wino - 10075 przepisów (strona:50/672)

Bitki wieprzowe z białym winem na patelni 183

Bitki wieprzowe w białym winie to wykwintne a równocześnie  proste w wykonaniu danie. Ile razy zdarzyło się Wam przygotowanie obiadu lub kolacji w ostatniej chwili z różnych powodów?  Nie potrzeba rozklepywać mięsa jak to się robi do kotletów schabowych co daje nam spora przewagę czasową. Podczas duszenia mięsa można sobie przygotować surówkę lub jakiś duszone warzywka(...)Przepisy tutaj   http://zielonacukinka.blogspot.it/p/smaczne-i-zdrowe.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm ) średnia cebula lub por mąka 2 szklanki białego wytrawnego wina olej z oliwek łyżka masła sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem .  Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty z każdej strony

zielonacukinka
Grzane wino 158

Kiedy na dworze zimno, a wieczory są długie, to grzane wino jest miłym i smacznym akcentem na zimowe wieczory. Nie tylko poprawia nastrój, ale również przyjemnie rozgrzewa. SKŁADNIKI 2 pomarańcze 1/2 cytryny 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 7 goździków duża szczypta mielonego kardamonu 1 l wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego 2 łyżki miodu WYKONANIE Z pomarańczy obrać(...)kardamon i goździki, po czym zagotować. Gotować kilka minut, następnie przelać przez sitko do dużego garnka, wlać wino, dodać miód i podgrzać do pożądanej temperatury. Należy uważać by wino się nie zagotowało. Podawać od razu

Passions hobbies life
klasyczne mule w białym winie i pomidorach 420

Najprostsze, najszybsze i najlepsze danie do wieczornej lampki wina. Albo dwóch. Ewentualnie butelki. Choć z pozoru  małże mogą(...)wydawać się skopmlikowane i trudne, to nic bardziej mylnego. Tyle w nich filozofii co w kotlecie schabowym. Składniki: - 1 kg świeżych małży - puszka pomidorów krojonych - 100 ml białego, wytrawnego wina - 2 ząbki czosnku - średnia cebula - dwie łyżki oliwy - pęczek natki pietruszki - sól morska, grubo mielony pieprz - bagietka do podania Małże płuczemy pod wodą, ostrym nożem zeskrobujemy nalot z muszli

Cook&Love
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 181

ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu łyżka suszonego lubczyku pęczek natki pietruszki pieprz sól Galaretka winno-żurawinowa: 1 szklanka suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura ) 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 2 szklanki wody cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki) 25 g żelatyny w proszku Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy. W dużym garnku zagotowujemy(...)warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki

PatiGotuje
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce 253

Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi pomarańczy i goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English(...)młynku Kamis przyprawa do karpia Kamis mąka do obtoczenia karpia 2-3 łyżki oleju roślinnego sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 5 płaskich łyżek miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka śmietanki 36% 1 łyżka masła 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 2 g oździki Kamis Przygotowanie: Dopraw dokładnie karpia solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw i przyprawą do karpia

karmelowy
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 207

niskim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 6-8 minut – warzywa powinny wyraźnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wlewamy wino i zwiększamy płomień pod rondlem – wino powinno prawie całkowicie się zredukować /odparować. Dusimy soffritto z winem co jakiś czas mieszając, do momentu aż wino prawie całkowicie odparuje i warzywa nie będą nim podchodzić. Wlewamy(...)mała marchew, 120g 1 pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml czerwonego wytrawnego wina 200ml rosołu drobiowego lub wołowego 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym, 400g sól pieprz DO PODANIA mała garść listków bazylii mała garść listków pietruszki drobno starty parmezan 250g suchego

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 156

może odstraszać, dlatego przygotowałyśmy dla Was uproszczoną wersję tego dania. Mimo, że łatwiejsze w przygotowaniu to nic nie traci z kruchości mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie smaczne, jak zaraz(...)przygotowaniu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy

Kolizje Smaków
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 145

dostać się tylko i wyłącznie drogą morską. Wracając zatrzymaliśmy się nie tylko we wspomnianej już przeze mnie restauracji ale i okolicznym straganie, gdzie kupiliśmy prawdziwą, grecką oliwę z oliwek, wino, zioła oraz przyprawy dla naszych Najbliższych i dla Nas samych. W drodze do Zatoki Wraku - niesamowita roślinność na wyspie, mimo palącego słońca. Zatoka Wraku (Navagio). Zatoka Wraku (Navagio) Prawa(...)strona Zatoki Wraku - ujęcie z góry. Spoglądam na Zatokę Wraku... Świetnie zaopatrzony stragan z miejscowym winem, oliwą, ziołami i innymi produktami.    W inny, upalny dzień postanowiliśmy wybrać się z samego rana na najdalej wysunięty południowy punkt wyspy, mianowicie na Przylądek Keri. Widok był równie niesamowity... Po drodze zgadnijcie co nazbieraliśmy? Cytryny!! A jakie były pyszne... :) Nie były kwaśne

MintTaste
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 252

mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska(...)pojawił się na blogu Szczecin... Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie,... Mule w białym winie Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród d... Czarny makaron z kurkami i szpinakiem Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde lato. ... Post Krewetki toskańskie

Poezja smaku
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 140

minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem(...)wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego ! Artykuł Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Sałatka owocowa macedońska, czyli macedonia 151

Jest idealna na upały, podajemy ją zimną, wyjęta prosto z lodówki. Dziś zrobiłam sałatkę w wersji dla dorosłych czyli z odrobiną alkoholu. Z reguły dodaje się do niej słodkie wina, ale u nas się takowych nie pija,więc ja tym razem dodałam wino półsłodkie. A ponieważ zostało mi nieco boskich wisienek, czyli drogocennego odpadu po nalewce, postanowiłam mojej(...)czas oczekiwania Składniki : 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę melona 3 nektarynki kilka truskawek sok z limonki 1/2 szklanki pół słodkiego czerwonego wina opcjonalnie 1/2 szklanki wiśni z nalewki  listki świeżej melisy Wykonanie: Arbuza i melona wkładamy do szklanej miski, wlewamy sok z limonki i czerwone wino, dodajemy wiśnie

Kulinarne przygody Gatity
RISOTTO z KONICZYNY 152

trzymać przepisów RISOTTO z KONICZYNY Składniki na 4 porcje : 1 szklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny 1 cebula 2 ząbki czosnku 240g ryżu do risotto (np. arborio) 120ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól(...)pewnością jeszcze korzystać. Uwielbiam na przykład potrawy z pokrzywą i jest tu kilka receptur, które z chęcią wypróbuję. Do koniczyny nie wiem czy będę wracać, może skuszę się na wino z koniczyny (brzmi intrygująco), ale czy ja potrafię zrobić wino? Ale kto nie eksperymentuje w kuchni, ten nie wie. A ja lubię wiedzieć Miłego dnia

Dietolog
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 107

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek bez pestek 1 cebula 2 ząbki

Programista w kuchni
Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 106

mazurek z bezą na winie, nie tylko na Wielkanoc.  Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść(...)studzimy. Smarujemy warstwą porzeczkowego dżemu. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. W rondlu gotujemy wino z cukrem około 3 minuty od momentu zagotowania płynu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Bezę przekładamy do rękawu cukierniczego i ozdabiamy tartę. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 210 stopni ( funkcja górna grzałka/ grill) na około

Rusty Fork