Proponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na
Praktyczna plŚniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo
Smaczna PyzaDzisiejszy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa postanowiłam uczcić jarzynową zupą na winie. Konkretyzując - wrzuciłam do garnka, co tam mi się nawinęło;)Mimo, że bez mięsnego dodatku, wyszło konkretnie i osssstro. Ostro za sprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapółkach pojawiają się produkty Deluxe jest to oczywisty znak, że zbliżają się święta. Jest to również doskonała okazja do zaprezentowania nowej oferty win. Jest to kolejna już porcja win z Francji. Część jest już dobrze znana – stoi na półkach od jakiegoś czasu, część to nowe etykiety. Jak to zwykle bywa są tam wina dobre, bardzo dobre(...)przeciętne. Wydaje mi się, że francuska oferta zaczyna być trochę „ nudna” powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis
królestwo garówwina i wina. Są także wina, które mają niewiele wspólnego z winem. Nazywają się tak bo... nie wiem. Trzeba byłoby zapytać producentów tego trunku. Albo nie! Lepiej zapytać tych, którzy konsumują je. Zacznijmy np. od samego komentarza do nazewnictwa tego napoju: Apetit Mocny, Pierwsza Liga, Git, Byk, Mały Biały Miś, Pokusa, Bączek, Krycha, Menello, Ziomal, Kici Kici(...)kolei po spożyciu dużej ilości Menello niejednego Małego Białego Misia można ujrzeć... Beaujolais Nouveau Beaujolais Nouveau, cena: 17 zł W rejonie Burgundii powstaje średnio około 228 milionów butelek wina. 144 miliony to butelki Beaujolais (czyt. bożole). Jest to czerwone wino, które w całości powstaje ze szczepu Gamay, jest zazwyczaj lekkie i pełne owocu. Pije się je młode
Right Behind The Kitchenmiłego popołudni, czyli z cyku czy wiesz, że...? Wysokiej jakości wino musujące zawiera 15 mln bąbelków!, podobno znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino smakowało wyśmienicie i chętnie sięgnęłam po drugi kieliszek... A czy wiecie, że białe wino powstaje z czerwonych winogron?, wszystko wszakże uzależnione jest od skórek, które mocno zabarwiają(...)więc do wina białego wyciska się sam miąższ, do wina różowego na kilka godzin zostawia się owoce wraz ze skórką, a czerwone wino powstaje kiedy miąższ pozostaje razem ze skórką i leżakuje razem przez cały okres fermentacji. Wina białe podaje się zimne lub lekko schłodzone - wspaniale komponuje się z owocami morza, natomiast czerwone lubimy pić
Apetyczna babeczkaCeny 20 etykiet zawierają się w przedziale 11,99 - 19,99zł. Michał Jancik – sommelier Lidl wybrał na tę degustację 20 win. Jak zaznaczył, tworząc kolekcję chciał nam zaproponować wina codzienne, wakacyjne, kojarzące się z luzem, relaksem, radością. I to wszystko za bardzo przystępną cenę. Nie znajdziemy tu win wielkich, wybitnych od butikowych winiarzy. Natomiast jako wina(...)Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów. Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino
królestwo garówwieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna. Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej(...)restauracji El Bulli. Prowadzi zajęcia w szkole Cordon Blue w Limie. Propaguje kuchnię Chile na całym świecie - jest jej ambasadorem. W trakcie spotkania, do dań podano specjalnie dobrane wina z Concha Y Toro. Concha Y Toro to obecnie prawdziwy gigant z produkcją roczną na poziomie 18 mln litrów. Historia firmy rozpoczęła się w 1718 roku, wówczas to, jeden
królestwo garówJak dwóch blogerów kulinarnych wybierze się na wakacje do Chorwacji, mają do dyspozycji kuchnię na tarasie z widokiem na morze i góry (jak to w Chorwacji
Gotuj z Misiemsiebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko 3 łyżki ksylitolu, ale można użyć także wina wytrawnego (tak jak w oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu(...)jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu 20 g żelatyny Galaretka z wina: 450 g mieszanych mrożonych owoców (np. wiśnie, borówki, truskawki) 300 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina* 50 g ksylitolu (do wina wytrawnego) 6 łyżek wody 20 g żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić
Healthy food explorerkieliszek wina pity w sadzie. Plutarchos kiedyś powiedział: "Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów". Osobiście się z tym zgadzam zwłaszcza, że wino jest nie tylko pyszne ale również posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oczywiście nie mówię, ze pić kilka butelek dziennie, ale 1 kieliszek do obiadu na pewno nie zaszkodzi. Do tego(...)dania wykorzystałam wino czerwone. wino czerwone jest zdrowsze niż białe ponieważ w procesie fermentacji wykorzystuje się też ich skórkę, która jest źródłem polifenoli. czerwone wino działa korzystnie na serce i układ krwionośny. Zwiększa światło tętnic dzięki czemu krew płynie szybciej. zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe
Kuchnia w oparachwino z jabłek Dla niektórych wino to kojarzy się z tanim produktem, który w minionej epoce był substytutem ( a w pewnych kręgach nadal jest), zastępującym gronowe wina. Osobiście uważam, że takie podejście jest niezwykle krzywdzące, dla jabłek z których przecież w świecie słynie nasz kraj. Jeżeli bowiem, do wyrobu naszego wina, użyjemy dobrego rodzaju jabłek(...)burzliwej fermentacji, trwający z reguły 2-3 tygodnie. W tym czasie nastaw zacznie się klarować, a na jego dnie pojawi się osad. Po pierwszym tygodniu, po raz pierwszy dosładzamy wino. W tym celu ściągamy z balonu nieco moszczu, mieszamy go z częścią pozostałego cukru ( ilość cukru pozostałą do dodania dzielimy na dwie, trzy części) i całość wlewamy z powrotem
Miód i pieprzogólnie pozostałości okresu tureckiego panowania. Wszyscy jadą na wino! Niejedna osoba pewnie słyszała o Byczej Krwi (Egri Bikaver). Sporo osób także utożsamia to miasto z deserowym winem Tokaj - choć miasto Tokaj znajduje się nieco dalej, to również wino o tej nazwie można kupić w Egerze. Niemniej jednak, warto to miejsce odwiedzić przede(...)wyśmienitych, nieskomercjalizowanych win, które zdobywają rozmaite nagrody, wyróżnienia na europejskich konkursach... Podróż standardowo zaczynamy od rozglądania się za miejscem, gdzie po 7-godzinnej podróży można napić się lokalnego wina i zjeść co nie co. Po drodze wiele miejsc kusi swoimi malutkimi wystawami, tematycznie bliskimi winu. Wiadomo, kto nie ryzykuje, ten nie ma i nie wie czy miejsce, które
Right Behind The Kitchen