Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo, ale w końcu zdecydowałam się na podpowiedź Piotra - kolegi kucharza i blogera, którego poznałam na Warsztatach Smaku Kuchni +. Piotr poradził właśn... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ja królika nie robiłam sama, ale baaardzo lubię, moja ciocia robi pyyysznego w potrawce :) ale ten przepis brzmi pysznie i chyba się skuszę za jakiś czas, szczególnie, że mam dostęp do królików "wsiowych" :))
przepis jest banalnie prosty a efekt naprawdę bardzo dobry, i roboty mało :) zazdroszczę dostępu do mięsa króliczego, ja właśnie z tym mam kłopot...
Super przepis :) Ja bardzo lubię mięso z królika i zawsze się dziwie, że tak wiele osób go nie lubi przecież smakuje wyśmienicie.
wiele osób to chyba go nawet nie próbowało bo łatwo dostępne, niestety, nie jest. Cena też dość wysoka a jak się do tego doda, że mało kto wie jak takiego królika przyrządzić to mamy chyba odpowiedź czemu mało ludzi je jada :)
taki królik jest najlepszy:) ewentualnie w śmietanie jest też smaczny ale zdecydowanie wersja z winem przebija wszystko. Jak byłam chora nauczyłam się jeść królika wcześniej jakoś nie przepadałam za tym mięsem:)
Iza w Lidlu lub w Biedronce bardzo często jest królik także nie ma problemu z jego zdobyciem ,no chyba ,że nie uznajesz mięsa z tych sklepów:) pozdrawiam
wiem, w jednym z nich właśnie kupiłam, ale to jednak zupełnie inne mięso niż z małej, porządnej hodowli, najlepiej własnej...
po wersji z winem chyba z samą śmietaną nie będzie mi smakował - jednak wino tutaj dodaje wiele pysznego smaczku
Najlepsze mięso królicze ....z własnego chowu.Ja akurat z tym problemu nie mam,bo mam własne króliki.Mięso jest przepyszne i nie doceniane.Robiłam juz chyba na wszystkie możliwe sposoby.Teraz królik z musztardą francuską duszony w białym winie.Jednak i tak wygrywa tradycja i najbardziej smakuje pieczony pod cebulką lub w sosie śmietanowym