duszone - 2857 przepisów (strona:47/191)

Pijany kurczak 365

Tym razem romans z Pascalem i kurczakiem. Kuchnia Lidla - ciąg dalszy (kopiuję ze strony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa meksykańska 362

dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość

Mango Papaja
Udka kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej z kurkami 394

zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Wstawiamy

Mango Papaja
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 252

pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy

Symfonia Smaków
Nowalijkowe warsztaty z Kuchnia + i Davidem Gaboriaud 270

świeżych dobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą

OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 301

sypka i gorąca. Kurki blanszujemy ok. 3 minuty. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na klarowanym maśle na rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem

OstryKęs
Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami 219

całe danie. Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego ! Makaron cukiniowy z kurkami Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką Kasza jaglana z warzywami i kurkami Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mięcho 365

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
Kulinarne podróże 254

Smażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna

Gotuj z Misiem
Pstrąg po żydowsku 254

wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier i wyciśnięty

Gotuj z Misiem
Risotto z pieczarkami i kurczakiem 1160

Dodajemy wino- I mieszając czekamy by ryż zaabsorbował całe wino. Dodajemy połowę bulionu kurczakowego, pieczarki, kurczaka podsmażonego wcześniej. Mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek - I "dusimy" od czasu do czasu mieszając. Gdy nie będzie bulionu, dodajemy resztę bulionu, mieszamy, przykrywamy I dalej dusimy . Doprawiamy do smaku solą I pieprzem, dodajemy oregano. Jeżeli ryż jeszcze będzie twardawy dorabiamy bulionu

Smaki Edyty
Sajgonki wegetariańskie 221

Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli

Ze smakiem i z pasją
Kasza gryczana z warzywami 238

warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę

Ze smakiem i z pasją
Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami 203

Italia ) 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach   Wykonanie: Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na małym ogniu. Włożyłam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany tłuszcz i dusiłam przez około 10 minut. Następnie do cebuli wyłożyłam pomidory z puszki, doprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i dusiłam przez 25 minut. Między czasie postawiłam duży garnek posolonej wody na dużym

Blondynka Gotuje
Kulki ryżowe 2337

Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i podlewamy nią ryż. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam odparuje, używamy drugiej kostki w taki sam sposób. Warto wcześniej spróbować czy ryż nie jest za słony po dodaniu jednej kostki, wtedy(...)możemy zmniejszyć ilość kostki, dodać połowę, albo podlać ryż samą wodą. Ryż dusimy, aż będzie "al dente" ( miękki, ale nie za miękki). :) Odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy drobno. Wszystko dodajemy do ryżu. Następnie dorzucamy tam jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Można zdać

Czerwona Porzeczka