duszone - 2857 przepisów (strona:24/191)

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 187

zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć

Z Majeczką w kuchni
Kurczak w sosie gyros 577

posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Paprykę i seler naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.  Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem

Ze smakiem i z pasją
Duszone polędwiczki z sosem chrzanowo-żurawinowym 165

Ostatnio na blogu trochę zasłodziłam i zasypałam Was słodkimi przepisami. Dziś zaproponuję coś na obiad. Duszona polędwiczka wieprzowa z sosem chrzanowo-żurawinowym to świetny przepis nie tylko na święta! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ryba po grecku 2071

stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć

Z miłości do słodkości
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 361

chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec dodajemy oczyszczone krewetki, polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ), dusimy jeszcze kilka minut i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka ). Gotowe! KONKURS

Ostra na Słodko
Makaron ze szpinakiem 250

topiony serek śmietankowy sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Makaron ze szpinakiem – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak . Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony udziec jagnięcy 123

udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka

Milion Smaków
Świąteczny gulasz 187

solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  źródło

Pobite gary Barbary
Buraki 182

razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście  , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków

Pobite gary Barbary
Łososiowe rösti 265

wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały(...)patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 184

ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje

I tu będę miała takie te
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 248

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak

karmelowy
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 210

ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą blendera). W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć kapustę, majeranek i kminek, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości (kilkanaście minut). Następnie dodaj pozostałe przyprawy, ciecierzycę i wymieszaj. Od niedawna w rzeszowskiej  ZORZY  (prawdziwym "kinie z duszą") do dyspozycji widzów jest druga sala kinowa, mieszcząca

Qlinarnie i Qlinarnie
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 278

Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy, kroimy w piórka lub półplasterki. Na patelni

Karo in the Kitchen
Pyszna szarlotka klasyczna 266

śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę

Mieszam w Garnku