marchew (u mnie bio) 2 młode ziemniaki 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 cytryny 1-2 łyżki oliwy extra virgin 150 ml białego wytrawnego wina około 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna czarnuszki(...)kostkę. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić reszt ą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem. Do tego kremu można
Wino Francja KuchniaSmażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki(...)maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki na jednej stronie, do zrumienienia się. Posiekaną szalotkę i czosnek wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito. Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami
Wino Francja Kuchniacały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki 100 g masła 2 łyżki oliwy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka podzielić na części(...)dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym. Bon appétit
Wino Francja Kuchniastracił, dosłownie, głowę. Więzienny kucharz, ujęty szlachetnością jeńca, przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru. Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Zmiękczające właściwości sody Na koniec jedna(...)uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego, a pewnie nie macie, możecie je zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba
Niedzielny kucharzdanie świąteczne lub na specjalny niedzielny posiłek z rodziną. Mięso należy ugotować wcześniej. Jeśli dodamy do niego włoszczyznę, od razu mamy gotowy do podania rosół. Samo przygotowanie gęsiny w winie zajmie nam maksymalnie 15 minut. Takie danie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. 0,5 kg gęsiny szklanka wina czerwonego(...)łyżeczki tymianku 2 owoce jałowca (opcjonalnie) ok. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń 0,5 łyżeczki soli Ugotowaną wcześniej gęsinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy szklankę czerwonego wina. Doprawiamy je majerankiem, tymiankiem, owocami jałowca oraz solą. Dodajemy 4 połówki brzoskwiń pokrojone w paski (ja wykorzystuję brzoskwinie z puszki) oraz gęsinę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez
Dieta bez mlekaMalvazija rosną obok uznanych na świecie Merlot lub Pinot Grigio. Długa tradycja uprawy winorośli pozwoliła licznym pokoleniom winiarzy na wykrycie idealnego miejsca dla określonej odmiany i konkretnego stylu win. Winnice Agrolaguna położone są na 600 hektarach i z powodzeniem uprawia się w nich takie odmiany jak: Malvazija, Teran i Borgonja, a także znane na całym świecie Chardonnay, Pinot Bianco(...)Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Blanc i Rose. Omawiane wino jest kupażem 4 szczepów: Terana + Syrah + Cabernet Sauvignon z moim ulubionym Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem
Kate's Kitchennajprawdopodobniej najprostszy przepis na krewetki jak znajdziecie w Internecie. Krewetki podlewane białym winem w rozpływającym się w ustach sosie na bazie masła, czosnku i chili… no, chyba nie muszę mówić nic więcej? Masło + czosnek = idealny przepis na krewetki. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Dodajmy jeszcze troszkę pikanterii, czyli drobno posiekanej lub sproszkowanej(...)krewetek (ja użyłam mrożonych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (ok 40 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina sok z cytryny chili, sól morska, pieprz posiekana natka pietruszki do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli
A to pestkawieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw i trochę migdałów. Zrobicie go w kilka chwil. Polecam(...)układamy w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w temp. 200 stopni C. Ściągamy folię uważnie, tak aby się nie poparzyć, i pieczemy kolejne 10-15 minut w temp. 190 stopni C. Podajemy schłodzone, posypane migdałami z lampką wina. Smacznego
SMYKWKUCHNImleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego GRUSZKI: 3 gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego 1 łyżka przyprawy do grzanego wina i piwa Twarde gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą około 10 min, aż zmiękną(...)Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru. Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min. Składniki na krem powinny być w temperaturze
https:KKuchniaMniamkońca września będą na pewno! Kupiłam więc trochę, połączyłam potem z korzennymi przyprawami i dolałam czerwonego wina. Tak powstała nieco dekadencka konfitura truskawkowa o aromacie grzanego wina :) Pomyślałam, że skoro podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony(...)zniewala! Zamknijcie i Wy w słoiczkach ciepłą truskawkę, naprawdę jest tego warta! :) Konfitura truskawkowa na winie na 3 słoiczki Potrzebujesz: 1,5kg truskawek 150g cukru 150ml półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 6 łyżeczek żelatyny Sposób przyrządzenia: 1. Truskawki umyj i odszypułkuj. 2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż owoce się
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze Niymcami. Wina riesling(...)chyba żołdnymu 5 przedstawiać niy musza, bo to przeca nawet nasze ōłpy 6 już za starego piyrwy 7 piyli niymiecke rieslingi. We Alzacji tyż majōm podobne zorty 8 wina, ale te danie moł kans 9 wpōlnego ze inkszymi 10 daniami francuskimi, kaj 11 tyż sie leje do garca dojś 12 wina. We Burgundii majōm
Chop w kuchnigoździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny 2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków 1 szczypta pieprzu świeżo(...)odstawić na chwilę. Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych
Wino Francja Kuchniaznajomymi i uraczyć się czymś ciepłym i procentowym. O tej porze roku, moim zdaniem, najlepiej smakuje grzane wino. Właściwie nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tego napoju. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, chwilę podgrzewamy i gotowe. Nawet nie trzeba specjalnych proporcji, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Moje grzane wino jest mocno korzenne, gdyż lubię smak i zapach przypraw(...)półsłodkiego 2 grube plastry pomarańczy 1 gwiazdka anyżu 6 goździków 2 laski cynamonu Wino wlać do garnka i dodać resztę składników. Podgrzewać powoli na bardzo małym ogniu aby wino przeszło aromatem korzennych przypraw. Gdy będzie wystarczająco ciepłe (ale nie gorące) przelać do kubków i od razu podawać
My simple kitchenbutli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić i wlać do balonu. Otwór szczelnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną,butlę odstawić w ciepłe,słoneczne miejsce. Po 2-3 dniach wino powinno zacząć pracować. Cały proces fermentacji (obserwowałam to przez bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej) trwał około 3 tygodnie. Kiedy wino przestanie pracować należy odcisnąć owoce używając do tego(...)gazy lub bawełnianej szmatki. Czyste wino ponownie przelać do butli,zatkać korkiem i pozostawić do sklarowania,a trwa to kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie przelać wino do butelek i pozwolić mu dojrzewać. Ja do mojego wina nie używałam żadnych drożdży ani innych dodatków i mimo tego wyszło rewelacyjne,dobrze sklarowane i nawet ma sporo
Kolorowa kuchnia Elki