wino - 10075 przepisów (strona:33/672)

Bigos polski 178

grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego, woda, tłuszcz, ja użyłam tłuszcz gęsi, może być wieprzowy, Nogi kaczki oprószyć solą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 50 g śliwek, na nich ułożyć nogi kaczki, skórą(...)Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. Podsmażyć partiami na rumiano, na tłuszczu gęsim. Przekładać do garnka z grubym dnem. Po usmażeniu ostatniej partii, wlać na patelnię 300 ml wina, zagotować mieszając. Mamy zebrać cały smak z patelni. Wino przelać do mięsa, dodać liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i grzyby suszone (ja grzyby susze pokrojone w paski, jeżeli

królestwo garów
Karp smażony w migdałach 139

migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy sok z połowy pomarańczy (razem z miąższem) 80ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki masła Wykonanie: Rodzynki(...)pomarańczy i sok pomarańczowy. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę – cały czas należy mieszać sos. Gotujemy 2-3 minuty (sos powinien zacząć gęstnieć). Wrzucamy namoczone w winie rodzynki i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. Karpia smażonego w migdałach podajemy na gorąco z przygotowanym sosem winnym. Post Karp smażony

Pociąg Do Kuchni
Najpopularniejsze przepisy listopada 159

sami, metodą prób i błędów. Dochodząc, nieskromnie pisząc, do perfekcji. Niezmiennie popularne pozostają nasze przepisy na wina. Tym razem chętnie sięgaliście po przepis na wino z pomarańczy, wino z ryżu i rodzynek oraz wino z jasnych winogron. Wszystkim, którzy je nastawili – życzymy „na zdrowie” Koniecznie pochwalcie się jak wyszło. Mamy podejrzenie, że wśród(...)listopadzie był nasz tekst poradnikowy, dotyczący tego, jak odróżnić kanię od muchomora . Najpopularniejsze przepisy listopada: 1. Przepis na szynkę peklowaną i wędzoną 2. Przepis na ostry sos chili 3. Wino z pomarańczy 4. Wino z ryżu i rodzynek 5. Sos miodowo-musztardowy

Jakugotujesz.pl
Aromatyczne grzane wino 178

cudowny aromat... pomarańcze, goździki, cynamon, anyż i czerwone wino, mmm... Już sam zapach rozchodzący się po całym domu pozytywnie nastraja, a co dopiero po wypiciu!😉 Na zdrowie! 🍷 * czerwone wino półsłodkie- 1 litr * pomarańcza- 1 szt. * goździki- 8 szt. * anyż- 2 szt. * cynamon- 1 laska * miód- 2 łyżki Czerwone wino wlać do rondelka, dodać miód, przyprawy oraz wyszorowaną(...)sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na ćwiartki (bądź plasterki) pomarańczę. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie wino mocno podgrzać, rozlać do kubeczków i... rozkoszować się smakiem! Na zdrowie! 🍷 Czerwone wino, jak wiadomo, ma wspaniałe właściwości prozdrowotne- przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę Naszego serca i całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego (słynna lampka czerwonego wina do obiadu

Kraina Miodem Płynąca
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 249

puszki możecie pominąć ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu BOLOGNESE Z SAPIENZY HITMAN makaron z sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko podwędzany(...)rzeczywistości *wszystkie screenshoty pochodzą z gry Hitman (Io-Interactive | Square-Enix / Eidos) Świeżutki post SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Gruszki w winie. 129

mogę sobie przypomnieć kiedy pierwszy raz robiłem gruszki w winie. Pamiętam za to doskonale, że robiłem je zawsze wtedy, kiedy chciałem się popisać :) I zawsze się udawało ;) Bądźmy szczerzy - co tu się może nie udać? Przepis jest bardzo prosty, a tylko efekt wygląda na coś wykwintnego. No, oczywiście jest to bardzo smaczny deser i chyba nawet rzeczywiście wykwintny(...)bardzo miękkie. Nie poobijane, ze zdrową skórką i równej wielkości. Ja najczęściej wybieram konferencje, ale tym razem wypróbowałem podobny do nich włoski gatunek abate. Pycha :) PS Gatunek wina nie jest tak istotny. Najlepiej kupić dobre, bo tanie ;) Składniki: 6 gruszek (konferencja, abate, rocha) 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 220 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii

zadanie-gotowanie
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 106

Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów,  a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino(...)chwilę wytchnienia od zwiedzenia lub zakupowych szaleństw w Galerii Dominikańskiej, nie tylko dla gości hotelowych. Można tu przyjemnie zjeść w całkiem rozsądnych cenach, jak również wypić kieliszek dobrze dobranego wina. Coś na ząb znajdzie tu każdy: mięsożerca, wegetarianin jak również dzieci. A przy okazji można spotkać dwa wrocławskie krasnale,  a i dama z łasiczką zapatrzona w strój krasnali

królestwo garów
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 103

pewnego dnia postanowiłem przepis powtórzyć. I muszę przyznać, że wyszło cudownie — wołowina była mięciutka, wprost rozpływała się w ustach, miała słodki smak, dzięki marchwi i cudowny aromat ziół i wina, które tym razem nie dominowało w potrawie. Jak widać czasami do dwóch razy sztuka! Przepis, który wam dzisiaj proponuję oczywiście bazuje na recepturze Julii Child, jednakże wprowadziłem parę drobnych(...)szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz  bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek, rozmaryn, natka selera). Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika

Food Square
Kurczak w sosie winno serowym z warzywami 454

piersi z kurczaka 2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka(...)garnku rozgrzewamy olej podsmażamy posiekaną drobno cebulę jak już się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli i po chwili dorzucamy czosnek. Wszystko razem chwilę podsmażamy i dodajemy szklankę białego wina. Czekamy aż wino odparuje i zmniejszy się objętość tak do 1/3. Odstawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plastry a następnie w ćwiartki

Piekielna Kuchnia Pati
Pomidorowy kurczak z winem 309

pewnością nim nie jest . ;-) Mięso  piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.   2 duże piersi z kurczaka 2 cebule 30 dag pieczarek puszka pomidorów(...)Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie. 6. Chwilę gotujemy, po czym wlewamy pół szklanki wina. Całość gotujemy około 40minut. W trakcie gotowania dolewać po trochu pozostałe wino. Pod koniec duszenia resztę wina łączymy z 2-3 łyżkami mąki i wlewamy do potrawy

Szefowa kuchni
Krążki ananasa w galaretce z białego wina. 164

zrobić. Troszkę go zmodyfikowałam i wyszło pyszne połączenie smaków. To jest ten deser, którym miałam Was powitać w Nowym Roku. Galaretka jest nie za słodka z wyczuwalną nutą białego wina. Proponuję ją podawać w mniejszych pucharkach, bo może trochę  "uderzyć do głowy". Jedno wiem na pewno, taki deser może być świetny na Sylwestra lub karnawał. Serdecznie zachęcam wypróbować(...)KRĄŻKI ANANASA W GALARETCE Z BIAŁEGO WINA.           Składniki na 3 - 4 porcje: 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach) 250 ml białego wytrawnego wina 60 g cukru 1/2 cytryny + otarta skórka 2 łyżeczki żelatyny duża garść suszonej żurawiny           Sposób przyrządzania:            Żelatynę rozpuścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Glögg - skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 141

niepowtarzalną atmosferę, a ten drugi za to, że pozwala nie odmrozić sobie wszystkich członków ciała i jak nic innego potrafi wprowadzić w cudowny świąteczny nastrój. Moją ulubioną wersją grzanego wina jest ta z dalekiej północy. Ten cudowny trunek o burgundowej barwie i zapachu pomarańczy oraz korzennych przypraw to grzaniec nad grzańcami. Świetną sprawą są również rodzynki i migdały, które(...)Fajnie nasiąkają one winem i korzennym aromatem, sprawiając prawdziwą radość, gdy zostają na dnie szklanki po już wypitym trunku. W mojej wersji przepisu zachęcam do przygotowania glöggu na słodkim winie, dzięki temu unikniemy zbędnego dodatku cukru, a odrobina miodu będzie wystarczająca. A jeśli już rozsmakujecie się w domowym grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie

Food Square
Grzane wino na chłodne, jesienno-zimowe wieczory 203

gotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo co mają w składzie. Wolę sama zrobić i przyprawić do smaku jak mi się podoba. Druga sprawa kto powiedział, że grzane wino musi być zrobione z czerwonego wina? Mając w domu domowe wino śliwkowe zaryzykowałam! I wiecie co? Chyba z każdego wina można zrobić pysznego grzańca. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wołowina po burgundzku 157

lekko roztartych w moździerzu ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina.  Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy(...)minutę przed końcem smażenia dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, po czym wołowinę wraz z boczkiem wrzuciłem do dużego garnka i zalałem ponownie winem w którym wołowina się marynowała. niewielką ilość wina wlałem również na patelnię na której smażyłem mięso i podgrzewałem przez minutę mieszając intensywnie, a następnie również dodałem do garnka, co pozwoliło mi odzyskać pozostawiony

Wyprawy kulinarne
Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie 97

przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania(...)osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego

Kuba Gotuje