dziś ciasto z gruszkami:) Składniki : 4 gruszki + 350 ml wina czerwonego + 4 goździki +laska cynamonu(...)duże jajka 20 dag cukru 25 dag mąki 25 dag masła 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić w ósemki i włożyć do wina z goździkami i cynamonem- chwilę gotować, potem wyjąć z wina, wystudzić Miękkie masło, cukier miksować na krem, dodawać po jednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao
Proste Potrawyjogurtu naturalnego • 100 g drobnego cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina: • 450 g mieszanych mrożonych owoców • 300 ml czerwonego wina • 6 łyżek wody • 50 g brązowego cukru trzcinowego • 20 g żelatyny Przygotowanie : Spód: Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około 20 x 25 cm położyć wycięty(...)gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy masa zacznie już tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę i cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie
KUCHNIA POLSKAchili dodajemy drobno pokrojone szalotki i smażymy chwilę razem, aż zmiękną. Przeciskamy do rondla ząbki czosnku i smażymy razem 30-40 sekund mieszając, aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy wino i wkładamy do rondla pomidorki. Nie przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 7-8 minut do czasu, aż pomidorki zmiękną, ale nie będą się rozpadać, a część wina odparuje. Do sosu dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy i próbujemy – solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli sos jest za kwaśny, bo kwaskowate było i wino, i pomidorki – dodajemy łyżeczkę miodu. Jeśli za słodki – łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli sos jest ‘akurat’ możecie śmiało dodać i sok z cytryny, i miód – dla wzmocnienia smaku. Bazylię kroimy
Karo in the Kitchenwymaga o połowę mniej pracy. Za panierkę służy tu prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru i szyku potrawie nadaje lekki sos z kaparów i wina. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, nie tylko drobiu, ale też cielęciny oraz(...)łyżki parmezanu startego 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 łyżki kaparów 2 łyżki siekanej pietruszka lub szczypioru 2 łyżki soku z cytryny lub 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (wino, nie ma co kryć jest znacznie lepsze) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przekrój wzdłuż każdy filet kurczaka na dwa cieńsze kotlety. Możesz delikatnie rozbić je tłuczkiem. Krok
Niedzielny kucharzstarte na tarce 1 cebula, starta na tarce 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano 5 łyżek mleka cukier, sól, pieprz olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju(...)uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj czosnek i mięso, dopraw oregano i uruchom program P1 Slow cook na 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i ponownie uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty lub aż wino w większości odparuje.. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow
karmelowydowolnym kolorze, i zielona -ozdobne żółte sianko -klej na gorąco -taśma przylepna Każdą czekoladkę ferrero obtaczam żółtym siankiem (najpierw daję na nią trochę kleju na gorąco i obtaczam. Wino obklejam bibułą, tak by nie przyklejać czekoladek bezpośrednio do butelki. Następnie przyklejam czekoladki do wina klejem na gorąco. Kolejnym etapem jest przygotowanie liści naszego ananasa. Musimy wyciąć(...)bibuły najpierw małe, i potem coraz większe. Przyklejamy je do wina taśmą. Na koniec całość wykańczamy zieloną wstążką-by zakryć zakończenie liści i całość ozdabiamy kokardą i gotowe :) Bardzo pięknie prezentuje się na żywo, zdjęcia nie oddają jego pełnego uroku :) Polecam gorąco-na pewno każdy ucieszy się z takiego prezentu :) Wszystkiego najpiękniejszego dla Wszystkich
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki do posypania Pieczone podudzia z kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie
mecookspowoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kika sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość nieustannie mieszając, do momentu aż wino wyparuje. Po wyparowaniu wina zmniejszyć ogień, dodać mrożony groszek i zacząć stopniowo dolewać wodę bądź bulion warzywny. Woda, którą dolewamy powinna być wrząca. Gotować risotto, mieszajać cały czas(...)risotto z owocami morza. Krewetki, których użyłam były krewetkami królewskimi. Użyłam krewetek surowych, mrożonych. Śmietankę zastąpić możemy serkiem mascarpone. Nie dodawałam Parmezanu ale możecie go dodać jeśli chcecie. Użyłam wina białego półsłodkiego. Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio. Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi The post Risotto
mecookspodobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma: przechowujemy butelki we własnej winniczce, umieszczonej w starym kanale(...)samochodowym. Nie zamykamy jej przed gośćmi: butelkę trunku może do stolika przynieść kelner, ale można po nią zejść samemu do piwniczki. Są w niej półki z wieloma gatunkami win, opisane tak, by nasi goście mogli dość łatwo wybrać to, na które mają dziś ochotę. Dobra wiadomość: nie trzeba wypić całej butelki od razu. Na prośbę gości korkujemy wino
Kulinarne przygody Gatityabsolutnie każdą ilość i nigdy przenigdy nie odmówi dokładki, a ja jako łasuch lubię sobie sprawiać przyjemność jedzeniem. Ten makaron w kremowym sosie z szalotek, czosnku, wytrawnego białego wina i śmietanki tortowej naprawdę jest do zrobienia w 10 minut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy(...)ziołami. Popijamy pozostałym winem, nic nie może się zmarnować! SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 230g suchego makaronu bucatini albo bavette 1 czerstwa pszenna mała bułka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml
Karo in the Kitchengulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą(...)białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki
Kulinarne przygody Gatity. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza padre Pasquale Baylon, który przebywając w Turynie, przygotował lek na przeziębienie skomponowany z żółtek, cukru i wina. Początkowo nazwany „Sanbajon”, deser zmienił z czasem nazwę na „zabaione”, i zyskał popularność na całym świecie. Moja jesienna wersja tego deseru to gruszki zapiekane pod zabaione i posypane(...)delikatny, koniecznie spróbujcie! #cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant Porcja dla 6 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 20 min. Składniki na krem zabaione: ● 6 żółtek jajek ● 300 ml białego słodkiego wina typu muscat ● 80 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara Pozostałe składniki: ● 6 gruszek (typu williams) ● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 25 g masła ● ½ cytryny ● ok. 6 łyżek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałask, choć dla niektórych jest to temat bardzo delikatny. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na królika - i według mnie najsmaczniejszy - z dużą ilością czosnku i białym winem. Ja udusiłam go w żeliwnym garnku, ale można go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam. Zapraszam 😊. Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować(...)królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec w białym winie. Pyszny będzie też pasztet z królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego
Kulinarne przygody Gatitylazanii z dynią Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients ⅔ szklanki zielonej soczewicy 2 łyzki oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku opcjonalnie: pół kieliszka białego wina 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano) 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz świeża bazylia Instructions Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować(...)patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię
Cooking for EmilyHiszpanii do wina. Skąd taka nazwa? Tapa – to po hiszpańsku pokrywka, przykrywka. Bardzo dawno temu, w XII wieku, król Alfons X Mądry, zarządził aby w oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je przed natrętnymi muchami(...)napojem. Królowi pomysł się bardzo spodobał i poprosił o następny puchar, również przykryty... Która historia jest prawdziwa? Teraz tego nie rozsądzimy. Przyjmuje się, że wzwyczaj nakrywania naczyń z winem wywodzi się z Andaluzji, a skoro tak, to będąc w Hiszpanii, a zwłaszcza w stolicy Andaluzji Sewilli, nie sposób nie zjeść kilku tapas
królestwo garów