Langwedocji , przepis charakterystyczny dla regionu Francji , który słynie przede wszystkim z produkcji wina . Langwedocja to także poezja i piękny język oksytański , język trubadurów i poetów .. Cóż ja po winie też dostaję słowotoku , więc co się dziwić Kurczak wspaniały i wcale nie trzeba podczas gotowania wypić butli wina ,żeby się o tym przekonać Pyszna , prosta potrawa , jednogarnkowa . Jeśli(...)świeżego rozmarynu sól , pieprz do smaku Mięso płukamy i oczyszczamy . Solimy , pieprzymy do smaku , zalewamy czerwonym winem , dodając posiekane szalotki, zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu . Odstawiamy na dobę do lodówki . Po tym czasie , udka odławiamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Zalewę z wina z szalotkami i czosnkiem zostawiamy , będzie potrzebna później . Mięso jeśli jest bez kości , spinamy wykałaczkami ,żeby
Ogrodnik w podróżyBardzo interesujące wino musujące z odmiany Aleatico, niezwykle rzadko stosowanej do produkcji win musujących, pochodzące z regionu Lazio. Nazwa wina nawiązuje do San Lorenzo, opuszczonej wioski na samym brzegu jeziora, której to wczesnoromantyczny poeta Ludwik Tieck poświęcił jeden ze swoich wierszy. Winnica położona jest w okolicach Gradoli na wysokości 500-550 m n.p.m. Proces winifikacji przebiega(...)dojrzałego żółtego jabłka, ananasa, żółtego melona, miodu i akacji. Również w smaku pojawiają się nuty maślane i tostowe. Dodatkowo pojawia się delikatna mineralność, nadająca tym bąbelkom przyjemnej świeżości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, średniej budowie i średnim finiszu, jednak to wszystko jest ładnie zbalansowane. Bardzo przyjemne i niezobowiązujące, dobrej jakości. Nadaje się do wypicia od razu, jednak
Kate's Kitchenpowstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. 7. Sekret udanego barszczu czerwonego Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki na barszcz? Do przygotowania barszczu najlepiej wybrać(...)Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala
Ciastka - domowe słodkościestragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek(...)oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. Smacznego
Wino Francja Kuchniaponiedziałkowy poranek. Weekend minął mi w samochodzie ponieważ pojechaliśmy do taty męża. Nie zapomniałam jednak przed wyjazdem rozlać do butelek domowej roboty wino. Ale nie takie zwykłe... wino z ryżu. Wino jest pyszne, ma słomkowy kolor, ale potrafi porządnie uderzyć do głowy. Wino jest tanie w produkcji a także można e przygotować o każdej porze(...)rurką wypełnioną odrobiną wody. Mieszamy balonem aby połączyć składniki. Odstawić na 15 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelewamy do innego naczynia aby się defermentowało. Odstawić do sklarowania. Wino przelewamy do butelek. Wino jest zdecydowanie mocniejsze niż wino owocowe
Kuchnia w oparachmoże równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche(...)delikatne. Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis. Zamarynowane w winie, miodzie i przyprawach żeberka można z powodzeniem przygotować z kapustą, boczkiem i cebulą. Wyjęte i osuszone z marynaty mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy
Moja Książka Kucharskaestragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek(...)oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. Smacznego
Wino Francja KuchniaCondofuri Marina RC Wino (Cirò DOC) i sery Kalabria jest producentem wina. Większość restauracji w których będziecie ma własne wino, ale często nie jest to wino bardzo jakościowe. Za to całkiem dobre jest wino z apelacji Cirò. To czerwone przypomina nieco Barolo, ma sporo alkoholu, mocne usta i wysoką mineralność. Jest też oczywiście Cirò białe(...)różowe, które dobrze pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie
Ugotowane pozamiatanepijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem lub innym alkoholem, który nie ma zbyt wyrazistego koloru (czerwone się raczej nie nada), misie dwukrotnie pęcznieją, stają się mięciutkie i wesołe. Pierwszy raz widziałam ten patent na degustacji wina na Węgrzech. Rozwiązuje to problem, który mam ja i pewnie kilka innych osób, które(...)wolą czerwone, że mam trochę białego wina na dnie butelki, która stoi w lodówce od miesiąca, albo jestem na degustacji wina o 9:00 rano w środę i muszę potem iść (trzeźwa) do pracy a szkoda mi marnować żywność (która kosztuje 200 zł za butelkę i jest specjalnie sprowadzana z zagranicy). Składniki: torebka żelków typu misie Haribo
Ugotowane pozamiataneWino robiłam we wrześniu a dziś przedstawiam rezultat i sposób w jaki go wykonałam. Wino jest pyszne i robiłam je tak jak zawsze robił wina mój tato. Jeśli nie ma tutaj fachowych nazw i sloganów to nie znaczy że wino nie smakuje wybornie. Czasami spotykam się z takimi opiniami że jak nie ma odpowiednich proporcji(...)dodam tego czy owego to nie jest wino. Zapewniam Was że jest to wino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie. Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia. Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie. Wino
Moje Małe Czarowaniemój ulubiony deser. Jak się okazało gruszki w winie bardzo łatwo przyrządzić, a jeszcze szybciej się je zjada :) Spróbujcie :) Składniki: 5-6 dojrzałych gruszek 0,5 l wina czerwonego półsłodkiego opakowanie przyprawy do grzańca (lub własna mieszanka goździków, anyżu, pomarańczy, cynamonu) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skórek, tak aby pozostawić nienaruszone ogonki(...)kilka godzin (warto gruszki przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ leżakując w winie nabiorą smaku, aromatu i winnej soczystości). Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wina (z gruszek) oraz mleko). Tak przygotowana czekoladą polewamy gruszki na talerzu. Smacznego
ChilliJemykoszyku znalazły się: 2 steki z wołowiny Black Angus (a co… szaleć to szaleć) – steki wybierajcie dowolnie Opakowanie mrożonych raków w całości 6 przegrzebków 250g kubeczek śmietany 36% Białe wino wytrawne „do gotowania” – zastrzelcie mnie, ale zapomniałam na co padło Masło Mleko Świeża szałwia 3-4 sztuki korzenia pietruszki Szalotka Czosnek sól/pieprz do smaku Przygotowanie: Akt 1 Mięso(...)mleka oraz ok. 50 ml białego wina „do gotowania” zmiksowałam na idealnie gładką aksamitną masę. Jeśli Wasze puree będzie zbyt suche, nie bójcie się dolać więcej wina Akt 2 Masełko szałwiowo – czosnkowe. Sklarowałam sobie mniej więcej 3 -4 porządne łyżki masła. Pół garstki listków szałwii i jeden ząbek czosnku drobno posiekałam, a następnie zalałam sklarowanym masłem. Można
Kate's Kitchengrudnia miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu organizowanym w celu promocji Wina PANUL . Ucieszyłam się z zaproszenia, które finalnie przeznaczone było tylko dla pięciu blogerek ;) szczególnie, że dla mnie było to pierwsze tego typu wydarzenie. Dlatego mimo, iż musiałam zorganizować wyjazd do nie odwiedzanej od ponad roku Warszawy i opiekę do dzieci na ponad pół dnia - zgodziłam się bez zastanawiania(...)chwilę ;) Poza przepysznym jedzeniem (swoją drogą w porcji tak przyjemnie dużej, że zjeść było trudno;)) dziewczyny przygotowały nam prezenty niespodzianki! :) każda z nas dostałą butelkę doskonałego, wytrawnego wina Panul i książkę z przepisami "Alfabet ciast" , ze specjalną, imienną dedykacją od autorki - Zofii Różyckiej. To bardzo miłe, że postarały się o tak unikatowe i spersonalizowane prezenty! Uwielbiam takie! :) Wina
Kolorowy Przepisownikwiecie, dlaczego warto pić wino? Powód jest bardzo prosty – ten rodzaj alkoholu przedłuża życie. Mitem nie jest fakt, że wypicie jednego kieliszka dziennie spowalnia proces starzenia. Dowiodły tego niezbicie badania przeprowadzane na myszach. U gryzoni zaobserwowano: zmniejszenie się stanów zapalnych w organizmie, poprawienie gęstości kości i koordynacji ruchowej, zwiększenie elastyczności naczyń, obniżenie poziomu cholesterolu i zahamowanie rozwoju zaćmy. Długość(...)życia wzrosła średnio o 26%. Wszystko to za sprawą zawartego w winie resweratrolu , który wprawdzie nie został jeszcze zbadany na ludziach, ale naukowcy wiążą z nim spore nadzieje. Najwięcej resweratrolu zawiera wino czerwone – w winie białym jest go już 5 razy mniej. Należy też zwrócić uwagę na szczep winogron – najwięcej korzystnej substancji jest w szczepie Pinot Noir
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwone wino. To proste, ale bardzo smaczne i niezwykle orzeźwiające połączenie wytrawnego czerwonego wina z lokalną, cytrynową wodą sodową i lodem. Majorka nie słynie z win, a raczej z nalewek na bazie ziół i migdałów. Wina majorkańskie nie są zbyt cenione na świecie, ponieważ tamtejsze winnice są znacznie młodsze niż te, które znajdują się(...)upalne, letnie dni mieszkańcy wyspy (ale jak się okazuje także innych części kraju) chłodzą się nie tylko sangrią, ale także nieco prostszą i szybszą wersją napoju chłodzącego na bazie wina, czyli właśnie "Tinto de verano". Wystarczy połączyć wytrawne czerwone wino ze Spritem w proporcjach pół na pół i dodać kilka kostek lodu. Zapewniam, że docenicie ten napój
Kulinarne InspiracjeWino Monte Santi ...to symfonia delikatnej i wysublimowanej słodyczy. Zachwyca i kusi zdecydowanym, owocowym bukietem oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje(...)się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina. Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża, ociepla atmosferę, dodaje kobiecym spotkaniom uśmiechu i radości. Monte Santi bawi subtelną nutą smaku. ciasto
Gotowanie jest łatwezasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie „na czas” i nie wymaga żadnej szczególnej techniki. Boczek pieczony w winie 2016-06-22 13:19:25 Aromatyczny i delikatny boczek pieczony w białym winie. Niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje doskonale na ciepło i na zimno z licznymi dodatkami. Zapisz przepis(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-201 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso i przyprawy gotowe do pieczenia Boczek pieczony w winie Post Boczek pieczony w winie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę(...)oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10
Wino Francja Kuchniasól morska oliwa 50 g masła Sos pieprzowy: 1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu 100 ml białego wytrawnego wina 150 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku(...)pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę. Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa. Proponowane wina do wołowiny
Wino Francja KuchniaAromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto Składniki: 400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć, przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać
Wino Francja Kuchniaporze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i zdrowotnym. Głóg bowiem ma właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia. Składniki : 5 kg obranego głogu 9 l wody 3,5 kg cukru suszone drożdże winiarskie pożywka do drożdży winiarskich Drożdże pracujące w głogu(...)zlewania do butelek po ok. roku od nastawienia. Wino głogowe, które wychodzi z wyżej podanych proporcji jest winem półsłodkim o sporej zawartości alkoholu, więc nie należy z nim przesadzać. Nie kwaśnieje po 24 godzinach, jak w przypadku win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Ma dość gęstą - jak na wino - konsystencję. Kiperzy powiedzieliby, że "nogi modelki" na szkle
Weekendy w domu i ogrodziesię aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą(...)Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe(...)tylko takie miałam w domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela
Kulinarne przygody Gatityniegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy do Malmy , gdy dostaliśmy zaproszenie do warszawskiej restauracji Superiore na warsztaty O makaronach i winach , tego nie da się wyrazić w słowach! Było nam opowiadane i podawane, co stanowiło miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof(...)Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny
GRUBY WAŁEKSiemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia
Kuba GotujeSiemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia
Kuba Gotujelaurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę(...)długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku
Kuba Gotujezwanej „dziury w całym”. I już pewien zawód po przejrzeniu menu i karty win. Menu jest relatywnie krótkie i dobrze przemyślane – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Karta win jest zdecydowanie dłuższa. Znajdziemy tu wina praktycznie z każdego liczącego się regionu winiarskiego. Każdy znajdzie tu coś, co lubi i co pasuje do proponowanych dań. Ceny(...)win zaczynają się poniżej 100 zł za butelkę. Duży wybór win w przedziale cenowym 100-150 zł choć oczywiście jest dużo droższych etykiet. Miłym zaskoczeniem są wina sprzedawane na kieliszki. Zaczynając od Voveti Prosecco Brut DOC, Moet & Chandon Brut Imperial po Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi
królestwo garówwłożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5. Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie(...)stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie
Mama Gotujetalerz. Konfitury w małych miseczkach lub wyłóż podobnie jak ja to robiłam. Wysyp orzechy. Postaw w pobliżu wykałaczki, lub powbijaj po jednej w co drugi kawałeczek sera. I wino, wino przygotuj koniecznie :) Wcześniej oczywiście upewnij się czy Twoja kobieta lubi sery, to chyba oczywiste, ale wolałam wspomnieć. Aby Ci było łatwiej tuż poniżej zrobiłam Ci listę zakupów(...)konfitury Żurawina Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się
Blondynka Gotujegalaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości, bo „tak zaleca dieta”. Jednak(...)jest właściwe myślenie (tak jak dieta ciasteczkowa nie byłaby dobrym pomysłem;P). Dobroczynne działanie wina wiąże się z silnym przeciwutleniaczem o nazwie resweratrol, którego więcej zawiera wino czerwone. Ale wino to również etanol, który truje nasz organizm, oraz puste kalorie. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina w umiarkowanych ilościach, czyli do 2 lampek dziennie
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki(...)biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką). Gruszki gotujemy na malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy
Mia Cucina Sofietapodzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwinem Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty , upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki(...)kogucik żółty) 3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu sól morska pieprz papryka słodka kurkuma pieprz cayenne 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 100 g masła Wykonanie: Kogucika umyć, osuszyć, wypełnić przekrojoną na pól szalotką, 2 ząbkami czosnku, kilkoma kawałkami masła, gałązkami tymianku i rozmarynu, kilkoma ćwiartkami cytryny
Wino Francja Kuchniaprzepiórek , zajmują mało miejsca , ale są naprawdę intratne Składniki na 5 osób : 20 szt przepiórek ( po cztery na osobę , można mniej ale cztery dają poczuć mięsko ) 1 szklanka , białego wina półsłodkiego ( ja używam ,własnej produkcji ryżowego , jest idealne- niedługo zamieszczę przepis i nową zakładkę „wina domowej produkcji ” ) 1 kostka masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz(...)idealne tuszki . Cóż , jak wyszło , tak wyszło , osuszamy nasze przepiórki, papierowym ręcznikiem i obsmażamy na złoty kolor na patelni , przekładając ostrożnie do brytfanki . Doprawiamy solą , czosnkiem granulowanym i podlewamy winem, na wierzchu każdej, kładziemy dość gruby, plaster masła , szczelnie zamykamy pokrywką . Dusimy , pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie , zlewamy z brytfanki powstały
Ogrodnik w podróżycynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja Kuchniacynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja KuchniaZapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę(...)czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest
Wino Francja KuchniaZapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę(...)czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest
Wino Francja Kuchniamarchew (u mnie bio) 2 młode ziemniaki 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 cytryny 1-2 łyżki oliwy extra virgin 150 ml białego wytrawnego wina około 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna czarnuszki(...)kostkę. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić reszt ą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem. Do tego kremu można
Wino Francja KuchniaSmażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki(...)maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki na jednej stronie, do zrumienienia się. Posiekaną szalotkę i czosnek wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito. Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami
Wino Francja Kuchniacały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki 100 g masła 2 łyżki oliwy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka podzielić na części(...)dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym. Bon appétit
Wino Francja Kuchniastracił, dosłownie, głowę. Więzienny kucharz, ujęty szlachetnością jeńca, przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru. Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Zmiękczające właściwości sody Na koniec jedna(...)uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego, a pewnie nie macie, możecie je zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba
Niedzielny kucharzdanie świąteczne lub na specjalny niedzielny posiłek z rodziną. Mięso należy ugotować wcześniej. Jeśli dodamy do niego włoszczyznę, od razu mamy gotowy do podania rosół. Samo przygotowanie gęsiny w winie zajmie nam maksymalnie 15 minut. Takie danie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. 0,5 kg gęsiny szklanka wina czerwonego(...)łyżeczki tymianku 2 owoce jałowca (opcjonalnie) ok. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń 0,5 łyżeczki soli Ugotowaną wcześniej gęsinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy szklankę czerwonego wina. Doprawiamy je majerankiem, tymiankiem, owocami jałowca oraz solą. Dodajemy 4 połówki brzoskwiń pokrojone w paski (ja wykorzystuję brzoskwinie z puszki) oraz gęsinę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez
Dieta bez mlekaMalvazija rosną obok uznanych na świecie Merlot lub Pinot Grigio. Długa tradycja uprawy winorośli pozwoliła licznym pokoleniom winiarzy na wykrycie idealnego miejsca dla określonej odmiany i konkretnego stylu win. Winnice Agrolaguna położone są na 600 hektarach i z powodzeniem uprawia się w nich takie odmiany jak: Malvazija, Teran i Borgonja, a także znane na całym świecie Chardonnay, Pinot Bianco(...)Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Blanc i Rose. Omawiane wino jest kupażem 4 szczepów: Terana + Syrah + Cabernet Sauvignon z moim ulubionym Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem
Kate's Kitchennajprawdopodobniej najprostszy przepis na krewetki jak znajdziecie w Internecie. Krewetki podlewane białym winem w rozpływającym się w ustach sosie na bazie masła, czosnku i chili… no, chyba nie muszę mówić nic więcej? Masło + czosnek = idealny przepis na krewetki. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Dodajmy jeszcze troszkę pikanterii, czyli drobno posiekanej lub sproszkowanej(...)krewetek (ja użyłam mrożonych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (ok 40 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina sok z cytryny chili, sól morska, pieprz posiekana natka pietruszki do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli
A to pestkawieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw i trochę migdałów. Zrobicie go w kilka chwil. Polecam(...)układamy w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w temp. 200 stopni C. Ściągamy folię uważnie, tak aby się nie poparzyć, i pieczemy kolejne 10-15 minut w temp. 190 stopni C. Podajemy schłodzone, posypane migdałami z lampką wina. Smacznego
SMYKWKUCHNImleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego GRUSZKI: 3 gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego 1 łyżka przyprawy do grzanego wina i piwa Twarde gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą około 10 min, aż zmiękną(...)Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru. Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min. Składniki na krem powinny być w temperaturze
https:KKuchniaMniamkońca września będą na pewno! Kupiłam więc trochę, połączyłam potem z korzennymi przyprawami i dolałam czerwonego wina. Tak powstała nieco dekadencka konfitura truskawkowa o aromacie grzanego wina :) Pomyślałam, że skoro podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony(...)zniewala! Zamknijcie i Wy w słoiczkach ciepłą truskawkę, naprawdę jest tego warta! :) Konfitura truskawkowa na winie na 3 słoiczki Potrzebujesz: 1,5kg truskawek 150g cukru 150ml półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 6 łyżeczek żelatyny Sposób przyrządzenia: 1. Truskawki umyj i odszypułkuj. 2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż owoce się
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze Niymcami. Wina riesling(...)chyba żołdnymu 5 przedstawiać niy musza, bo to przeca nawet nasze ōłpy 6 już za starego piyrwy 7 piyli niymiecke rieslingi. We Alzacji tyż majōm podobne zorty 8 wina, ale te danie moł kans 9 wpōlnego ze inkszymi 10 daniami francuskimi, kaj 11 tyż sie leje do garca dojś 12 wina. We Burgundii majōm
Chop w kuchnigoździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny 2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków 1 szczypta pieprzu świeżo(...)odstawić na chwilę. Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych
Wino Francja Kuchniaznajomymi i uraczyć się czymś ciepłym i procentowym. O tej porze roku, moim zdaniem, najlepiej smakuje grzane wino. Właściwie nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tego napoju. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, chwilę podgrzewamy i gotowe. Nawet nie trzeba specjalnych proporcji, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Moje grzane wino jest mocno korzenne, gdyż lubię smak i zapach przypraw(...)półsłodkiego 2 grube plastry pomarańczy 1 gwiazdka anyżu 6 goździków 2 laski cynamonu Wino wlać do garnka i dodać resztę składników. Podgrzewać powoli na bardzo małym ogniu aby wino przeszło aromatem korzennych przypraw. Gdy będzie wystarczająco ciepłe (ale nie gorące) przelać do kubków i od razu podawać
My simple kitchenbutli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić i wlać do balonu. Otwór szczelnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną,butlę odstawić w ciepłe,słoneczne miejsce. Po 2-3 dniach wino powinno zacząć pracować. Cały proces fermentacji (obserwowałam to przez bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej) trwał około 3 tygodnie. Kiedy wino przestanie pracować należy odcisnąć owoce używając do tego(...)gazy lub bawełnianej szmatki. Czyste wino ponownie przelać do butli,zatkać korkiem i pozostawić do sklarowania,a trwa to kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie przelać wino do butelek i pozwolić mu dojrzewać. Ja do mojego wina nie używałam żadnych drożdży ani innych dodatków i mimo tego wyszło rewelacyjne,dobrze sklarowane i nawet ma sporo
Kolorowa kuchnia Elkidanie, jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 200 ml czerwonego, wytrawnego wina * 1 łyżka smalcu 2 łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej(...)pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach. Podlałam 2 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Rozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem
Kuchnia u KrysiSkładniki na marynatę: - sól - pieprz - słodka papryka - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki wytrawnego wina - 1 łyżka słodkiego wina - świeży majeranek - bulion warzywny - 3/4 szklanki wina wytrawnego - 1/4 szklanki wina słodkiego Przygotowanie: 1 . Polędwicę wkładamy do pojemnika posypując solą, pieprzem i słodka papryka, następnie do środka wlewamy oliwę, wino wytrawne, słodkie i dodajemy również świeży(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 2 . Rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy
Coś z niczegoStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego(...)solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako
Wino Francja Kuchniasmażymy i dodajemy pieczarki. Jak pieczarki zaczną robić się miękkie dodajemy papryczkę chilli, chwilę smażymy i dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Po chwili dolewamy wino i zwiększamy ogień aby wino zaczęło się redukować. Soczewica powinna być już lekko miękka. Odcedzamy soczewice i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Wszystko razem gotujemy do momentu(...)wino odparuje a soczewica będzie miękka. Dość często mieszamy. Jeśli wino nam odparuje a soczewica nadal będzie twarda podlewamy jeszcze lekko winem lub wodą. Na sam koniec jak już praktycznie nie będzie wina dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i solimy do smaku. Smażymy chwilę dokładnie mieszając aż ocet odparuje i dodajemy syrop klonowy mieszamy i doprawiamy
Piekielna Kuchnia Patiidealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa jest nie tylko pyszna, ale podana(...)macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone
Chilli Czosnek i Oliwapiękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona, ok. 2 kg zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy(...)cukru + 1,5 lody). Na balonie umieszczamy rurkę z wodą. Po tygodniu wlewamy kolejny syrop cukrowy (takie same proporcje co wcześniej) i tak jeszcze dwa razy co tydzień. Wino za każdym razem po wlaniu syropu cukrowego będzie pracować. Jeśli jest dla Was zbyt wytrawne możecie dodać więcej cukru i wody. Gdy wino przestanie pracować to odcedzamy
Aga w kuchniMagazynem Wino zorganizował jakiś czas temu panel degustacyjny łączenia sera Dojrzewające z Wiżajn od Marii Kowalewskiej i Czesława Racisa z winem. Oto jego konkluzja. „ Kasia Niemyjska podsumowała oba „wiżajny” uwagą, że „idealnie do nich pasują polskie wina Sibera czy Hibernal – mineralne, lekko słone, o dużej kwasowości. I to powinien jeść i pić każdy Polak na kolację! Włóczęga (Zbigniew(...)Kmieć) do porośniętego zaleca mozelskie spätlese, a do gładkiego pinot grigio z Veneto. Wojtek (Wojtek Bońkowski ) poleca wina „ lekkie, białe – w stronę Chardonnay w rodzaju bezbeczkowego burgunda albo wina z Alto Adige, ale świetnie nada się tu i wino polskie, mało lub średnio cieliste w rodzaju Pinot Gris 2008 z Winnic Jaworek
królestwo garówPrzepis na grzane wino z białego wina. Przepis ten dostałam od znajomej z Austrii i jest naprawdę wyjątkowo smaczny i niesamowicie pyszny-musicie spróbować i koniecznie napisać(...)smakowało Jest idealne na długie zimne wieczory,lub spotkania przy ognisku Grzane białe wino 0,5 litra wina -białe pół słodkie 0,5 litra wina -białe pół wytrawne jedna laska cynamonu 5 goździków pół cytryny w plasterkach pół pomarańczy w plasterkach sok z drugiej połowy pomarańczy wino zagotować i na najmniejszym ogniu zostawić
Swojskie jedzonkogości czekają nowiutkie, bardzo sympatyczne i dobrze wyposażone pokoje oraz duża sala degustacyjna. My zamieszkaliśmy w jednym z nich. Do dyspozycji gości jest doskonale wyposażona kuchnia, lodówki na wino i sklep z winami dosłownie za ścianą. Piękne widoki i cisza przerywana od czasu do czasu wystrzałami z armaty. To okoliczni sadownicy straszyli szpaki, aby całkowicie nie wyżarły(...)winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina. Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze się rozwijają. Smakowały super. Degustowaliśmy w przemiłym towarzystwie gospodarzy, Basi i Marcina oraz Macieja i Renaty starsze i nowsze roczniki oraz te które dopiero powstaną
królestwo garówOczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla! Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki czosnku w proszku tabasco (opcjonalnie łyżeczka(...)drobiu. Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek is a post from: naRuszcie.pl The post Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieMule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny czas(...)masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się
Poezja smakupolędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Sos z czerwonego wina 300 ml czerwonego wina, wytrawne 1 mała czerwona cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 300 ml cielęcego bulionu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty
codojedzeniaodrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob's Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie(...)foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy resztę kwiatków i zalewamy winem do końca. Chłodzimy kilka godzin w lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane składniki starczają na sześć niewielkich galaretkowych babeczek. Można galaretkę podać też w kieliszkach
les mirabellesskórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego(...)płatków migdałów sól morska Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli wino nie przykryje całego łososia, obrócić go w połowie czasu) . W wersji dla dzieci można pominąć marynowanie w winie. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzać do 200°C (termoobieg
Moja DelicjaDziś nie będzie ani słowa o strukturze, kwasowości, t erroir i takich tam innych parametrach którymi zwykliśmy opisywać wino. Garofoli Guelfo Verde Frizzante 2013 to wino NA LATO. Proste (co nie znaczy prostackie) orzeźwiające, świeże i BARDZO SMACZNE. Frizzante oznacza że znajdziemy w nim lekkość i drobne bąbelki. Wyprodukowane zostało metodą Prosecco (naturalna fermentacja w zamkniętych zbiornikach, potem(...)dobrze smakować oraz do lekkich dań, sałat itp. Pić zawsze dobrze schłodzone. Do kupienia w Kondrat Wina Wybrane – w sieci sklepów stacjonarnych i w sklepie internetowym. Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera
królestwo garówilości oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta(...)zapach, więc nie przesadź z ilością). Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki). Najlepiej smakuje z dobrze schłodzonym białym winem
W SMAKdworze coraz chłodniej, a więc najwyższy czas rozpocząć sezon na grzańce! Ja najbardziej lubię ten z wina i obiecuję Wam, że jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie marznąć w długie zimowe wieczory. Poza tym ten wspaniały korzenno-pomarańczowy zapach rozchodzący się po domu gdy podgrzewa się wino.... Ale ostrzegam, uważajcie z ilością! Ten trunek naprawdę "ma kopa(...)Składniki (na 3 szklanki/kieliszki):1 butelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)1 pomarańcza15 goździków5 łyżeczek miodu1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki imbiru0,5 łyżeczki kardamonuLub: 2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki
Zakręcony Widelecobieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy(...)pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień
Poezja smakuGalaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki:Galaretka:2, 5 szklanki(...)truskawki, ciągle mieszając. Gotowy mus wlewamy na stężałą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.Sos:Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy wino i cukier. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączamy gaz i zostawiamy na kilka minut, aby opadła piana.Foremki na kilka sekund zanurzamy w gorącej wodzie, delikatnie
Oryginalny smakczerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych, czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone. Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż(...)widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro cebula marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2 łyżki oliwy przyprawy wg własnego gustu Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki
Moje domowe kucharzenie