wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym
Kolizje Smakówminut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach(...)mięso już będzie już miękkie dodajemy dynię i dusimy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe
Mango Papajafolię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone papryki i pomidory. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość
Mango Papajamozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas
Chilli Czosnek i Oliwawąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Dodajemy boćwinę z cebulą
Chilli Czosnek i Oliwaoleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne . Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie(...)pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy - imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam
Chilli Czosnek i Oliwazjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek
Chilli Czosnek i Oliwaziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta
Chilli Czosnek i Oliwadziewczyn, znajdziecie tam inną wersję sałatki, z dressingiem z tahini. A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej , które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej
Chilli Czosnek i Oliwadente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz
Chilli Czosnek i OliwaRozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli użyjecie pomidorów z puszki, przygotowanie sosu pójdzie Wam dużo szybciej, jednak
Chilli Czosnek i OliwaKalarepka do tej pory nie gościła w mojej kuchni. Jednak jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie i zasmakowało nam to warzywko. Robiłam już kalarepkę duszoną jako dodatek do placuszków drobiowo-cukiniowych. Teraz połączyłam ją z marchewką i wyszła pyszna suróweczka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno
Monia miesza i gotujeskrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została
Smaczne ZdroweZimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików
Smaczna Pyzasamym tłuszczy podsmażamy boczek. Boczek odkładamy, a na tej samej patelni smażymy przez 2-3 minuty pokrojone w plasterki szalotki dodając ewentualnie odrobinę oleju. Następnie szalotki dusimy pod przykryciem, dodajemy rodzynki, przyprawiamy kardamonem, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki (a wcześniej obrane ze skórki) antonówki. Dusimy przez kolejne 3 minuty na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne
Delicious Titbits