stoi na przeszkodzie, aby użyć „zwykłej” marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe(...)gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaUwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja! 1/2 kg czereśni 200 ml wina półsłodkiego czerwonego 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka miodu rzepakowego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka mąki kukurydzianej świeża mięta Czereśnie(...)myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód. Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne
Wanilia i Kardamonbyło wepchnąć do środka śliwki. Mięso nacieramy solą, a wewnętrzny kanał nacieramy również musztardą. Sprawione mięso pozostawiamy na co najmniej kilkanaście minut, w razie potrzeby umieszczając w lodówce. Nasączone winem śliwki wkładamy powoli w kanał w mięsie, najlepiej z obu stron, aby go szczelnie wypełniły. Przy samych otworach pozostawiamy ok. 1 cm odcinek kanału bez owoców, aby mięso się zamknęło(...)otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się
Kulinarna Pokusakaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina tak dobrego, jakie z chęcią byśmy wypili do danego dania . To, jaka będzie jakość wina odzwierciedli się w przyrządzanej potrawie. Słabe i kwaśne wino nie dość, że nie polepszy smaku, to jeszcze dodatkowo zdominuje inne składniki. Ponadto czas przygotowania jest nieco(...)roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju roślinnym. Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypuję suchą kaszę, delikatnie ją podprażam i zalewam winem, a gdy połowicznie odparuje, wlewam część bulionu (najlepiej robić to porcjami wielkości chochli do zupy). Kasza wchłonie płyn - dolewam kolejną porcję. *Ilość bulionu zużytego do dania zależy
W kuchni Karmel-itkilokalnym. Można do tego wyboru podejść na dwa sposoby: przeciąć ciężką strukturę tego dania świeżym, kwasowym, ale dobrze zbudowanym winem z chłodniejszej północy kraju (vinho verde z alvarinho, idealnie byłoby, gdyby miało kontakt z dębem) lub szukać wśród win bardziej tęgich, jak białe douro, ewentualnie bardziej powściągliwe aromatycznie biele z Bairrady. Bacalhau a bras nieźle smakuje także z białymi(...)winami z Alentejo. Gdyby ktoś jednak szukał poza Portugalią, to sugerowałabym sięgnąć choćby po mające kontakt z beczką, nowoświatowe chardonnay. Są tacy, co piją do bacalhau a bras wina czerwone, ale osobiście nie mam dobrych doświadczeń z takim połączeniem. Może to być Esporao Branco Reserva, dostępny u importera win portugalskich Atlantika . Poleca Ewa Rybak. zastawa
królestwo garówpudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia - cukier puder do oprószenia Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy(...)zniechęciła mnie do kolejnych wypieków. Dzięki temu… i nie tylko, dzisiaj mogę się podzielić przepisem na chrusty na winie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chrusty na winie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą i pieprzem, duś chwilę żeby smaki się połączyły. Podawać w muszlach lub na talerzyku z pieczywem i schłodzonym winem użytym do gotowania.Želim vam dobar
SzczyptaSmaQuzyjecie zielonych naprawde szybkie do przygotowania.Zanim ziemniaczki sie ugotuja roladki beda gotowe do podania.W skladnikach podalam biale wino,bez wina oczywiscie tez bedzie smacznie.Odzalujcie jednak lampke wina,ale naprawde dobrego wina,a danie bedzie wyjatkowe.Tu wymarzony do szparagow bylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam(...)przepisu.Skladnik na 4 porcje:80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego)4 piersi z kurczaka8 szparagow60 g serka bialego np.Philadelphia1 lyzka masla ghee200 ml bialego wina ( u mnie Riesling Trocken)100 ml smietanysol, pieprz,1 lyzka makiWykonanie: Piersi z kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził "Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli(...)duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamożna przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki cukru 100 ml białe(...)wino półwytrawne, owoce do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Melona kroimy na ćwiartki, wydrążamy , obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Kawałki melona wkładamy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood , zalewamy syropem winnym, dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina(...)cytryny, posypać koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut
Pasja Smakuwyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu. Składniki: 750 ml wina porto ½ szklanki octu balsamicznego250 gram suszonej żurawiny 1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła¼ łyżeczki soli kuchennej1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzuskórka(...)jeśli mamy świeży, to przed podaniem sosu wyłowić go z niegobiałego pieprzu – jest nie widoczny w konsystencji sosu – ale jeśli nie mamy możemy śmiało go zastąpić czarnymSos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla is a post from: naRuszcie.plThe post Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieprzepis z serwisu Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Panierka będzie też dobra bez obydwu alkoholi. W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia(...)kwaśnym . Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1/2 szklanki oleju Kilka łyżek sezamu Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego
Niedzielny kucharzrównież umieścić po lewej stronie od widelców. Szkło: W prawym górnym rogu ustawiamy kieliszki w kolejności od strony lewej do prawej: szampan (toast), czerwone wino (danie główne), białe wino (np. ryby), wino lub wódka (do przystawek), szklanka do wody. Jest to ustawienie ogólne, które modyfikujemy zgodnie z planowanym pairingiem win i jedzenia. Kieliszki do alkoholi, które(...)zmieniając całkowicie aromat i smak serwowanego trunku, który przecież z pieczołowitością dobieraliśmy do dań. O ogólnych zasadach doboru trunku do potrawy możecie poczytać TUTAJ , a o dokładnych temperaturach serwowania win TUTAJ . Prawda, że proste? Bon appetit
Kate's Kitchen