Królik duszony w białym winie, z warzywami

Królik duszony w białym winie, z warzywami

Królik duszony w białym winie, z warzywami

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo, ale w końcu zdecydowałam się na podpowiedź Piotra - kolegi kucharza i blogera, którego poznałam na Warsztatach Smaku Kuchni +. Piotr poradził właśn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

duszone, warzywa, królik, mięso, udka , mięso duszone

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
30-ileś, 5 września 2013 12:29:34

Ja królika nie robiłam sama, ale baaardzo lubię, moja ciocia robi pyyysznego w potrawce :) ale ten przepis brzmi pysznie i chyba się skuszę za jakiś czas, szczególnie, że mam dostęp do królików "wsiowych" :))

Iza Kulińska, 5 września 2013 12:41:50

przepis jest banalnie prosty a efekt naprawdę bardzo dobry, i roboty mało :) zazdroszczę dostępu do mięsa króliczego, ja właśnie z tym mam kłopot...

Zrzuć Brzuch!!!, 5 września 2013 14:19:33

Super przepis :) Ja bardzo lubię mięso z królika i zawsze się dziwie, że tak wiele osób go nie lubi przecież smakuje wyśmienicie.

Iza Kulińska, 5 września 2013 14:37:38

wiele osób to chyba go nawet nie próbowało bo łatwo dostępne, niestety, nie jest. Cena też dość wysoka a jak się do tego doda, że mało kto wie jak takiego królika przyrządzić to mamy chyba odpowiedź czemu mało ludzi je jada :)

Justyna Bąk, 5 września 2013 17:03:15

taki królik jest najlepszy:) ewentualnie w śmietanie jest też smaczny ale zdecydowanie wersja z winem przebija wszystko. Jak byłam chora nauczyłam się jeść królika wcześniej jakoś nie przepadałam za tym mięsem:)

Izabela, 5 września 2013 17:54:59

Iza w Lidlu lub w Biedronce bardzo często jest królik także nie ma problemu z jego zdobyciem ,no chyba ,że nie uznajesz mięsa z tych sklepów:) pozdrawiam

Iza Kulińska, 5 września 2013 19:01:51

wiem, w jednym z nich właśnie kupiłam, ale to jednak zupełnie inne mięso niż z małej, porządnej hodowli, najlepiej własnej...

Iza Kulińska, 5 września 2013 19:02:31

po wersji z winem chyba z samą śmietaną nie będzie mi smakował - jednak wino tutaj dodaje wiele pysznego smaczku

Wiesia Goliszewska, 21 marca 2014 09:41:45

Najlepsze mięso królicze ....z własnego chowu.Ja akurat z tym problemu nie mam,bo mam własne króliki.Mięso jest przepyszne i nie doceniane.Robiłam juz chyba na wszystkie możliwe sposoby.Teraz królik z musztardą francuską duszony w białym winie.Jednak i tak wygrywa tradycja i najbardziej smakuje pieczony pod cebulką lub w sosie śmietanowym