duszone - 2857 przepisów (strona:29/191)

Cebularze i wypiekanie na śniadanie 203

cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli 60 g masła lub margaryny 1 jajko do posmarowania Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 267

bardzo i to  w każdej postaci.  Wytrawne z mięsem i warzywami,  słodkie z bitą śmietaną i owocami ,  tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki

Gosia gotuje
Filety z kurczaka w sosie winogronowym 170

patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę , dodać filety z kurczaka i  smażyć je z każdej strony po około 5 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać tymianek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na koniec  wlać śmietanę, dorzucić winogrona, doprawić tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem, dusić kolejne 10 minut

Gosia gotuje
Sola po grecku 154

dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy,  przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy

Gosia gotuje
Flaki po florencku 229

zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem  i dusić 30 minut.               Po tym czasie dodać wino i pomidory w puszce, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić kolejne 30 minut, aż pomidory

Gosia gotuje
Chili 161

będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć(...)mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub najsmaczniej i najwygodniej moim zdaniem - z pieczywem. Tak przygotowane chilli nadaje się do przechowywania w lodówce, odgrzewania i podawania

Tanie przepisy studenckie
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 293

jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę dusimy. Żurawina (w formie dżemu lub suszona) Pianka: 4 białka 150 g cukru

kuchcikownia
Pocztątek historii :) 131

osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą. Szpinak umyć, odciąć łodyżki.   Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc

vegetanie
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 167

całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki. Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty

vegetanie
Kontynentalny MIX :) 187

już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki(...)dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem. Sałatka grecka : 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty czarne oliwki szczypiorek fasola czarne oczko lub biała oliwa z oliwek sól, pieprz Sałatę rwiemy na drobne kawałki, warzywa

vegetanie
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 148

opakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :) Papier ryżowy namaczamy w wodzie

vegetanie
Makaron gnocchi z soczewicą. 170

pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon, estragon oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość dusimy przez chwilę i teraz dodajemy rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy

vegetanie
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 144

ząbek czosnku oregano, bazylia, pieprz Do rondla wlewamy passatę i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki i dodajemy do passaty. Doprawiamy całość ziołami i pieprzem, i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilę razem dusimy. Gotowe :) Możecie dodać ostrej papryki lub chili, jeśli chcecie mieć ostry sos. Przyjęcie gotowe :) Co prawda

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 153

staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy

vegetanie