wino - 10075 przepisów (strona:50/672)

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 194

ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu łyżka suszonego lubczyku pęczek natki pietruszki pieprz sól Galaretka winno-żurawinowa: 1 szklanka suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura ) 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 2 szklanki wody cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki) 25 g żelatyny w proszku Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy. W dużym garnku zagotowujemy(...)warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki

PatiGotuje
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce 261

Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi pomarańczy i goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English(...)młynku Kamis przyprawa do karpia Kamis mąka do obtoczenia karpia 2-3 łyżki oleju roślinnego sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 5 płaskich łyżek miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka śmietanki 36% 1 łyżka masła 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 2 g oździki Kamis Przygotowanie: Dopraw dokładnie karpia solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw i przyprawą do karpia

karmelowy
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 223

niskim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 6-8 minut – warzywa powinny wyraźnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wlewamy wino i zwiększamy płomień pod rondlem – wino powinno prawie całkowicie się zredukować /odparować. Dusimy soffritto z winem co jakiś czas mieszając, do momentu aż wino prawie całkowicie odparuje i warzywa nie będą nim podchodzić. Wlewamy(...)mała marchew, 120g 1 pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml czerwonego wytrawnego wina 200ml rosołu drobiowego lub wołowego 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym, 400g sól pieprz DO PODANIA mała garść listków bazylii mała garść listków pietruszki drobno starty parmezan 250g suchego

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 168

może odstraszać, dlatego przygotowałyśmy dla Was uproszczoną wersję tego dania. Mimo, że łatwiejsze w przygotowaniu to nic nie traci z kruchości mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie smaczne, jak zaraz(...)przygotowaniu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy

Kolizje Smaków
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 154

dostać się tylko i wyłącznie drogą morską. Wracając zatrzymaliśmy się nie tylko we wspomnianej już przeze mnie restauracji ale i okolicznym straganie, gdzie kupiliśmy prawdziwą, grecką oliwę z oliwek, wino, zioła oraz przyprawy dla naszych Najbliższych i dla Nas samych. W drodze do Zatoki Wraku - niesamowita roślinność na wyspie, mimo palącego słońca. Zatoka Wraku (Navagio). Zatoka Wraku (Navagio) Prawa(...)strona Zatoki Wraku - ujęcie z góry. Spoglądam na Zatokę Wraku... Świetnie zaopatrzony stragan z miejscowym winem, oliwą, ziołami i innymi produktami.    W inny, upalny dzień postanowiliśmy wybrać się z samego rana na najdalej wysunięty południowy punkt wyspy, mianowicie na Przylądek Keri. Widok był równie niesamowity... Po drodze zgadnijcie co nazbieraliśmy? Cytryny!! A jakie były pyszne... :) Nie były kwaśne

MintTaste
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 271

mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska(...)pojawił się na blogu Szczecin... Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie,... Mule w białym winie Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród d... Czarny makaron z kurkami i szpinakiem Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde lato. ... Post Krewetki toskańskie

Poezja smaku
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 149

minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem(...)wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego ! Artykuł Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Sałatka owocowa macedońska, czyli macedonia 163

Jest idealna na upały, podajemy ją zimną, wyjęta prosto z lodówki. Dziś zrobiłam sałatkę w wersji dla dorosłych czyli z odrobiną alkoholu. Z reguły dodaje się do niej słodkie wina, ale u nas się takowych nie pija,więc ja tym razem dodałam wino półsłodkie. A ponieważ zostało mi nieco boskich wisienek, czyli drogocennego odpadu po nalewce, postanowiłam mojej(...)czas oczekiwania Składniki : 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę melona 3 nektarynki kilka truskawek sok z limonki 1/2 szklanki pół słodkiego czerwonego wina opcjonalnie 1/2 szklanki wiśni z nalewki  listki świeżej melisy Wykonanie: Arbuza i melona wkładamy do szklanej miski, wlewamy sok z limonki i czerwone wino, dodajemy wiśnie

Kulinarne przygody Gatity
RISOTTO z KONICZYNY 161

trzymać przepisów RISOTTO z KONICZYNY Składniki na 4 porcje : 1 szklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny 1 cebula 2 ząbki czosnku 240g ryżu do risotto (np. arborio) 120ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól(...)pewnością jeszcze korzystać. Uwielbiam na przykład potrawy z pokrzywą i jest tu kilka receptur, które z chęcią wypróbuję. Do koniczyny nie wiem czy będę wracać, może skuszę się na wino z koniczyny (brzmi intrygująco), ale czy ja potrafię zrobić wino? Ale kto nie eksperymentuje w kuchni, ten nie wie. A ja lubię wiedzieć Miłego dnia

Dietolog
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 118

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek bez pestek 1 cebula 2 ząbki

Programista w kuchni
Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 119

mazurek z bezą na winie, nie tylko na Wielkanoc.  Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść(...)studzimy. Smarujemy warstwą porzeczkowego dżemu. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. W rondlu gotujemy wino z cukrem około 3 minuty od momentu zagotowania płynu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Bezę przekładamy do rękawu cukierniczego i ozdabiamy tartę. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 210 stopni ( funkcja górna grzałka/ grill) na około

Rusty Fork
Schab z bakaliami 155

Schab z bakaliami   Składniki:   1,5 kg schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej)   Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku   Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez środek schabu długim nożem robimy nacięcie(...)majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, również odstawiamy na godzinę.  Schab nadziewamy namoczonymi bakaliami (wino zachowujemy). Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino z marynowania bakalii i pieczemy około 90 minut. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym co jakiś czasu podlewamy sosem z pieczenia. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Makaron z sosem cztery sery 267

rurki (penne) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szalotka 250 ml śmietany kremówki 30% biały pieprz gałka muszkatołowa majeranek 150 ml bulionu warzywnego (u mnie rosół) 100 ml białego wina wytrawnego 100g sera koziego 150-200g sera gouda 100g sera z niebieską pleśnią 100g sera parmezan Twarde sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, miękkie kroimy w kostkę(...)Makaron gotujemy w solonej wodzie. Boczek i szalotkę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę gotujemy na małym ogniu aż część wina odparuje. Następnie dolewamy bulion i jeszcze gotujemy. Wlewamy śmietanę i dodajemy sery

Mam apetyt na ...
24 lutego – Wino i jedzenie – Warszawa 142

Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak prawidłowo dobrać wino do posiłku – bo to umiejętność godna największych koneserów zarówno win, jak i kulinariów. Po warsztatach Wino i jedzenie z pewnością posiądziecie tę cenną umiejętność, kulinarnie oczarowując swoich gości. Artykuł 24 lutego – Wino i jedzenie – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
24 lutego – Wino i jedzenie – Warszawa 152

Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak prawidłowo dobrać wino do posiłku – bo to umiejętność godna największych koneserów zarówno win, jak i kulinariów. Po warsztatach Wino i jedzenie z pewnością posiądziecie tę cenną umiejętność, kulinarnie oczarowując swoich gości. Artykuł 24 lutego – Wino i jedzenie – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE

Proponowane wyszukiwania