ryż gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe(...)tych dwóch wskazówek tajine Wam pęknie, zniszczy się, a szkoda przecież... ( przy okazji wstępu do tajine, pisałam, jak należy korzystać z tego naczynia - zerknijcie, może warto sobie przypomnieć) Dusimy 60 minut. Po 30 minutach zaglądamy do środka i delikatnie mieszamy, nie psując warstw warzyw i mięsa, które ułożyliśmy. Po kolejnych 15 minutach, znowu delikatnie przemieszać, żeby się nie przypaliło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwarzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy do garnka wszystkie warzywa, doprawiamy i mieszając od czasu do czasu - dusimy. Gdy podczas przygotowywania dyni (o tym poniżej), warzywa zaczną nam przywierać do garnka - podlewamy je odrobiną wody i dalej dusimy. Można tę czynność powtarzać (u mnie powtórzona dwukrotnie) Gdy warzywa(...)się duszą - bierzemy się za dynię. Wydrążamy miąższ z pestkami, obieramy dynię w taki sposób jak obiera się ananasa (tak jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso myjemy, kroimy(...)drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichałyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę pokroić drobno i lekko zrumienić na oleju. Na cebuli ułożyć plastry mięsa, posolić i przykryć pokrywką.Dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wlać tyle wody, aby opłynęła po mięsie, dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek i dusić dalej pod przykryciem 60 minut.Potem wlać szklankę(...)śmietany rozmieszanej z jedną łyżeczką mąki, wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut
noteskulinarnyfigaKapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić(...)kiełbasę, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny )Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej sok i aby zapobiec pękaniu. Dusić na umiarkowanym gazie często mieszając
zielonacukinkawiem jakim cudem ten przepis ląduje na moim blogu dopiero dziś. Na pewno ma znaczenie fakt, że kiedy wreszcie po 2-3 godzinach duszenia się w piekarniku można wyjąć garnek, to rzucam się na to danie wygłodniała i zniecierpliwiona. Talerze czekają na stole, wino oddycha w kieliszkach, a bagietka w koszyku aż prosi się, żeby zanurzyć ją w sosie.Boeuf bourguignon(...)film musicie przeczytać, znajdziecie w tym poście. Fascynująca postać.Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość
W kuchni wieczoremzmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część marynaty. Dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut.Podajemy z chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj lub ryżem basamti, o którym pisałam tu. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
W kuchni wieczoremoleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe.W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę w drobne paseczki, szczypior drobno(...)wyjąć nasiona, drugą paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z pomidorem.Do miękkawego mięsa dodać marchewkę, kukurydzę, tymianek, curry, kminek, przyprawę pięć smaków, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić
Mix smakupapryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone(...)kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia
Mix smakusmacznego, że przygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :)Składniki:1 duży porok.2 łyżki masła klarowanego do duszenia porów i 2 łyżki do podsmażenia kurczaka2 łyżeczki ziół prowansalskich500 g piersi z kurczaka (1 spora podwójna)mąka do obtoczenia piersi kurczaka1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%cytryna do skropieniasól(...)paseczki. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz nieco ogień. Wrzuć posiekanego pora, posól i dodaj 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Podsmaż chwilę, ale nie rumień. Przykryj patelnię i duś pora około 10 minut na średnim ogniu, aż ładnie zmięknie i się zeszkli. W międzyczasie zajmij się kurczakiem. Umyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż
Gotowanie to kochanienacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się(...)już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.Smacznego
Smaki Brazyliiprzesmażamy kilka minut.Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.Podajemy gorące z warzywami.Smacznego
Ostra na Słodkomałych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop
Słodka StronaZupa ogórkowa na maśle...Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła(...)umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości.W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle.Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej
Gospodyni Miejska