duszone - 2857 przepisów (strona:12/191)

Roladki schabowe mięsnym farszem 503

zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka do mięsa duszonego 2 łyżki mąki pszennej Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem(...)farszy zwinąć roladki. Związać nicią lub spiąć wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzać olej, mocno przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie wyjąć roladki i usunąć sznurek. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody i nadal gotując sos wlewać stopniowo, mieszając aby uzyskać pożądaną

Smakołyki Asi
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 139

Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić nieco drobniej. W garnku z grubym dnem zagotować około 2 szklanki wody, dodać łyżkę masła, kapustę, posolić łyżeczką soli i dusić pod przykryciem 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej cebulę(...)kminek i pieprz. Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta kiszona versus kapusta kwaszona Wielu z nas kupując kiszoną kapustę sięga po kapustę kwaszoną. nie zdając sobie sprawy

Trzeci talerz
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 176

jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll(...)wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! English

karmelowy
Leczo 138

małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Na końcu wrzucamy duszonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym. Zamiast kurczaka można też użyć kiełbasy czy parówek – kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Jeżeli ktoś

Kuchenne Wariacje
Bigos 188

kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła i 1 pokrojoną na piórka cebulę a następnie wrzucamy poszatkowaną, ugotowaną białą kapustę i dusimy 15-20 min. Następnie obie kapusty łączymy, dusimy oraz przyprawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło (1 łyżka) i dodajemy 1 cebulę a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)papryką słodką i dusimy ok. 20 min i wrzucamy do kapusty. Następnie rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty. Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje gdy go tak dusimy przez

Kuchenne Wariacje
Filet z indyka w warzywach 173

Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet

W kuchennym oknie Ewy
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 203

czosnek odsunąć na bok i na dnie garnka poukładać plastry mięsa. Przykryć je cebulą i czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i dusić prawie do miękkości - około 40-60 minut. Pod koniec duszenia dodać pozostałe 2 ząbki czosnku, posiekane drobno. Mięso posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosu w zasadzie nie trzeba niczym(...)zagęszczać, gdyż podczas duszenia cebula i czosnek rozpadną się. Po wyjęciu mięsa można pozostały sos zblendować lub przetrzeć przez sito, jeśli ktoś lubi bardziej aksamitne sosy. Przepis otrzymałam od mojej szwagierki, która rzadko w kuchni bywa, ale jak już w niej zabawi to konkretnie ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 237

Polędwiczki to takie mięsko, które można przyrządzać na setki sposobów. Jednym z moich ulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam(...)Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy

Ostra na Słodko
Tymbaliki rybne z warzywami 189

warzywa. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory(...)powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć

Świat Domowej Kuchni
Boeuf Strogonow 209

złocimy kilka minut.Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę(...)dokładnie mieszamy.Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego

Ostra na Słodko
STROGANOW 262

mące  i obsmażymy na mocno rozgrzanej patelni (2-3 minuty każdy kawałek, nie wrzucajmy na patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które  pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy(...)który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, dodając co jakiś czas resztę bulionu, aby uzupełnić wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli

Walijskie Pichcenie
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 174

teraz pokażę Wam jedną z potraw, które przygotowałam w tak zachwalanym przeze mnie garnku Ballarini White Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą. Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej(...)kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam por i cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy i gotowałam

Blondynka Gotuje
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy.  W razie potrzeby podelwamy wodą filtrowaną. Mięso ma być wilgotne.  Nie dodajemy żadnych chemicznych przecierów. Wyciągamy woreczki z kaszą, wysypujemy je , odsączone z wody, do dużej miski.  Podlewamy(...)uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje.   Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych i włókien, i wkładaj farsz mocno dociskając. Postępuje

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 166

pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina.  Dlaczego w brytfannie- bo ma się na początku podsmażyć szybko i równomiernie, nie ma sie przypalić i ma się dusić, wolno , pod przykryciem.  Brytfanna jest do tego idealna, gdyż potrawa dusi się wolno, a zbierające się przepiękne krople na szklanej porywce, spadając nawilżają całośc od czasu do czasu(...)Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała swoją fioletową skórkę- to będzie gwarancja , że nam się ten bakłażan nie rozmymla. Posyp szarpaną bazylią.  Nakryj pokrywką. Smaż-duś. Następnie dodaj na tym etapie kuchmistrza i mieszanki czosnek, pomidor, czarnuszka -od Skworcu wymieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu około 15 minut. Nie musisz mieszać. Gdy na pokrywie pojawią

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z kiełbasą 249

ziemniaków . Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe(...)kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam wodą ani bulionem, warzywa puszczą sok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę 2 x 2 cm. Dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 258

ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście(...)zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok

Czerwień i błękit
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- najlepsza! 289

Przepis na 4 porcje. Składniki: 2 duże cebule 450g wątróbki drobiowej 2,5 jabłka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżka mąki  sól pieprz majeranek 2 liście laurowe 1. Dusimy pokrojoną w piórka i delikatnie posoloną cebulkę na łyżce oleju, dodając w takcie trochę wody. Do miękkości.  2. Wątróbkę płuczemy, suszymy, kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w niewielkiej(...)wątróbkę do rozgrzanego rondelka).  3. Tak przygotowaną wrzucamy do rondelka z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy ok. 3-4 minut z każdej strony.  4. Do wątróbki przekładamy duszoną cebulkę, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Obieramy w tym czasie jabłka i kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane dorzucamy do wątróbki z cebulką

kuchnia do kwadratu
Potrawka z kurczaka 406

Proste w przygotowaniu danie na kolację jak i na szybki obiad. Składniki : 500 g piersi z kurczaka makaron lub ryż papryka 3 ząbki czosnku duszone pomidory lub przecier natka pietruszki olej sól, pieprz, majeranek, oregano Mięso czyścimy i kroimy w kostkę(...)Obsmażamy na oleju, posypujemy solą i resztą przypraw. Dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i dusimy ok. pół godziny.  W miedzyczasie gotujemy makaron lub ryż, kroimy paprykę w drobną kostkę i przeciskamy czosnek. Gdy mięso zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i 3 łyżki duszonych pomidorów (ewentualnie przecieru). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy natką pietruszki

prawdziwe jedzenie
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 159

wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.  Dołożyć paprykę, dolewając 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła. Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną(...)Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Na końcu wrzucić wcześniej podsmażona kiełbasę i dusić jeszcze przez 5 min.   Fotorelacja z gotowania: Delektowanie się smakiem:   Serwować

Grunt to przepis!
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 263

papryka słodka Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę na małym ogniu. W tym czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym(...)mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób

Blondynka Gotuje
Dietetyczna ryba w jarzynach 305

kulki ziela angielskiego. Wykonanie Marchewkę  i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut. Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym(...)ogniu. Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem

Z miłości do słodkości
Winny kurczak i uduszone warzywa 161

przełożyć do rondla. Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać(...)pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 162

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości(...)kilka minut z każdej strony. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu mięsa na złoty kolor podlewamy gorącą wodą (około szklanki) z dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku

Kolizje Smaków
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu(...)kroi od razu). Pieczarki dorzucamy do cebuli. Odparowujemy. Kapustę kiszoną drobniutko kroimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy kapustę do pieczarek. Smażymy chwilkę, przyprawiamy. Podlewamy około pół szklanki wody i dusimy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy, jeśli trzeba. I gotowe! 4. Smażony karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś

dobra gospodyni dom wesołym czyni
bogracz z wołowiną 132

dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, bazylią(...)cząbrem i dusimy, kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy trzy łyżki słodkiej papryki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty Gotowy bogracz wykładamy na talerze, posypujemy świerzą bazylią lub natką pietruszki i podajemy

Miód i pieprz
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 233

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej(...)zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: boczek , bulion , dynia , fasola , kurczak , marynata , papryka

https:KKuchniaMniam
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1275

godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe i je też dodajemy do cebuli. Można dusić cebulę z przyprawami pod przykryciem, woda z parowania jej nie zaszkodzi. Cebula(...)powinna zrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię

Karo in the Kitchen
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 303

wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta(...)małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać cukinię i dusić następne 10 min. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć ewentualne białe, zgrubiałe części. Włożyć do drugiego garnka, wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć

Maślane ciasteczko
Zrazy z łopatki w sosie własnym 599

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)rozpadną , ale będą równo przypieczone , co z kolei zapewni nam smakowity sos . Jak mięso zrumieni się również z góry , wyjmujemy , podlewamy 1/2 szklanki wody , posypujemy suszem i zakrywamy pokrywką . Dusimy około 40 minut na małym ogniu , kontrolując żeby sos nie odparował zbytnio -w razie potrzeby możemy dolać wody . Po tym czasie mięso już będzie kruche , a powstały sos esencjonalny , pozostaje

Ogrodnik w podróży
Karkówka zapiekana i duszona w warzywach 165

Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony(...)kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John     nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:   Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy. Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną   John solą i pieprzem . Karkówkę najlepiej na noc zostawić

Różowa kuchnia
Kurczak w sosie kurkowym 285

pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać śmietanę i dusić(...)można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej (rozmieszać z kilkoma łyżkami sosu w kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami.         Podobne przepisy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Kurczak

Pociąg Do Kuchni
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 156

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Płuczemy i kroimy w kostkę lub w wąskie paski. W dużym garnku (surowej kapusty jest całkiem sporo, ubywa jej objętości w trakcie duszenia), topimy 100 g masła, dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach duszenia na maśle(...)podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku

bistro mama
Ośmiornica marynowana w occie 242

lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu  Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano

Stare Gary
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 153

Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min. aż kapusta nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duszone ziemniaki podajemy z kapustą, boczkiem i ozdabiamy świeżym rozmarynem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Królik w potrawce 67

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 151

Kaszotto, to oczywiście kasza. W moim przypadku jęczmienna wiejska, za perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-)  Składniki: 1 filet drobiowy  100 g kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego(...)czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić

pieprzny smaczek
Weekend w ogrodzie :) 133

kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Resztę warzyw również kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze doprawić według uznania. Smacznego i życzymy miłego dnia

vegetanie
Risotto z warzywami. 145

pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko(...)ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym końcu i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy, aby ryż przeszedł aromatami z sosu. Risotto jest

vegetanie
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 193

SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka(...)herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku

Kuchnia Beaty
Mule po marynarsku 148

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego(...)wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego

wyzwania kuchenne
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 172

poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy tymianek, podlewamy częścią wina, przykrywamy i dusimy na małym palniku.W trakcie duszenia dodajemy resztę wina i ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze(...)przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 182

dumy) i wiem, że dzięki niej wiele potraw nabiera niesamowitego aromatu. Jednak nie spodziewałam się, że sama może stanowić taki smakołyk. Cały sekret tej zupy tkwi chyba w powolnym duszeniu cebuli i w pomieszaniu różnych jej odmian. Chciałam przyrządzić coś prostego, ale jednocześnie wyjątkowego, i, na szczęście, udało się, Jej smak jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką(...)mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy błogim spokojem. Pamiętajcie, że cebula musi dusić się długo i na naprawdę maleńkim ogniu, jeśli widzicie, że zaczyna się przypalać lub za mocno rumienić- dodajcie oliwy. Powinna być pięknie zeszklona i delikatnie, bardzo delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać

Gotowanie to kochanie
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 168

składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek:Po spięciu, oprószyć lekko mąką. Na patelni rozgrzać masło i na niebyt dużym(...)Obsmażone przełożyć do rondelka, a na patelni poddusić na lekko rumiany kolor cebulę pokrojoną w słupki. Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki po węgiersku 239

duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.Cebule obrać, pokroić w pióra.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rogrzać niewielką ilość oleju(...)będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem podsmażać, a następnie dodać do garnka z mięsem i bulionem. Dodać kminek, ostrą paprykę, liść alurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu (250 ml).Papryki również delikatnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Gdy mięso będzie

Gospodyni Miejska
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 164

przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę

pieprzny smaczek
598. Naleśniki zapieczone w kremówce. 235

naleśniki z serem, duszonym jabłkiem i rodzynkami zapieczone pod śmietankąTe naczynko jest idealne wielkością właśnie do takich zapiekanych naleśników.To teraz sprzątanie czas zacząć(...)jednak zdecydowanie wolę tą cześć kiedy trzeba pokrzątać się po kuchni :PSkładniki:porcja naleśników(u mnie 3) twaróg do nadziania( u mnie z kostki i sernikowy 2:1)duszone jabłkorodzynki30ml śmietanki1/2 jajkałyżeczka budyniu waniliowegoaromat, coś do posłodzeniaNaleśniki smarujemy twarogiem i układamy na nim jabłko Zwijamy w rulony i przekrajamy na pół.. Układamy w żaroodpornym naczynku. Wszystkie składniki

More food, love and dreams
Indyk a’la książę Orloff. 226

zostawić  przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise  to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest(...)lodówki i  wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom  ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił. Do tej potrawy  pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund. Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam,  że warto mieć takie popisowe

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka duszone w woku. 160

jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli, wszystko to z początku było obsmażane na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu a następnie duszone w niedużej ilości bulionu. Udało się po prostu niesamowicie, na tyle smacznie, że danie znikło z talerzu bardzo szybko. Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 5 średnich ziemniaków 4 średnie(...)usmażeniu każdy składnik solimy i pieprzymy. Z woku usuwamy tłuszcz i układamy kolejno: na sam dół usmażoną cebulkę, przy brzegach żeberka, a na środek ziemniaki, wlewamy szklankę bulionu i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 60 min. W trakcie duszenia pieprzymy i dodajemy kolendrę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bulionu. Smacznego

Kuchnia Łukasza
CANNELLONI ze szpinakiem i marchewka 159

naczynia dajemy lyzke masla, czosnek pokrojony niedbale, pokrojone swieze pomidory, ziola- w moim przypadku to pietruszka-natka oraz bazylia, nastepnie dodajemy sol i pieprz oraz oliwe z oliwek.... Calozsc dusimy pod przykryciem  Nastepnie ... Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy ! Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, dusimy .... Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek(...)przykrywamy , dusimy .... Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz na samym koncu dodamy ser typu ricotta okolo 3 lyzek lub ser twarogowy wiejski  Przekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy i dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 174

DAŁAM bo nie miałam Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy(...)przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekladamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej. Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu oczywiście, bo głównie od sosu i marchewki będzie zależało czego musimy dodać. Ważne by nie było kwaśne. Sos ragu jest lekko słodkawy. Gdy sos się zrobi, należy go odstawić do ostygnięcia

Z Kuchni Do Kuchni
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 154

sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona w kawiarce ciśnieniowej, która jest we Włoszech

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon na... #7 Owieczki. Currygodna, ta kapusta! 220

love fully. And let's love loud. Let's love now..." Od wczoraj tak chodzę i nucę. I duszę.  Bo dziś dzień duszenia.  Fårikål.  Biedne owieczki na rzeź prowadzone. A potem w kapuście duszone. Najprościej jak się da. Ciach, ciach, ciaach. W ósemki. I płyniemy. Bez owieczki. Ale popłynęłam.  W smaki, których do tej pory

bastalena
Kurczak w stylu Chilindron 162

złożonym smaku. No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie(...)pokrój papryki w paski.  Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj do niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Placek po węgiersku 181

piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem do niego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową(...)wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody

Wyprawy kulinarne
Sos pomidorowo-paprykowy 192

szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych   Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Dusimy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do czasu, aż powstaną czarne plamy. Wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy(...)papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy razem około 30 minut. Następnie dodajemy ocet, olej i przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około

Czerwona Porzeczka
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

przygotować jak najszybciej. Zastanawiałam się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii ( przepis - klik ) z pora i jarmużu ( przepis - klik ). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem.  Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa(...)Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom(...)złociste.  Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka w połowie duszenia, aby upewnić się, że potrawa nie jest zbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów 340

kolejna moja propozycja na zupę ze świeżych pomidorów, tym razem zupa krem z pomidorów koktajlowych, dlaczego z takich? Gdyż nie trzeba ich parzyć, ani obierać z nich skórki, podczas duszenia same się rozpadają. Kilka dodatków w postaci świeżego tymianku, czerwonej cebulki i czosnku powoduje, że zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Idealnie gładka, pyszna Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów(...)posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody zagotowujemy dusimy 15 minut na małym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
17 dań jednogarnkowych! 395

Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa

Moja smaczna kuchnia
Żeberka w syropie 152

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron,  uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso

prawdziwe jedzenie
25 dań z pomidorami! 339

koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem

Moja smaczna kuchnia
15 przepisów na dania z papryką 226

Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne(...)grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka z soczewicy i cukinii

Moja smaczna kuchnia
Pieczone udko kurczaka z Rösti 215

przed tarciem. Takie ziemniaczane Rösti może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych Ja podałam je do pieczonego udka kurczaka. Pieczone udko kurczaka z Rösti ze szpinakiemi i duszonymi pomidorami 2 udka z kurczaka podgotowujemy w osolonej wodzie. Obsuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy 1 łyżką musztardy z chili i imbirem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki oliwy(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy 15 minut. aż się wszystko przyrumieni. Wykładamy na talerz pieczone udko kurczaka z Rösti wraz z pomidorami, oraz lekko duszonym szpinakiem z solą i czosnkiem. Możemy przygotować również sos na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem czosnku i szczypiorku. The post Pieczone udko kurczaka z Rösti appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boeuf Bourguignon 160

oraz listki laurowe tworzącym tym samym tzw.  bouquet garni. Do warzyw dodajemy mięso, usmażony boczek oraz wino pozostałe po marynowaniu. Całość zagotowujemy, dodajemy bouquet garni, i bez pokrywki dusimy na małym ogniu przez 2.5 godziny.  Podczas duszenia możemy dolać wodę jeśli uznamy, że za dużo jej wyparowało. Po 2.5 godzinach wyjmujemy bouquet garni, dodajemy pieczarki oraz cebulki koktajlowe(...)Dusimy przez kolejne 30 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o następne pół godziny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego!!! Źródło: Allerhande

W mojej holenderskiej kuchni
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 204

dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również

Czerwień i błękit
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który(...)gotowania. Wszystko już razem w garnku... :)        mielenie wszystkich przypraw                   w moździerzu. Gdy nam się to tak dusi to można próbować i dodawać soli i pieprzu oraz innych przypraw według uznania. Następnie gdy już to się tak gotuje z 20-30 min. dorabiamy

Zainspiruj się kuchnią
Mintaj na ryżowej poduszce 160

oleju to szklistości.  Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę, cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do ryżu i dobrze mieszam. Po kolejnych(...)kilku minutach duszenia do patelni na ryż układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. W między czasie łączę sok z 1 cytryny, pozostałe 5 łyżek oleju i siekaną natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni. Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu

Mechanik w kuchni
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 182

paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około(...)minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne.   Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy zagęścić go odrobiną mąki. Do sosu dolewamy śmietanę. Aby się nie zważyła przelewam najpierw odrobinę sosu do szklani dodaję śmietanę i mieszam dokładnie. Dolewam do reszty sosu

Mania Gotowania
Jaki był ten rok? 227

Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie(...)piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii

Brzuszki Łakomczuszki
Najlepszy omlet z kurkami 211

koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki, sól, pieprz i dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki

OstryKęs
Naleśniki ze szpinakiem 231

łyżki masła mąką do zagęszczenia sosu przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, granulowany czosnek Na początku smażymy naleśniki, choć równie dobrze możemy to zrobić w czasie, gdy farsz się dusi. Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Gdy tylko z wierzchu zrobi się biały, posypujemy mąką i mieszamy aż masło wchłonie mąkę. Wtedy dodajemy rozmrożony(...)szpinak, ponownie mieszamy, a następnie dolewamy śmietankę i przyprawiamy całość do smaku. Farsz dusimy jakieś 10-15 min. (nie mierzyłam czasu, więc ciężko mi to określić) albo po prostu do momentu, kiedy kurczak nie będzie już surowy, a nadzienie stanie się jednolite i kremowe. Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i składamy je w następujący sposób: najpierw zawijam

Ratunku obiad
Kurczak z warzywami à la ratatouille 226

odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie. Kurczak z duszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy przygotować: 1 niewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek(...)warzywa i pieczarki umieszczamy razem (może to być ta sama patelnia lub garnek z grubym dnem), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kurczaka oraz przyprawy i suszone zioła. Całość dusimy 10 min. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Ratatuj podajemy ciepłe, z kromką pysznego pieczywa. Smacznego! Prawda, że pysznie się prezentuje? :) PS. Ostatnio mam bardzo

Ratunku obiad
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 173

królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany(...)kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy śmietanę - hartujemy ją wywarem

Miksturownik
Karkówka palce lizać! 129

omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Powoli zmieniam swoje menu na ciepłe, mocno przyprawione i długo gotowane bądź duszone dania. I trafiam "przypadkiem" na wykład o Kuchni Pięciu Przemian i wracam do książek A.Ciesielskiej na ten temat, które mam od paru lat... Słowem: zaczynam się bawić

Zdrowa Kuchnia Sowy
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 156

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt polędwiczka wieprzowa Marynata 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki(...)dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki

Ala piecze i gotuje
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 193

łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką(...)głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 260

łyżka oliwy Przygotowanie: Kurki przebrać, oczyścić i opłukać na sicie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i dusić aż grzyby będą miękkie, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi(...)suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić podawać z pieczonymi ziemniakami, które wydrążyłam w środku i ułożyłam w pustych miejscach pozostałe duszone kurki. Smacznego. The post Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 137

wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu. W zeszłą sobotę były już u nas smażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną, trzeba wi ę c spożyć je jak najszybciej.  Nie wiem(...)makaronu al dente z przygotowaniem warzyw. Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min). Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami

Mia Cucina Sofieta
Żeberka II 161

Wczoraj na obiad podałam pyszne żeberka- moje były z makaronem, ale rewelacyjne są z kaszą lub duszonymi ziemniakami, aż ślinka leci ...:) Jak mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew(...)dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy

Smaki Edyty
Łopatka w ziołach z warzywami 192

wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli

Smaki Edyty
Kiełbasa w kiszonej kapuście 198

Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Leczo z kurczakiem 113

kroimy w piórka Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce Paprykę kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki Cukinie kroimy w półplasterki  Rozgrzewamy w dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy(...)dużą ilością soli i pieprzu Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą można jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami. Ja używam do leczo tylko sól i pieprz

Magiczne Życie Marty
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 198

gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki(...)posiekany czosnek,  poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie zacząć  gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;).  Gdy się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania