muszę Was zapewnić jest pyszna. Lista składników oraz błyskawiczny przepis znajdują się poniżej… Składniki 10 pomidorków koktajlowych 1kg muli (świeżych) 2 ząbki czosnku oliwa 100 ml białego wina odrobina rozmarynu Przepis na mule z pomidorkami koktajlowymi Mule dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Dodajemy odrobinę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wino, rozmaryn i pokrojone na połówki pomidorki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!napój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem i aromatem(...)propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana świeży tymianek lód kruszony Wykonanie: Banana obieramy
Kuchnia MagdaLenykruszon z owocami suszonymi. Jednak zamiast gruszek proponuję morele – są pyszne i stanowią czasem większą atrakcję niż sam napój. Oczywiście nie jest to przysmak dla dzieci ;) Owoce suszone zalane winem, muszą kilka godzin postać, aby wino nabrało ich smaku. Proponowany kruszon będzie lekkim napojem alkoholowym. 2 butelki wina białego wytrawnego, spora garść suszonych moreli, spora garść suszonych śliwek(...)spora garść suszonych jabłek, butelka wody gazowanej, Do zamykanego słoika włożyć owoce, zalać winem. Słoik zakręcić, odstawić na kilkanaście godzin, od czasu do czasu wstrząsać. Przed podaniem napój przecedzić przelewając kruszon do dzbanka lub karafki. Oczywiście moreli i śliwek nie wyrzucamy – podajemy je oddzielnie, na pewno znajdą się na nie amatorzy. Kruszon nalewać do szklanek, uzupełniać mocno schłodzoną wodą gazowaną
królestwo garówGruyère są najwłaściwszymi w tym przypadku.Wszystko tak naprawdę zależy od tego co zawiera nasza spiżarka. Zapraszam! Przepisy do mojej zupy cebulowej poniżej: Francuska zupa cebulowa Zupa cebulowa na czerwonym winie Bon appétit
Wino Francja Kuchniajest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się(...)cukier. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. W razie potrzeby w trakcie duszenia można dolać jeszcze 50 ml wody. Zamiast wody możecie użyć czerwonego wina lub bulionu (warzywnego bądź mięsnego). Na koniec duszenia doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Przełożyć makaron
Kulinarne Przebojesurowe żółtka 1-2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżka cukru Kilka goździków Solidna szczypta cynamonu lub kawałek kory Opcjonalnie: 1 pomarańcza Przygotowanie: Żółtka wraz z cukrem ucieramy na pianę. Wino przelewamy do garnka, dodajemy goździki i cynamon i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Wyjmujemy goździki i korę cynamonową. Gorące(...)wino powoli wlewamy do żółtek z cukrem cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem tak, aby całość nie zwarzyła się. Naczynie z naszym grzańcem umieszczamy w np. misce lub innym garnku wypełnionym gorącą wodą i jeszcze chwilę ubijamy. Rozlewamy do kubeczków lub odpowiednich szklanek i od razu podajemy. Można serwować z plasterkiem pomarańczy. To cudo rozgrzewa nawet moje lodowate serce
Kate's Kitchengulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą(...)białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki
Kulinarne przygody Gatitypięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja KuchniaZaczynamy weekend zapachem goździków i cynamonu w grzanym białym winie. W połączeniu z sokiem pomarańczowym tworzą aromatyczny drink, którego rozgrzewające moce są niezbędne w te chłodne dni. Miłe towarzystwo do książki i koca. Idealny obrońca przed zewnętrzną grozą. Grzane białe wino Składniki na 2 porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski […] Artykuł Grzane(...)białe wino pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeoliva, mleka zamiast wody, białego wina lub aromatycznych ziół. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne grissini z dodatkiem białego wina, czarnych oliwek i rozmarynu. W ten sposób chrupiące grissini zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Wielbicielom grissini chciałam przypomnieć mój wcześniejszy przepis na taralli(...)winem i nasionami kopru włoskiego , pochodzące z południowej części Włoch, z Apulii . Mam nadzieje, że spodobają si ę Wam moje włoskie przepisy. Byłabym wdzięczna za Wasze komentarze, porady, pomysły; może macie swój ulubiony przepis, który chcecie, żeby pojawił si ę na blogu. Dajcie znać , pozdrawiam ;):) SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocadanie z ochotą i powiem że zauroczyło mnie smakiem i łatwością zrobienia, mimo iż trochę czasu i miłości trzeba mu poświęcić. Do przygotowania dania należy użyć dobrego, czerwonego wina, takiego które potem będzie nam też towarzyszyło przy konsumpcji. Ja użyłam wina własnej produkcji z czarnej porzeczki, pół wytrawnego. Użyłam także bio makaronu penne rigate razowego. Zapraszam do gotowania(...)Makaron po umbryjsku gotowany w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewnością się przyda. A więc składniki, których potrzebujemy to: Krewetki: ok. 400g mrożonych krewetek, czosnek, wyciśnięty sok z 1 cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, 250ml białego wina, oliwa z oliwek, Grzanki: kilka kromek pieczywa, masło, czosnek, zioła prowansalskie, Sos: 1 jogurt naturalny (200g), 2 łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz Od czego zaczynamy? Na rozgrzaną patelnię wlewam(...)szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Krewetki wyjmuję z sosu winnego i kładę na talerz. Grzanki są pyszne i chrupiące. Sos delikatny - idealnie komponuje się z całym daniem :) Krewetki w białym winie Krewetki w białym winie
Przepis na Dzień Dobrypięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja Kuchnianapój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem i aromatem(...)propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana świeży tymianek lód kruszony Wykonanie: Banana obieramy
Kuchnia MagdaLenyprzepis, jest po prostu super. Schab w białym winie na patelni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1/2 kg schabu bez kosci mąka sól olej z oliwek szklankę białego wytrawnego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schab pokroić w cienkie plastry, około pół centymetra ( nie rozklepywać ) Obtoczyć każdy plaster w mące Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek (6 łyżek lub wiecej ) podrumienić(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli mamy dużo kawałków, podrumienione kawałki odkładać na talerzyk aż do zużycia całego mięsa. Wszystkie kawałki umieścić razem na patelni, dosolić do smaku i zalać białym winem. Odparować przez około 30 sekund poczym wyłączyć gaz i przykryć przykrywką.Odczekać dwie minuty i serwować. SMACZNEGO
zielonacukinka