się z ketchupem przed sesją) ale ich walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz(...)plastry i dusić na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła i odrobiną soli, pod koniec duszenia odlać wodę a gotowe pieczarki doprawić pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bagietki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cienką warstwą masła, wyłożyć warstwę duszonego pora na nią warstwę pieczarek i starty ser. Posypać oregano i zapiekać w rozgrzanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego(...)stron, aż będą rumiane, nie zmniejszając ognia. Tak usmażone kawałki umieścić w garnku, zalać wodą, żeby całkowicie przykryła mięso. Później dolać wino, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 1,5 godziny na małym ogniu. W między czasie cebulkę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na cztery i kroić w plastry grubości około 0,5 mm. Cebulę
Sajkofanka smakuduszony w leśnych grzybach. Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach czasowych i smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:) Soczysty schab duszony w leśnych grzybach Wariant ekspresowy Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek(...)Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje(...)minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie. 4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy
My Culinary Artmięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak, pod koniec duszenia wyciągamy je. Od czasu do czasu polewamy mięso sosem i odwracamy je na druga stroną (raz na pół h powinno wystarczyć). OM NOM NOM! 3. WYKOŃCZENIE I PODANIE(...)cebulkę oraz marchewkę. Natomiast sos podgrzewamy jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami! OM NOM NOM! Post DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenskóry, zaczynając od rogów nacięcia). 4. DUSZENIE (20 min): Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W momencie początku duszenia sosu możecie już zabierać się za kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy sos będzie gotowy, Wy będziecie już na finiszu w produkcji klusek. Pod koniec sprawdzamy smak(...)Kluski gotowe! 11. PODANIE: ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki. OM NOM NOM! Post WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenkawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa(...)sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo. Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki
Chilli Czosnek i Oliwasię lekko szklista dodałem marchewkę, pietruszkę i selera. Całość podsmażałem około 4 minut, po czym dodałem pora i po kolejnej minucie warzywa przełożyłem do gęślarki, w której miałem zamiar dusić królika (spokojnie można użyć szklanego naczynia żaroodpornego. Warzywa doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami(...)durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika sosem. Danie udekorowałem kilkoma listkami tymianku
Wyprawy kulinarneładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej duszony z oliwkami i tymiankiem Coniglio con olive, timo e marinata di argumi przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi" dla 4 osób czas przygotowania: 2 godz(...)marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 15 min. Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta
Chilli Czosnek i Oliwamięsa mielonego drobiowego 1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej) 1 jajko 4 łyżki mąki sól ziołowa Kamis do smaku pieprz Kamis do smaku olej do smażenia duszona kalarepka 3 kalarepki masło klarowane do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa Kamis do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórka na tarce(...)smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Placuszki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z duszoną kalarepką
Monia miesza i gotujeimbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i duś 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę(...)dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj
Chilli Czosnek i Oliwaduszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)jednak konieczne. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Smacznego! Wyliczenia: kurczak 10 zł marchewka 1 zł cytryna 1 zł masło 0,5 zł czosnek
Obiad za dychękażdą dziurkę wepchnąć po kawałku czosnku. Mięso zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało. Uwaga ! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego(...)naczynia ze schabem. Uwaga ! U mnie mleko sięgało do połowy schabu. Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego (160 stopni C) piekarnika. W czasie duszenia mleko powinno bardzo delikatnie bulgotać. W razie czego zwiększyć lub zmniejszyć o 10-15 stopni C temperaturę. Po 45 minutach mięso obrócić oraz lekko uchylić pokrywkę. Uwaga ! Mleko powinno już
Smaczne ZdrowePieczeń wieprzowa z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia(...)ręcznikiem papierowym.Z dwóch stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujeZapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy : Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego(...)Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy na ogniu. Wyciągamy mięso z piekarnika I dodajemy cebulę. Mieszamy . I gotowe :) Podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem. I obiad w koncu gotowy :) Smacznego
Smaki Edytypóźno bywałam, tak bywam, chociaż już powinnam wracać zdecydowanie prędzej. Jestem na etapie wątpliwości. Ale zaczęłam, machina ruszyła, nie ma już odwrotu. (A może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek(...)złoto z dwóch stron. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę. Dodałam do smażącego się mięsa. Następnie wrzuciłam przyprawy, dolałam bulion i zamknęłam pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia. Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy. Powstał sos paprykowy, który świetnie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić(...)razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem. Gotowym farszem napełniać ugotowane al dente i ciepłe makaronowe muszle, podawać na jogurtowym dresisngu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała