duszone - 2857 przepisów (strona:39/191)

Omlet z kurkami i pomidorami 281

widelca roztrzepać w miseczce 2 jajka z 2 łyżkami wody, tak aby wtłoczyć do masy jajecznej dużo powietrza, Rozgrzać masło, wrzucić kurki i posiekaną 1 cebulkę, doprawić solą, lekko dusić pod przykryciem około 3 minut, dodać połówki pomidorków, dusić kolejną minutę. Wlać masę jajeczną, ruchem kolistym rozprowadzić masę równomiernie na patelni, doprawić pieprzem, przykryć i smażyć na małym ogniu, spód

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uzupełnione smaczki ( faszerowane papryki i cukinia ) 162

końcu farsz jest do nich taki sam , to co się będę rozdrabniać- zrobię i papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo. Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą się tyle samo. Jak już były gotowe

Buniabaje w kuchni
Kotlety mielone 162

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Krótkie smażenie kotletów a następnie odparowanie ich sprawia, że mięso nie chłonie dużej ilości tłuszczu, kotlety nie wysuszają się i są miękkie w środku. Ja zawsze do wyrabiania mięsa dodaję trochę zimnej wody

Marta Gotuje
Słodko-ostry krem z pieczonej papryki i pomidorów 246

wiem jak Wy, ale jeśli ja miałabym wybrać warzywo, które lubię najmniej, chyba padłoby na paprykę. Ale tylko surową.  Każda inna postać, czy to pieczona, czy duszona jest dla mnie po prostu pyszna. Uwielbiam leczo i paprykę w zapiekankach warzywnych. Stąd ten przepis.  Krem jest ostry dzięki papryczce chili, a jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów

kuchnia do kwadratu
SZARLOTKA TATRZAŃSKA 178

pieczenia.   Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które ja osobiście wole. Z drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki

RAROSSA
Vol-au-vent ze szparagami 150

Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać

Z miłości do słodkości
Tagliatelle z fasolką szparagową 173

kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić(...)kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią.                                        Smacznego;)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Makaronowe pierożki w pomidorach 188

odrobinie oleju. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej(...)pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Makaron podawać z sosem pomidorowym

Z miłości do słodkości
Kurczak z patelni z warzywami 311

wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę

Z miłości do słodkości
Schab w ziołach z brukselką 210

Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem.  Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 302

półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.  Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.  Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 241

razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)  - podane z sosem  chrzanowo -śmietanowym   - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 216

formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 169

stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.  Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru  z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy  mięso.  Dusimy razem kilka minut

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania