chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy sos, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje- około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem
Mania GotowaniaŻeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu
Mania Gotowaniaprzykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką
Mania Gotowaniaczosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki
Mania Gotowaniałyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy(...)Smażymy około 3-4 min. Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny i octem oraz dodajemy wszystkie składniki z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut do momentu aż kapusta będzie miękka. insertCookd("4e69c31253b9f419089d4c5f518b4725
Mania Gotowaniaczosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki
Mania Gotowaniawięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób
FarmażonyDynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis) Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :) I Pierogi z dynią i pomidorami To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam
Farmażonyjednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki
Olikowa kuchniaszczypta ostrej papryki. Wykonanie Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić
Z miłości do słodkościcząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt śmietana 2 jajka Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni dusimy cebulkę, paprykę, peperoni, czosnek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, dalej dusimy, jak mięso będzie już gotowe, dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy
SMYKWKUCHNIsojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek - papier ryżowy Wykonanie: Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie
SMYKWKUCHNIpuszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy kolejne 10 minut, mieszając, zalewamy bulionem (1 litr), dodajemy pastę curry i imbir. Gotujemy
SMYKWKUCHNIkostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn, koniecznie! W gorącym garnku, rozpuszczamy masło i oliwę (najlepsza będzie hiszpańska), podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy pokrojony imbir i dynię, dusimy około 5-6 minut, podlewamy 120 ml wody. Dusimy aż dynia będzie miękka. Odparowywujemy, podlewamy śmietanką i dodajemy serek Mascarpone, mieszamy czekamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę
SMYKWKUCHNIciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę, dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku
SMYKWKUCHNI