wina, a że jak dobrze wiadomo słowa pijanego to myśli trzeźwego – więc wszystko odbywało się zapewne ku ogólnej radości. Radość ta być może była jednostronna, bo Rzymianki wina konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci. Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo(...)znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie przyprawy i dodatki. Mulsum , bo o nim między innymi mowa, stanowiło mieszankę wina z miodem, która była jednym z najpopularniejszych trunków rzymskiego plebsu. Rozdawano go z okazji igrzysk
Bon Ton Italiagrudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą(...)przetwory z niej wykonane właśnie w SAVINI TARTUFI . W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI
królestwo garówlądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce(...)Valley. Far North California (5 AVAs) W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc
królestwo garówBeans baked with wine. Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera żółtego 3 gałązki koperku 1 łyżka koperku siekanego sól, pieprz Wykonanie. Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić. Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić(...)smaku i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu. Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem. Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje z lampką wina
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie
Proste Potrawybardzo ostre) podbiło nasze serca. A, miał też w sprzedaży włoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się(...)byłam nawet na laboratoriach o polskich winach w Łodzi, ale nie wiedziałam, że rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam
Chilli Czosnek i Oliwawinie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje. To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni(...)odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki
Chilli Czosnek i Oliwaliście do zrobienia mam jeszcze krem z buraków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet(...)ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki (polecam robić to w gumowych rękawiczkach). Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około 5 minut. Następnie całość miksuję
W kuchni Karmel-itkiKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki
Wino Francja KuchniaKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki
Wino Francja Kuchnianastępnie w Chorwacji. Dlatego też szczepem, jaki do wykonania tego napoju wybrałam to chorwacki Tribidrag (vel Zinfandel, vel Primitivo), a warto w tym miejscu nadmienić, że charakterystyka i stylistyka win pochodzących z tej odmiany znacznie różni się w zależności od tego, czy pochodzi z Chorwacji, czy też Włoch lub Kalifornii. Dla mnie wyjątkowy to szczep, który genetycznie wywodzi się(...)przekłada się nasze „prymitywne”, a konkretnie oznacza „wcześnie dojrzewające”, to wina z tej odmiany są nieokrzesane i krzepkie i idealnie komponują się z ziołami. Składniki: 2 litry czerwonego wina (Primitivo) 2 spore gałązki rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 6-8 listków szałwii 1 kora cynamonu 100 g cukru Przygotowanie: Do dużego szczelnie zamykanego słoja lub butelki wkładamy zioła
Kate's Kitchentego drinka pochodzi od słowa sangre oznaczające krew, ponieważ wykonana jest najczęściej z czerwonego wina. Istnieje również wiele innych wersji tego drinka. Przykładem może być sangria z białego wina lub wina musującego. Mi jednak przypadła do gustu najpopularniejsza – klasyczna wersja. Sangria jest drinkiem niskoalkoholowym. Dla zwolenników mocniejszych trunków istnieje również alternatywa, do której możemy dodać inny alkohol(...)dzbanka wrzucamy pokrojone w plasterki pomarańcze oraz cytrynę. Zielone oraz czerwone jabłko kroimy w kosteczkę i również dodajemy do dzbanka. Wszystko zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Następnie czekamy około 2 godzin aż owoce przejdą nam smakiem wina. Następnie opcjonalnie dodajemy około 100 ml alkoholu. Na sam koniec dolewamy Oranginę lub Fantę i całość delikatnie mieszamy. Sangrię podajemy w szklankach
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzyzwyczajeni do “obiadu” składającego się z wafelka w LOT będziemy zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka(...)będzie siać zgorszenia siedząc w restauracji z butelką wina. Uzbeckie wino pozytywnie mnie zaskoczyło, bo spodziewałam się, że będzie to jakiś ulep. W sklepach i restauracjach dostaniemy wino produkowane przez monopolistę O’zsharobanoat. W końcu Uzbekistan to jeden z większych producentów winogron a oazy w okolicach Taszkientu, Bagizagan i Samarkandy nadają się na winnice przeznaczone
Ugotowane pozamiatanesiebie. Długo się wahałam czy wybrać Tajlandię czy Mięso&Wino – ostatecznie padło na to ostatnie. Lista wydarzeń jest na Facebooku Pole Do Popisu . Warsztaty Mięso&Wino Na warsztatach mieliśmy okazję pracować z łatą wołową, którą przygotowywaliśmy na dwa sposoby – w postaci koreańskiej wersji tataru oraz steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe(...)mówiąc, nawet ta grillowana sałata rzymska świetnie smakowała. Niby taka pierdoła, dodatek, a tak naprawdę aż było mi smutno, gdy zabrakło jej na talerzu. Na koniec degustacja 5 rodzajów win. Chociaż w ogóle się nie znam na winach, to w końcu mogłam porównać ich smaki. Zawsze wydawało mi się, że wszystkie wina smakują podobnie i w końcu
Czynniki pierwszesię łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus
Kuchcik gotuje