaki były intensywne i całkiem nieźle skomponowane. Na talerzu znalazłam też różne faktury i konsystencje. Byłam zadowolona

Życie zamknięte w smaku
Wino z wiśni 209

Wino z wiśni Moje drzewo wiśniowe obrodziło w tym roku ponownie. Co roku robiłam nalewkę wiśniową, nieco nam się już znudziła, dlatego w tym roku postawiłam na wino z wiśni. Dopiero co nastawione, na efekty będziemy czekać co najmniej 2 miesiące, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam czerwone wino, lekko słodkie, klarowne, bardzo wiśniowe. Podaję proporcję(...)ciemne miejsce. Po tym czasie korek z waty zastępujemy korkiem z rurką fermentacyjną, zalewamy rurkę niewielką ilością wody i pozostawiamy na 8-9 tygodni. Po tym czasie zlewamy wino i rozlewamy do butelek. Najlepiej żeby jeszcze poleżakowało kilka miesięcy:) Smacznego

na moim stole...
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 110

palety butelek z wodą. Fascynujący spektakl. Teraz już trochę inaczej postrzegam butelkę z wodą stojąca na półce w sklepie. Następnie zostaliśmy zaproszeni na degustację win: Typowe wina ze znanych regionów.   Degustację prowadził Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Piotr Kamecki,  a V-ce Prezydent Tomasz Kolecki Majewicz dzielnie mu pomagał: napełniał kieliszki, odpowiadał na wiele podchwytliwych pytań(...)trakcie spotkania mieliśmy możliwość spróbować następujących win: Alain Cailbourdin Les Cornets 2012 z apelacji AOC Pouilly-Fume Alois Lageder Porer Grigio 2013 z apelacji Pinot Grigio delle Venezie IGT Cantine Mesa Giunco 2014 z apelacji Vermentino di Sardegna DOC Mittelbach Gruner Veltliner Signature Smaragd 2010 z Wachau Mario Gagliasso Langhe Nebbiolo Ciabot Russ 2012 z apelacji DOC Langhe Nebbiolo

królestwo garów
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 188

bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal. Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko: 70 Kcal białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g SKŁADNIKI: 1 fenkuł (koper włoski) 100 ml dobrego wytrawnego wina 6 ziaren pieprzu pęczek(...)podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu) 100 ml śmietanki 2 białka 2 płatki żelatyny 25 g prawdziwego masła 2 łyżki creme fraiche 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 sałata Przygotowanie produktów: Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część

Sztuka gotowania w/g Samiry
Brägele 193

cebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny pogląd na wina niemieckie, w szczególności białym badeńskim muszę zwrócić honor - genialny Grauer i Weißer Burgunder, Gewürztraminer czy Sylvaner zachwycają świeżością, kolorem(...)Dodatkowo na smak wpływa wspaniała atmosfera straussów, w których możemy dostać pled, rozłożyć się na trawie lub usiąść na drewnianych ławach i zajadać pyszne potrawy na dworze, popijając znakomitym winem w otoczeniu łagodnych, winnych wzgórz.                              A my dodatkowo mieliśmy

Kuchnia Prezydentowej
Rozstrzygnięcie winnego konkursu 121

maili wylosowaliśmy trzy butelki. I tak: Pierwszą osobą do której powędruje hiszpańskie wino Cuñas Davia, Ribeiro DO, Adegas Valdavia jest PIOTR OPOLSKI Drugą osobą do której powędruje hiszpańskie wino Godello, Valdeorras DO ,Viñaredo jest MIRELLA ZABORSKA Trzecia i ostatnia butelka hiszpańskiego wina Mencia Viñaredo, DO Valdeorras trafi do JOLANTY GRYGORUK Co do losowania 4 wina, którym

Kuchenne Wariacje
Traditional English Trifle - angielski przekładaniec 262

mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)  Warstwa owocowa: 500 g truskawek 500 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżki wina Cream(...)przelanie do zimnego naczynia, zmiksowanie i przecedzenie przez sitko. Biszkopt: 7. Upiec wg tego przepisu i odstawić do wystygnięcia. Zamiast biszkoptu można użyć biszkoptów ladyfingers. 8. Następnie nasączyć biszkopt winem sherry i posmarować dżemem malinowym.  9. Pokroić na kwadraty i podzielić na 3 porcje. Warstwa owocowa: 10. Owoce umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.  11. Truskawki odszypułkować

Domowa Cookierenka Agi
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 244

dodatkiem oliwy roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Gdy zaczyna wrzeć, kładziemy na nie paski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez(...)align: center;width: 50%;} #gallery-35 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-35 .gallery-caption {margin-left: 0;} Tagliatelle z kurczakiem - składniki Pokrojony filet z kurczaka Podgotowanie kurczaka w winie Smażenie kurczaka z szałwią Gotowe danie na patelni Gotowe danie na talerzu Post Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie 161

Składniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka  sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)skropić krewetki sokiem z  cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem......              Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się napije

Gaździnka warzy
Weingut Künstler w Żurawinie 82

Dzisiaj mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji win(...)Weingut Künstler , jednej z najlepszych winnic rejonu Rheingau, które odbyło się w restauracji Żurawina . Spotkanie prowadzili Gregor Breuer - od lat odpowiedzialny za sprzedaż i zagraniczną promocję win Guntera Künstlera - prawdziwego geniusza z Hochheim am Main,  oraz Jakub Małecki. Riesling się chłodzi. 2012 Rüdesheimer ‘Village’ Riesling dry - owocowe, skoncentrowane, krągłe. Duża stara beczka 5000 litrów neutralizowana parą z rieslinga

królestwo garów
Syllabub na różowym winie z malinami 115

lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 90 ml różowego wina półsłodkiego 40 g cukru kilka kropel wody różanej 100 ml śmietany 36%, schłodzonej szczypta soli 125 g malin CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym(...)garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodajemy kilka kropli wody różanej (niepełne pół łyżeczki), mieszamy. 2. Śmietanę wraz ze szczyptą soli ubijamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się nierówności (powinniśmy przestać ubijać, gdy powstanie

My Culinary Art
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie 188

Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję, odmrażam i piekę w winie. Jest doskonała, Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie  Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 8 kawałków surowej białej kiełbasy ( tutaj przepis na domową kiełbasę ) 2 spore(...)kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni tłuszcz, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista. Kiełbasę posypujemy papryką, układamy na niej cebulę, posypujemy majerankiem i zalewamy winem. naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim  kiełbasę przez 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 343

kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny, kupionego za mniej niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego(...)szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością) 2 liście laurowe 12 małych cebulek 6 ząbków czosnku 50 ml wina Porto (używam Porto Tawny, kupionego za 19.90 :)) 50 ml brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

Moja Delicja