wino - 10075 przepisów (strona:27/672)

Boczek pieczony w winie 217

zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie „na czas” i nie wymaga żadnej szczególnej techniki. Boczek pieczony w winie 2016-06-22 13:19:25 Aromatyczny i delikatny boczek pieczony w białym winie. Niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje doskonale na ciepło i na zimno z licznymi dodatkami. Zapisz przepis(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-201 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso i przyprawy gotowe do pieczenia Boczek pieczony w winie Post Boczek pieczony w winie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce 104

Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku  2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę(...)oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym  przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10

Wino Francja Kuchnia
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 150

sól morska     oliwa     50 g masła Sos pieprzowy:     1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu     100 ml białego wytrawnego wina     150 g śmietanki kremówki     1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku(...)pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę. Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa. Proponowane wina do wołowiny

Wino Francja Kuchnia
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 147

Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto   Składniki:   400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku  3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać

Wino Francja Kuchnia
Wino z głogu 172

porze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i zdrowotnym. Głóg bowiem ma właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia. Składniki : 5 kg obranego głogu 9 l wody 3,5 kg cukru suszone drożdże winiarskie pożywka do drożdży winiarskich Drożdże pracujące w głogu(...)zlewania do butelek po ok. roku od nastawienia. Wino głogowe, które wychodzi z wyżej podanych proporcji jest winem półsłodkim o sporej zawartości alkoholu, więc nie należy z nim przesadzać. Nie kwaśnieje po 24 godzinach, jak w przypadku win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Ma dość gęstą - jak na wino - konsystencję. Kiperzy powiedzieliby, że "nogi modelki" na szkle

Weekendy w domu i ogrodzie
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 213

się  aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni  najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą(...)Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa z multicookera 146

wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w  mojej kuchni.  Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe(...)tylko takie miałam w  domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-).   Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela

Kulinarne przygody Gatity
Malma – per l’amore della pasta 106

niegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy do Malmy , gdy dostaliśmy zaproszenie do warszawskiej restauracji Superiore na warsztaty O makaronach i winach , tego nie da się wyrazić w słowach! Było nam opowiadane i podawane, co stanowiło miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof(...)Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny

GRUBY WAŁEK
Gruszki w czerwonym winie 92

Siemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia

Kuba Gotuje
Gruszki w czerwonym winie 134

Siemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia

Kuba Gotuje
Schab ze śliwką i purée z selera 130

laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę(...)długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku

Kuba Gotuje
Akademia na Różanej 85

zwanej „dziury w całym”. I już pewien zawód po przejrzeniu menu i karty win. Menu jest relatywnie krótkie i dobrze przemyślane – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Karta win jest zdecydowanie dłuższa. Znajdziemy tu wina praktycznie z każdego liczącego się regionu winiarskiego. Każdy znajdzie tu coś, co lubi i co pasuje do proponowanych dań. Ceny(...)win zaczynają się poniżej 100 zł za butelkę. Duży wybór win w przedziale cenowym 100-150 zł choć oczywiście jest dużo droższych etykiet.  Miłym zaskoczeniem są wina sprzedawane na kieliszki. Zaczynając od Voveti Prosecco Brut DOC, Moet &   Chandon Brut Imperial po   Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi

królestwo garów
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 154

włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5.  Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek  mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie(...)stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie

Mama Gotuje
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 177

talerz. Konfitury w małych miseczkach lub wyłóż podobnie jak ja to robiłam. Wysyp orzechy. Postaw w pobliżu wykałaczki, lub powbijaj po jednej w co drugi kawałeczek sera. I wino, wino przygotuj koniecznie :) Wcześniej oczywiście upewnij się czy Twoja kobieta lubi sery, to chyba oczywiste, ale wolałam wspomnieć. Aby Ci było łatwiej tuż poniżej zrobiłam Ci listę zakupów(...)konfitury Żurawina Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się

Blondynka Gotuje
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 247

galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości, bo „tak zaleca dieta”. Jednak(...)jest właściwe myślenie (tak jak dieta ciasteczkowa nie byłaby dobrym pomysłem;P). Dobroczynne działanie wina wiąże się z silnym przeciwutleniaczem o nazwie resweratrol, którego więcej zawiera wino czerwone. Ale wino to również etanol, który truje nasz organizm, oraz puste kalorie. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina w umiarkowanych ilościach, czyli do 2 lampek dziennie

Chilli Czosnek i Oliwa