duszone - 2857 przepisów (strona:33/191)

Rolada z Kurczaka z Pieczarkami 377

mieszanki do kurczaka)Farsz:duża cebulaok. 400 g pieczarekoregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, pieprz, sólRolada z Kurczaka z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami(...)Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i ziemniakami.Moje posty

Słodka Strona
Sos Meksykański 305

czosnkupomidory krojone z puszki 400 golejsól, pieprzSos Meksykański - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.Moje posty

Słodka Strona
Szarlotka z Masą Budyniową 372

mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowySzarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania(...)jest bliski 2 godzin).Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze

Słodka Strona
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 232

Dziadek Adam to smakosz, lubi dobrze zjeść. Nie jest jakoś specjalnie wybredny, ale byle czego to raczej nie ruszy. Dziadek Adam ma już swoje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 137

posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną

Food Square
Łopatka w warzywach 185

Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywna  Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.   Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 203

miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 157

przestudzić, wymieszać z ciasteczkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać(...)delikatnie połączyć z masą serową.Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 306

ząbki czosnku;1 średnia cebula;Olej/oliwa do smażeniaSól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Włożyć szpinak i dusić do miękkości. Posolić do smaku.Cebulę obrać, drobno posiekać, wyłożyć na oddzielną patelnię, na rozgrzany olej/oliwę i zeszklić.Do podduszonego, miękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę.Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g).Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku. Oddstawić z kuchenki.Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron

Gospodyni Miejska
Zupa z cukinią i zacierkami 214

pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki(...)zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 mniut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 235

Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka(...)koniec posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.Buraka można zatrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.Do duszenia jarzyn (punkt 2 ) można dodać łyżeczkę masła, dla wydobycia głębszego smaku zupy.Zupę można zagęścić łyżką mąki. Należy wówczas łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do zupy

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4050

ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać i przełożyć do dużego (5 litrowego garnka) i w razie potrzeby podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml).Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny.Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić

Gospodyni Miejska
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 220

plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez 4 minut, ciągle mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt kwaśna, (co zależy

SzczyptaSmaQ
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 183

oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut.Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 205

Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować).Czas przygotowania: 40 minut   Składniki:2 kg oczyszczonych jagód(...)wodą, gotować 10 minut, odcedzić.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć w melakserze lub na tarce, dodać do jarzębiny razem z cukrem, winem, sokiem i skórką z limonki. Dusić ok. 20 minut, aż owoce staną się przeźroczyste.Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można je również pasteryzować  na mokro przez

SzczyptaSmaQ