wino - 10075 przepisów (strona:49/672)

Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 121

pieprz Składniki na sos BBQ: – 60 ml sosu Worcestershire – 4 łyżki pikantnego ketchupu – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki cukru trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone(...)wody. Mięso: Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Patelnię powoli rozgrzewamy i wlewamy wino. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy mięso wchłonie wino, a alkohol odparuje. Burgery: Bułki kroimy na połówki, opiekamy w tosterze lub rumienimy na patelni, ewentualnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy je, gdy będą już ciepłe i lekko chrupkie

Be Fit Be Strong
Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami 152

minut. Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części. KREM 4 Śmietankę ubij, następnie dodaj cukier puder, kakao i serek mascarpone. 5 Połówkę ciasta nasącz winem i posmaruj wiśniami w zalewie alkoholowej. Wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. POLEWA 6 Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj cukier/czekoladę plus kakao. Dodaj masło i energicznie wszystko(...)płaskie łyżki kakao   1 łyżeczka proszku do pieczenia   12 łyżek oleju/oliwy z oliwek   1 słoiczek wiśni w zalewie z alkoholem   1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego KREM   30 g cukru pudru   330 ml śmietanki 36% albo 30%   250 g serka mascarpone   1 łyżka kakao POLEWA   2 łyżki kakao

A to pestka
Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms 167

dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 1/4 szklanki słodkiego czerwonego wina 10 g suszonych grzybów 150 g grzybów (np. pieczarek) pokrojonych w plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę(...)samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 do 7 minut. Dodaj kaczkę, rozmaryn i wino (bez ewentualnego piasku, który mógł zgromadzić się na dnie miseczki). Gotuj, aż wino prawie całkowicie odparuje i dodaj grzyby wraz z bulionem i gotuj dalej aż połowa odparuje

karmelowy
Napój z białego wina i miodu 118

sobie ciepło o amatorach wina białego, w związku z czym prezentuję Wam przepis na napój alkoholowy na jego właśnie bazie. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający. Składniki: Butelka białego wytrawnego wina (i tutaj podobnie jak w grzańcu staropolskim lepiej zainwestować w dobre wino) Szklanka płynnego miodu akacjowego lub gryczanego 3 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)mieszamy. Żółtka dokładnie miksujemy z miodem, a następnie, cały czas miksując, aby nam się całość nie zwarzyła, dolewamy gorącą wodę. Powinniśmy otrzymać gęsty, gładki, aksamity krem, który łączymy z winem i bardzo dokładnie mieszamy. Serwujemy od razu po przygotowaniu. Bon appetit

Kate's Kitchen
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 80

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek bez pestek 1 cebula 2 ząbki

Programista w kuchni
GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA I OWOCAMI CYTRUSOWYMI 109

się gdzieś w ciepłym kraju i wrócili do Polski na wiosnę. Niestety życie nie jest tak kolorowe więc delektujemy się grzanym winem. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż klasyczna. Spróbujcie a się przekonacie. Składniki: 750 ml białego półsłodkiego wina 4 mandarynki 3 pomarańcze kilka goździków 1 laska cynamonu 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka miodu 3 plastry cytryny(...) z sokiem jabłkowym. Dodać miód. Pomarańcze umyć i pokroić w plastry. Mandarynki obrać i pokroić. Przyprawić goździkami oraz laską cynamonu. Delikatnie rozgnieść owoce. Gotować na małym ogniu aż wino zagrzeje się ale nie zacznie wrzeć. Gorące wino przelewamy do szklanek

Kuchnia w oparach
Melchmus z wetami 109

naszym stole. Melchmus z wetami bardzo przypadł nam do gustu, jest to jedna z najsmaczniejszych wersji tego popularnego deseru. Mój dzisiejszy wariant, ze względy na dodatek białego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017 przeznaczony jest raczej dla dorosłych. Przepis został również dostosowany do przygotowania w robocie wielofunkcyjnym Kohersen Mycook Na samym dole strony zamieściłam oryginalny przepis Macieja Nowickiego(...)budyń bez mąki ziemniaczanej i bez mąki pszennej. Do swojej wersji wprowadziłam kilka modyfikacji, Przepis na melchmus z wetami  - składniki: 750 ml mleka  300 ml wytrawnego białego wina 150 g cukru na karmel 6 żółtek 5 lub 6 płaskich łyżeczek (60-70 gramów) skrobi ziemniaczanej w zależności od tego jak gęsty ma być deser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śliwka węgierka w occie i dwa sposoby na zalewę 161

naszym rynku spotkałam trzy rodzaje octu, jeśli chodzi o jego moc, 4, 6 i 10 procentowy. Śliwki w zalewie octowej z czerwonym winem 1,8 kg śliwek węgierek, 1 butelka lekkiego czerwonego lub białego francuskiego wina, / wybrałam wino czerwone /, 500ml octu 10%, 900g cukru, 2 -3 torebki goździków, tyle użyłam do tej ilości śliwek. 3-4 sztuki cynamonu(...)laskach. Śliwki czyścimy z barwy x), nakłuwamy w kilku miejscach goździkami / 2-4 goździków na jedną śliwkę / i układamy w naczyniu glinianym, emaliowanym lub szklanym. Do garnka wlewamy wino, ocet i wsypujemy cukier. Gotujemy do chwili, aż syrop stanie się klarowny, 2 -3 minuty. Zalewamy śliwki ciepłym syropem i pozostawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień, zlewamy syrop, chwilę

Leśny Zakątek
Polędwiczki w sosie śliwkowym 113

sztuki) 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki pszennej kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos śliwkowy: 100g suszonych śliwek 250g śliwek węgierek 250ml czerwonego wina wytrawnego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Suszone śliwki  pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki(...)samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć, następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowe polędwiczki podawać polane

Szalona Kuchnia Eweliny
Letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują oraz kilka słów o wyborze eleganckich kieliszków 102

pięknych, dużych kieliszków. Przez kilka dobrych lat stały zupełnie nieużywane. W końcu postanowiłam z nich korzystać. Wyjęłam je z serwantki i zaczęłam używać. Przygotowywałam w nich alkoholowe koktajle, podawałam wino lub serwowałam szybkie desery czy słodkie galaretki, które fantazyjnie prezentowały się w pękatych kielichach. Pierwszy stłukł się jeszcze tego samego wieczoru podczas wycierania. Szkło okazało się tak kruche(...)kieliszka. Za pomocą słomki bardzo delikatnie mieszamy zawartość kieliszków. Plasterki limonki możemy wykorzystać do udekorowania koktajlu. Smacznego! * Jeżeli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem marakui, możesz z niej zrezygnować. Wtedy wino będzie słodsze i mniej cierpkie. *Pamiętaj, aby do koktajlu użyć dojrzałych brzoskwiń. To gwarantuje ładny kolor napoju oraz słodycz w smaku.   Oto wybrane przeze mnie propozycje kieliszków

Raj dla Podniebienia
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 126

przepyszna przystawka z warzyw, które teraz są w sezonie - pomidorów, cukinii i bakłażanów (sprawdzą się też pieczarki). Faszeruje się je bułką tartą wymieszaną z czosnkiem, pietruszką, oliwą i białym winem. Prawdziwa pochwała prostej kuchni.  Przyznam szczerze, że nie udało mi się znaleźć informacji na temat tego dania w Internecie czy posiadanych książkach kucharskich. Jedynie, że jako " alla romagnola " określane(...)istotne. " Alla romagnola " - tak właśnie nazwał to danie szef kuchni prowadzący nasze warsztaty, tłumacząc mi jednocześnie, że chodzi tu o posypkę z bułki tartej, czosnku, pietruszki, oliwy i wina, którą możemy posypać różnego rodzaju warzywa. To on w końcu jest tu szefem, więc ja się słucham :) Dzisiejsze danie przypomina mi równie smaczną francuską potrawę - pieczone pomidory po prowansalsku , składającą

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 146

Scroll down for recipe in English. Składniki: 1 świeży patroszony kurczak (ok. 2 kg.) 1 główka czosnku 1 czerwona cebula 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu(...)gałązki tymianku i rozmarynu, przeciętą na pół główkę czosnku wraz z łupinką oraz połówkę cebuli, również w łupince. Resztę gałązek, połówkę czosnku i cebuli ułóż obok kurczaka. Całość zalej winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200°C. Po około 20 minutach przykryj naczynie folią aluminiową. Co jakiś czas polewaj kurczaka winem, w którym się piecze. Godzinę później zdejmij folię

Delicious Place
Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem 117

przybywam do Was, coby tę gorąc trochę uprzyjemnić, dodając do niego długie nitki spaghetti, trochę czerwonego pesto, kilka zakręconych i soczystych krewetek, a potem zwieńczyć całość moim ulubionym różowym winem! :) Zapowiada się zacnie i powiewa włoską swobodą pełną słońca, prawda? :D Kiedy pierwszy raz ujrzałam ten przepis w podarowanej mi najnowszej książce Jamie'go Olivera (" 5 składników" ), właśnie to poczułam(...)którym pyszni się spaghetti z krewetkami! Felicità! :) Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem n a 4 porcje Potrzebujesz: 250g krewetek tygrysich 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżki czerwonego pesto (dałam 4) 300g makronu spaghetti 150ml różowego wina półsłodkiego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gruzja cz. 2 – Gruzińska Droga Wojenna 147

Gruzja – jak pamiętacie z ostatniego wpisu o Tbilisi , zwiedzanie zakończyliśmy suprą, czyli jedną wielką biesiadą, podczas której wino lało się strumieniami, a na dobitkę(...)postanowiliśmy podegustować chachę (czyt. czacza). Już wyjaśniam cóż to takiego jest. Otóż jest to destylat z tego, co pozostało z fermentowania wina w kvevri (gliniane naczynie do produkcji wina – o tym innym razem), czyli z wytłoków. Cudo ma zwykle moc ok. 40-50%, a niektóre mogą przekraczać nawet i 60%. Nie wiem, ile voltów miało to przez

Kate's Kitchen
Schab w glazurze „jak z grilla” z sałatką Zielonej Boginii 125

Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki(...)kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj

Niedzielny kucharz