dodać pokrojoną cebulę, papryczke chili. Podsmażyć lekko , dodać dynie pokrojone w kostkę, sól i pietruszkę poczym przemieszać i chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut. Podawać jako dodatek do ziemniaków, mięsa, ryby
zielonacukinkanacieramy solą i pieprzem,odstawiamy na godzine do lodówki.Po wyjeciu kurczak obsmażamy go na rumianu na oleju.Obsmażonego kurczaka przekładamy do głebszej patelni,dolewamy ciepły bulion,dodajemy czosnek,dusimy ok 30 minut.Po tym czasie dokładamy pokrojone w słupki marchewki,rózyczki kalafiora i plastry cukinii,dodajemy oregano,dusimy kolejne 10 minut.Śmietanę mieszamy z maką,hartujemy odrobiną sosu,mieszamy
Z Majeczką w kuchniłyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać
Gosia gotujeszczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać masło i poprzekrajane na pół i ponacinane parówki. Na koniec dodać obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony szczypiorek i czosnek. Podawać bezpośrednio
Gosia gotujeświecie mięcho ;)Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki
Codzienna kuchnia niecodziennamarynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody lub z różnego rodzajami kaszy. Smacznego
pieprzny smaczekwięcej do wysokości 2/3 potrawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.Całkowity czas duszenia to ok. 90 minut.Po tym czasie odpowiednia porcja na talerz i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnykiełbasę sól, pieprz i podsmażyć lekko okolo 5 minut. Następnie można dodać umyte i oczyszczone z precików i listków kwiaty cukinii. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez okolo 10 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródSama nie wiem czy to danie to bardziej gulasz czy zupa. Jak go nie zwać - jest to pyszne danie obiadowe. Inspiracją była portugalska cataplana (Cataplana de
Stare GaryJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji
Codzienna kuchnia niecodziennaminimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego sos do spaghetti? Kilka dni wcześniej
Blondynka GotujeGotuj z głową - jak dusić ? Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu. Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko
Przepisy i porady kulinarnekopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawiona karkówka Pokrojone warzywa Najpierw obsmażamy mięso... ...a następnie warzywa... ...które zalewamy piwem i krótko dusimy Następnie dusimy mięso i warzywa razem do końca Karkówka duszona z papryką i pieczarkami Post Karkówka duszona z papryką i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusawodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu.źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze. Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy(...)szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także
Codzienna kuchnia niecodzienna