duszone - 2857 przepisów (strona:26/191)

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 210

zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek

My Chcemy Jeść
Perliczka z borówkami - z brusznicą 152

grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki

królestwo garów
Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym 161

oliwie z oliwek smażymy polędwiczki na złoto-brązowy kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i kurki w całości. Chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość gotujemy 5-6 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy i kroimy w plastry, następnie ponownie wkładamy

Mango Papaja
"Dbam o zdrowie" z potrawami z owoców morza! 196

sklepu po świeże owoce morza, a potem zajął się naszym synkiem, kiedy ja gotowałam i robiłam zdjęcia <3 Ja odpłaciłam się mu pysznymi potrawami. Najbardziej smakowały mu mule duszone z pomidorami, winem i koprem włoskim, zaś krewetki z masłem, czosnkiem i suszonymi pomidorami to tak naprawdę jego przepis, który przygotowuje dość często. Tak na marginesie, jeżeli poszukujecie świeżych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem 181

zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym. Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora

Pasje Jolki
Odwrócone roladki z kurczaka 155

kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy 50 ml 18% śmietany oraz

Smaki Ewy
Sezonowo czyli cukinia z ryżem i curry 179

słodka, papryka ostra, bazylia Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej jest  to ok. 30 minut). Solę i dodaję curry. Pokrojoną paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek duszę ok. 3 minut na oleju (przyrządzam w woku). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę kolejne 3 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam dokładnie z ryżem.  Danie gotowe :-) Dzięki

Wielopokoleniowo
Pomidory. Na zimno. Chłodnik pomidorowy z malinami 205

własnego smaku i gustu. Najważniejsze żeby taka zupa była mocno schłodzona a tym samym bardzo orzeźwiająca. Chłodnik z surowych pomidorów ma dużo witamin, na pewno więcej niż ten z duszonych, chociaż oba są równie pyszne. Jednak likopen zawarty w pomidorach jest dużo lepiej przyswajalny kiedy je ugotujemy. Z drugiej strony obróbka cieplna niszczy część witamin, ale coś za coś

Smaczna Pyza
Krokiety z kapustą ,pieczarkami i serem żółtym 191

łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody lub osączamy z nadmiaru). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu

R'n'G Kitchen
Zasmażana botwinka do obiadu 181

pieprz 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę.  2. Buraczki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Liście i łodygi siekamy. Dodajemy do cebuli, podsmażamy. Zalewamy szklanką wody, dusimy do całkowitego odparowania płynów, po tym czasie botwinka będzie już miękka. 3. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i obficie pieprzem

Szefowa kuchni
Młoda kapusta z pieczarkami 237

pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę,  pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy.  Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości i odparowania wody. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle.   Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość.  Na koniec dodaję posiekany

Takie tam pichcenie
Leczo dla malucha 190

mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym. Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie

MamaOskarka
Młoda kapusta z czosnkiem + film 207

grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia

Smakowite Dania
Wołowina z goździkami 233

ogniu obsażamy mięso ze wszystkich stron, aż osiągnie brązowy kolor; nie powinny się jednak przypalić. 3. Przykrywamy garnek, dodajemy goździki, zmniejszamy gaz na minimalny i wlewamy 1/2 szklanki wody; dusimy pod przykryciem do aż do niemal całkowitego wyparowania wody. Ponownie podlewamy wodą i dalej dusimy. Powtarzamy czynności do czasu aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się

Kuchnia Prezydentowej
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 231

blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również

Dzieje kuchennej Wiewióry