wino - 10075 przepisów (strona:21/672)

Noga z indyka duszona w winie 149

Przepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie. Noga z indyka duszona w winie Składniki (dla 3-4osób): noga z indyka ok. 1,2kg 1 szklanka białego wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu drobiowego(...)cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Noga z indyka duszona w winie – przepis Przygotowanie: Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania

Księga-Smaku
Skrzydełka duszone w winie – przepis 168

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka duszone w winie Doskonały przepis na skrzydełka w innym wydaniu, czyli skrzydełka duszone w winie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać. Skrzydełka duszone w winie: Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka Oliwa z oliwek Szczypta papryki chili w proszku 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml białego wina półwytrawnego 1 cebula ½ papryki(...)czerwonej ½ papryki zielonej 1 pomidor ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Sól Pieprz Skrzydełka duszone w winie Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą papryki chili w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, do której dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, następnie dodajemy skrzydełka, które obsmażamy na złoty

Księga-Smaku
Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego 118

ulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda(...)tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka

Food Square
La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy 108

więc mają szansę załapać się na dosyć niskie temperatury, co wydobędzie z nich fajną głębię. La Maldita. Dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen A co ja myślę o samym winie? Ma przepiękną, poziomkową barwę. W pierwszym nosie wyczuwalne są truskawki. Takie czerwone, soczyste, słodkie i dojrzałe. Następnie, w miarę nabierania powietrza wyczuwalne stają się nuty wiosennych kwiatów, malin(...)pełne, jak lubię, ale też i sporo brakuje mu do pewnej lekkości. Świetnie za to smakuje bardzo mocno schłodzone, co przy temperaturach ostatnio nam towarzyszących jest niewątpliwym plusem. To wino sprawdzi się również doskonale podczas przyjęć w ogrodzie jako aperitif lub przyjemne dopełnienie (nadal mocno schłodzone) do drobiu z grilla – ach, aż oczami wyobraźni widzę taką grillowaną kurczaczą nóżkę

Kate's Kitchen
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 143

pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku(...)jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę

Apetyczna babeczka
Krewetki w bialym winie 130

family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Krewetki w białym winie Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :) Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino(...)patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok. 2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny

MintTaste
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 190

dłoń i przenosimy się na Węgry... Winnice Rakoczi i fontanna Bachusa Główna ulica im. Rakoczego Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć Tokaj to miasto, region i pyszne wina. Wina znane już od wieków w całej Europie, Ludwik XIV nazywał je winem królów - królem win, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II traktowali tokajskie wina jako trunek(...)afrodyzjak. Polscy królowie również się nim rozkoszowali mówiąc, że " nie ma wina nad węgrzyna !" Winnice skupiają się wokół wulkanicznej Łysej Góry, gdzie panuje specyficzny, który ułatwia rozwijanie się szlachetnej pleśni. W 2002 roku Tokaj znalazł się na liście światowego dziedzictwa Unesco. Tokaj wita nas pochmurną pogodą... Planujemy tu przenocować i następnego dnia ruszyć w kierunku Budapesztu z przystankiem

Kulinarne przygody Gatity
Gruszki piernikowe w winie 134

zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta i tak nie zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser.   Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół(...)małym ogniu i odstawiamy na kilka godzin, żeby gruszki wchłonęły winny kolor. Najlepiej przygotować je poprzedniego wieczoru. Przed podaniem podgrzewamy garnek z winem i gruszkami, ale nie gotujemy. Podajemy z kulką lodów, listkiem mięty i kubkiem grzanego wina, w którym gotowały się gruszki. Artykuł Gruszki piernikowe w winie pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Muscadet na gorące dni 105

czekając na mecz próbujemy Domaine Gandais Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie La Grande Réserve 2014. Wino od kilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś(...)czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe, ale jednocześnie dość słodkie. Wino jest świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem

królestwo garów
Dzik w kuchni i purée z selera! 130

czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany  Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki(...)wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom lekki i przyjemny. Jeśli dziczyzna kojarzy się Wam tylko z czerwonym winem to oczywiście lampka czerwonego, wytrawnego wina jest wskazana i zalecana do tego dania. Jarzębina lub żurawina też będą idealnie pasować. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Wino .. makaron .. czyli spotkanie Malma 143

Wino .. makaron .. czyli spotkanie Malma Wino, makaron czyli spotkanie Malma .. o tak, takie zaproszenie dostałam na spotkanie które już jakiś czas temu odbyło się w warszawskiej restauracji Superiore .   Tym razem nie gotowaliśmy nic, a nic tylko słuchaliśmy o winie i jedliśmy perfekcyjnie przygotowane makarony.  A z ciekawostek o winie czy wiecie, że wysokiej(...)jakości wino musujące zawiera 15 mln (!) bąbelków ? według pana prowadzącego spotkanie są tacy ludzie na tym świecie którzy to policzyli ! szacun ;) Wino białe podawać powinniśmy lekko schłodzone, czerwone za to w temperaturze pokojowej.  Ale co tam wina ;) jednym z dań które zostało nam podane a ja się w nim zakochałam od razu to było Spaghetti

Kuchnia na wzgórzu
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 159

cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;)   Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy(...)łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny

Pociąg Do Kuchni
Leczo z cukini all'italiana 185

dobrze i zdrowo pojeść w towarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno(...)dajemy ,albo pikantnej oliwy kilka kropel ,albo szczyptę ostrej papryczki.Najlepiej sobie samemu zrobić, tak po sycylijsku, ale o tym kiedy indziej...bo już zaczynam skakać po Regionach...! Dodajemy szklaneczkę wina i...dusimy ,niech wino lekko odparuje. Dodajemy pokrojoną parykę i aromatyzujemy ją szalotką i kiełbasą. Delikatnie dusimy. Ale ma się nie rozciapać. Jakby rzec- ma być al dente

Z Kuchni Do Kuchni
Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 245

wina, a że jak dobrze wiadomo słowa pijanego to myśli trzeźwego – więc wszystko odbywało się zapewne ku ogólnej radości. Radość ta być może była jednostronna, bo Rzymianki wina konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci.     Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo(...)znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie przyprawy i dodatki. Mulsum , bo o nim między innymi mowa, stanowiło mieszankę wina z miodem, która była jednym z najpopularniejszych trunków rzymskiego plebsu. Rozdawano go z okazji igrzysk

Bon Ton Italia
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 102

grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.   Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI   z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą(...)przetwory z niej wykonane właśnie w  SAVINI TARTUFI .  W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 138

lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron.   Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce(...)Valley.   Far North California (5 AVAs) W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc

królestwo garów
Bób zapiekany z winem ...w środku i kieliszku. 187

Beans baked with wine.   Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera żółtego 3 gałązki koperku 1 łyżka koperku siekanego sól, pieprz Wykonanie. Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić. Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić(...)smaku i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu. Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem. Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje z lampką wina

Kulinarny karnet Christophera
Jabłka pieczone z miodem i winem 180

Składniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie

Proste Potrawy
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 177

bardzo ostre) podbiło nasze serca. A, miał też w sprzedaży włoskie salami.  Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się(...)byłam nawet na laboratoriach o polskich winach w Łodzi, ale nie wiedziałam, że rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 195

winie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje.  To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni(...)odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 220

liście do zrobienia mam jeszcze krem z buraków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet(...)ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki  (polecam robić to w gumowych rękawiczkach).  Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około 5 minut. Następnie całość miksuję

W kuchni Karmel-itki
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 195

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 244

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki

Wino Francja Kuchnia
Śródziemnomorskie wino ziołowe 130

następnie w Chorwacji. Dlatego też szczepem, jaki do wykonania tego napoju wybrałam to chorwacki Tribidrag (vel Zinfandel, vel Primitivo), a warto w tym miejscu nadmienić, że charakterystyka i stylistyka win pochodzących z tej odmiany znacznie różni się w zależności od tego, czy pochodzi z Chorwacji, czy też Włoch lub Kalifornii. Dla mnie wyjątkowy to szczep, który genetycznie wywodzi się(...)przekłada się nasze „prymitywne”, a konkretnie oznacza „wcześnie dojrzewające”, to wina z tej odmiany są nieokrzesane i krzepkie i idealnie komponują się z ziołami. Składniki: 2 litry czerwonego wina (Primitivo) 2 spore gałązki rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 6-8 listków szałwii 1 kora cynamonu 100 g cukru Przygotowanie: Do dużego szczelnie zamykanego słoja lub butelki wkładamy zioła

Kate's Kitchen
Sangria 142

tego drinka pochodzi od słowa sangre oznaczające krew, ponieważ wykonana jest najczęściej z czerwonego wina. Istnieje również wiele innych wersji tego drinka. Przykładem może być sangria z białego wina lub wina musującego. Mi jednak przypadła do gustu najpopularniejsza – klasyczna wersja. Sangria jest drinkiem niskoalkoholowym. Dla zwolenników mocniejszych trunków istnieje również alternatywa, do której możemy dodać inny alkohol(...)dzbanka wrzucamy pokrojone w plasterki pomarańcze oraz cytrynę. Zielone oraz czerwone jabłko kroimy w kosteczkę i również dodajemy do dzbanka. Wszystko zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Następnie czekamy około 2 godzin aż owoce przejdą nam smakiem wina. Następnie opcjonalnie dodajemy około 100 ml alkoholu. Na sam koniec dolewamy Oranginę lub Fantę i całość delikatnie mieszamy. Sangrię podajemy w szklankach

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 114

Przyzwyczajeni do “obiadu” składającego się z wafelka w LOT będziemy zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka(...)będzie siać zgorszenia siedząc w restauracji z butelką wina. Uzbeckie wino pozytywnie mnie zaskoczyło, bo spodziewałam się, że będzie to jakiś ulep. W sklepach i restauracjach dostaniemy wino produkowane przez monopolistę O’zsharobanoat. W końcu Uzbekistan to jeden z większych producentów winogron a oazy w okolicach Taszkientu, Bagizagan i Samarkandy nadają się na winnice przeznaczone

Ugotowane pozamiatane
Pole Do Popisu warsztaty kulinarne – Mięso&Wino w Katowicach! 172

siebie. Długo się wahałam czy wybrać Tajlandię czy Mięso&Wino – ostatecznie padło na to ostatnie. Lista wydarzeń jest na Facebooku Pole Do Popisu . Warsztaty Mięso&Wino Na warsztatach mieliśmy okazję pracować z łatą wołową, którą przygotowywaliśmy na dwa sposoby – w postaci koreańskiej wersji tataru oraz steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe(...)mówiąc, nawet ta grillowana sałata rzymska świetnie smakowała. Niby taka pierdoła, dodatek, a tak naprawdę aż było mi smutno, gdy zabrakło jej na talerzu. Na koniec degustacja 5 rodzajów win. Chociaż w ogóle się nie znam na winach, to w końcu mogłam porównać ich smaki. Zawsze wydawało mi się, że wszystkie wina smakują podobnie i w końcu

Czynniki pierwsze
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 130

się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus

Kuchcik gotuje
Mule w białym winie 141

Opis mule w białym winie : Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest(...)uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Filipa18 – recenzja 136

czymkolwiek innym przyprawia o ból zębów. Przystawka super, łupek do kosza. Do tego dania zostało dobrane Prosecco Belstar Spumante DOC – już jak zobaczyłam menu, to na widok tego wina mordka sama mi się uśmiechnęła. Co tu dużo gadać – uwielbiam je nie od wczoraj za świeżość, wyrazistość i wyjątkowo przyjemne bąbelki. Nawet pisząc ten tekst uśmiecham się na samo wspomnienie(...)znów różowy szampan Meteyer Pere & Fils Rose. I to było wino, które prawie wyrwało mnie z butów. Absolutnie oszałamiające, zaskakujące. Pierwszy nos zadziwił mnie dymem. Słowo daję – wino o aromacie tlących się drzew owocowych, lekko wędzarniczym, przywodzące trochę na myśl jesienne mgły unoszące się nad polami. Prowadzący kolację Pan Marcin Zatorski przyrównał ten zapach do przypalonej truskawki

Kate's Kitchen
Superiore Wine Bar – recenzja 142

przytulne, mają większy niż przeciętnie wybór wina, wędliny i sery jak w najlepszych delikatesach, a jeśli chcemy kontynuować zabawę w domu po zamknięciu, możemy kupić sobie butelkę dobrego wina na wynos. Słabszą stroną takich miejsc jest zwykle kuchnia oparta na przystawkach i katowaniu evergreenów kuchni włoskiej. Zupełnie inaczej jest w Superiore Wine Bar. Wchodząc mamy wrażenie przytulności(...)dole. Superiorę ma też porządniejsze menu i to oparte na sezonowych, świeżych produktach. Dba o nie szef Tomasz Kapturkiewicz. Jednocześnie ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewająca korzenna nalewka 120

które przygotowuję samodzielnie w domu. Sporządzone na winie półsłodkim z dodatkiem świeżych aromatycznych przypraw smakuje najlepiej. Zdradzę Wam przepis na wyśmienite rozgrzewające grzane winko według Mojego Osobistego Mistrza Wina Grzanego. :) Przepis na wyjątkowe wino grzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska(...)najwięcej aromatu. Wrzucamy kandyzowany imbir, aby dodać nieco rozgrzewających właściwości naszej i tak mocno "grzejącej" i dodającej rumieńców  miksturze. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Nie gotujmy wina zbyt długo, gdyż wyparuje z niego cały alkohol. Według uznania, możemy dodać odrobinę brązowego cukru lub miodu. Gotowego grzańca podajemy w wysokich szklankach z grubego szkła lub glinianych garnuszkach

Moja Mama Gotuje
Wołowina po burgundzku 165

używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy. Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają dodać wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach(...)bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej około 2 łyżeczki soli około 2 łyżeczki pieprzu 500 - 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła olej do smażenia Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na odrobinie oleju, zdjąć z patelni

Kuchcik gotuje
Piernik z winem i polewą 274

Piernik z dodatkiem słodkiego wina Monte Santi , który jest aromatyczny i miękki. Pokryty czekoladową galaretką o ciekawym, owocowym posmaku wina. Smaczny piernik, który obowiązkowo(...)należy degustować razem z winem Monte Santi :) Szybki w przygotowaniu, więc można go upiec w ostatniej chwili. 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szklanki słodkiego wina Monte Santi POLEWA

https:KKuchniaMniam
Grzane wino 208

wieczór gotowy. Jeśli chcemy się rozgrzeszyć, to warto uświadomić sobie, że czerwone wino pite okazjonalnie działa korzystnie na nasze nerki i serce. No to do dzieła! Grzane wino (grzaniec): 1 butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej(...)angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy do żaroodpornych szklanek. Opcjonalnie i dla smaku: możemy udekorować każdą porcję laską cynamonu

Poezja smaku
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 208

zamienić wersję ciasta jak tylko opracujemy przepis na ten kolejny smakołyk. Jeśli chcecie zjeść posiłek, którym nie pogardziłaby sama księżna Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem. Do tego lampka wina, nastrojowa muzyka i można poczuć się jak w samym sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche. Dość ciężko dostać(...)Smażymy ok. 5 -10 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu aż por zmięknie, ale nie zarumieni się. Dolewamy białe wino (u nas było to niedrogie, francuskie półwytrawne wino z dyskontu – ważne, aby każdego wina spróbować przed dodaniem, jeśli nie będzie Wam smakowało w postaci „surowej”, to nawet nie myślcie o dodawaniu

Nerds Kitchen
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 197

zatytułowany Krew i Wino to po prostu majstersztyk. Już od pierwszych chwil można poczuć się jak na wakacjach – piękna pogoda, krajobrazy, kwiatki, świetna kuchnia, trunki najróżniejszych rodzajów z winem na czele, istna sielanka… ZARAZA, gdyby tylko nie te potwory! Zatem i dla Geralta znalazło się miejsce w tej cudownej krainie rządzonej przez księżną Annę Henriettę, z tym, że Wiedźminowi(...)następnie na całą noc wstawiamy do lodówki i dopiero po tym czasie wyciągamy go z formy). Przez ten czas pasztet nabierze też smaku. 10. SOS Z ŻURAWINY I WINA (15 min) Suszoną żurawinę zalewamy winem oraz wodą (najlepiej pół/pół), dodajemy płaską łyżeczkę cukru i gotujemy na średnim ogniu ok. 10-15 min, aż będzie miękka. W razie

Nerds Kitchen
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 200

zamkniętymi oczami i z kaskiem na głowie nie czując wiatru we włosach. Gryźć czy nie gryźć zależ od naszego stopnia wtajemniczenia ostrygowego :) Wina: podaje się do nich białe wina typu Muscadet, czy białe Bourgogne albo też białe Bordeaux, chociaż osobiście uważam ze najlepiej pasują wina alzackie : Gewurtztraminer. Pochodzenie ma znaczenie: Gatunki ostryg dzielimy na dwa zasadnicze rodzaje(...)pozostaje dłużej w ustach. Wino- szampan lub Muscadet z Charente-Maritime Fines de Claires du Cap Horn Smaczne mięso zwarte mięso z jodowym, wyrafinowanym korzennym smakiem łaskoczącym podniebienie. wino- Picpoul de Pinet / Entre deux mer Z Holandii: Oosterschelde Creuse Grevelingen Creuse Ostryżyca japońska nazywana w NL Zeeuwse Creuse (Crassostrea gigas)- sprowadzona do Europy w latach

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wino gronowe czerwone „Mocarne” 104

wina gronowego, które nazwaliśmy „Mocarnym”. Łatwo domyślić się dlaczego! Składniki: Winogrona czerwone – w moim przypadku około 25 kilogramów Cukier – 1 kilogram na 4 litry moszczu. Drożdże winiarskie – do wina gronowego słodkiego Pożywka do drożdży winiarskich Pierwszą fermentację wina przeprowadzam w moszczu. Winogrona oddzielam od gałązek  i rozgniatam. Umieszczam je w wiaderku fermentacyjnym ( ja mam takie(...)pojemności 35 litrów , w razie potrzeby dosładzam i pozostawiam do fermentacji beztlenowej ( po zamknięciu balona korkiem z rurką fermentacyjną ), która potrwać może nawet kilka tygodni. W tym czasie wino dojrzewa i klaruje się. Trzeba pamiętać, że do fermentacji potrzebna jest temperatura powyżej 20 st . Celsjusza – w niższej drożdże nie będą pracowały. Przed zlaniem wina przeprowadzam kilkudniowy test

Smaki Ewy
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 149

Rzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina też mam słabość ;). Do wołowiny najlepiej pasuje czerwone, półwytrawne wino Celebro Argentina . Nawet, jeśli sami nie wiecie do czego pasuje dane wino, na trunkach tej firmy znajdziecie małe pomoce, informujące(...)które wino, do czego pasuje. To które wybrałam ma wyraźny zapach czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu. Podczas swojej wycieczki do Paryża próbowałam wołowiny po burgundzku i wydaje mi się, że udało mi się zbliżyć do tego smaku :). Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, żeby cieszyć się tym daniem, szczególnie wśród bliskich osób. Wołowina w winie Składniki

Corner With Recipes
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 123

łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W nosie dominują aromaty czarnych owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki(...)określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego aromatu, koloru i konsystencji. Oczywiste jest, że mięso pozyskiwane jest wyłącznie z bydła ras mięsnych. A do antrykotu piliśmy wino z regionu Rioja. Artadi Tempranillo z Bodega Artadi. To typowe Tempranillo z aromatami ciemnych owoców. Jest soczyste, mięsiste z nutami przypraw. Kolejnym stekiem był stek z antrykotu ze starzonej

królestwo garów
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 170

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać(...)dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 153

schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem do lodówki.  Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Odlać 100 ml wina i zagotować w rondlu razem z cukrem. W osobnym naczyniu zalać żelatynę(...)odrobiną zimnej wody i pozwolić jej napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce. * Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową. Dodatkowo: truskawki maliny Owoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić

Food Square
Beaujolais nouveau 122

Francji (i jak się okazuje) na całym świecie (W Japonii również!) ma swoje święto Beaujolais nouveau, czyli młode wino pochodzące z rejonu Beaujolais niedaleko Lyon. Jak wiadomo, aby wino było aromatyczne i naprawdę wyjątkowe, musi poleżakować kilka lat. Ze względu na krótki i przyspieszony czas fermentacji, to jest cierpkie i często ma bardziej fioletową barwę.  Wczoraj(...)przyciągnęła wielu obcokrajowców, a atmosfera panująca w namiocie, mimo ścisku, była bardzo sympatyczna. Powiem Wam tak: wino zbliża ludzi :D  Wg Francuzów jest to najgorsze, niedobre wino, a wydarzenie to to nic innego jak idealna okazja, aby lekko zaszumiało w głowie w gronie znajomych ;)  Po godzinie mieliśmy dość, a przez napływający tłum, opuściliśmy namiot

Kitchens Alphabet
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 185

wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy kilogram sera semifresco oraz kawałek z peperoncino. Oczywiście przed zakupem sery można spróbować. Albo zamówić w restauracji wybór serów i lampkę wina...Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską(...)Montalcino (z leżącego nieopodal miasteczka Montalcino). W czasie zwiedzania fortecy w Montalcino, skusiłam się na małą degustację w miejscowej enotece. Miłośnicy win słodkich powinni skosztować wymienianego już wina deserowego Vin Santo, zaś mocnych alkoholi (jak nasze chłopaki) grappy, tzw. wódki z winogron, będącej destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron.  ***Ufff, jak widzicie, o toskańskiej kuchni można mówić

Chilli Czosnek i Oliwa
Marmolada z gruszek z winem 158

Składniki: 2 kg gruszek, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 2 cytryny, 1 1/2 szklanki cukru, laska wanilii, szczypta cynamonu, 2 łyżki brandy(winiaku lub rumu), Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy

Anioły w kuchni
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 172

może mały, nietypowy deser...Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek  olej do smażenia cukier puder(...)posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem  Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto

Proste Potrawy
Boeuf Bourguignon 168

moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się(...)większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny) - sznurek kuchenny - 2 większe miski Wołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 152

zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu(...)winnego sól i pieprz  Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki  kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania