duszone - 2857 przepisów (strona:12/191)

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 192

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości(...)kilka minut z każdej strony. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu mięsa na złoty kolor podlewamy gorącą wodą (około szklanki) z dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku

Kolizje Smaków
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55896

smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu(...)kroi od razu). Pieczarki dorzucamy do cebuli. Odparowujemy. Kapustę kiszoną drobniutko kroimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy kapustę do pieczarek. Smażymy chwilkę, przyprawiamy. Podlewamy około pół szklanki wody i dusimy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy, jeśli trzeba. I gotowe! 4. Smażony karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś

dobra gospodyni dom wesołym czyni
bogracz z wołowiną 168

dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, bazylią(...)cząbrem i dusimy, kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy trzy łyżki słodkiej papryki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty Gotowy bogracz wykładamy na talerze, posypujemy świerzą bazylią lub natką pietruszki i podajemy

Miód i pieprz
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 291

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej(...)zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: boczek , bulion , dynia , fasola , kurczak , marynata , papryka

https:KKuchniaMniam
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1338

godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe i je też dodajemy do cebuli. Można dusić cebulę z przyprawami pod przykryciem, woda z parowania jej nie zaszkodzi. Cebula(...)powinna zrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię

Karo in the Kitchen
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 347

wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta(...)małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać cukinię i dusić następne 10 min. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć ewentualne białe, zgrubiałe części. Włożyć do drugiego garnka, wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć

Maślane ciasteczko
Zrazy z łopatki w sosie własnym 648

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)rozpadną , ale będą równo przypieczone , co z kolei zapewni nam smakowity sos . Jak mięso zrumieni się również z góry , wyjmujemy , podlewamy 1/2 szklanki wody , posypujemy suszem i zakrywamy pokrywką . Dusimy około 40 minut na małym ogniu , kontrolując żeby sos nie odparował zbytnio -w razie potrzeby możemy dolać wody . Po tym czasie mięso już będzie kruche , a powstały sos esencjonalny , pozostaje

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie kurkowym 319

pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać śmietanę i dusić(...)można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej (rozmieszać z kilkoma łyżkami sosu w kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami.         Podobne przepisy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Kurczak

Pociąg Do Kuchni
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 189

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Płuczemy i kroimy w kostkę lub w wąskie paski. W dużym garnku (surowej kapusty jest całkiem sporo, ubywa jej objętości w trakcie duszenia), topimy 100 g masła, dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach duszenia na maśle(...)podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku

bistro mama
Ośmiornica marynowana w occie 277

lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu  Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano

Stare Gary
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 198

Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min. aż kapusta nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duszone ziemniaki podajemy z kapustą, boczkiem i ozdabiamy świeżym rozmarynem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Królik w potrawce 103

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 186

Kaszotto, to oczywiście kasza. W moim przypadku jęczmienna wiejska, za perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-)  Składniki: 1 filet drobiowy  100 g kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego(...)czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić

pieprzny smaczek
Weekend w ogrodzie :) 167

kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Resztę warzyw również kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze doprawić według uznania. Smacznego i życzymy miłego dnia

vegetanie
Risotto z warzywami. 173

pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko(...)ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym końcu i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy, aby ryż przeszedł aromatami z sosu. Risotto jest

vegetanie