duszone - 2857 przepisów (strona:51/191)

Zupa krem z zielonego groszku 193

łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą

Z miłości do słodkości
Kotlety po mediolańsku 220

posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Lazania Bolognese 272

sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu.  Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką oraz przyprawą do pomidorów. grzyby oczyścić, pokroić

Z miłości do słodkości
Burrito meksykańskie 192

pieprz,  szklanka startego żółtego sera,  1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 504

łyżeczka suszonych pomidorów (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami(...)oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.  Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki.  Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Tagliatelle z dynia i szynka parmenska 171

pietruszki. Mieszamy. Dokladamy pokrojona w kostke dynie i smazymy przez 3 minuty. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Po tym czasie wlewamy bulion i mieszajac od czasu do czasu dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka. Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Sosem polewamy uprzednio

Przysmaki Karolki
Blyskawiczna czerwien 252

cebule, czosnek i oregano. Podsmazamy przez okolo 5 minut. Nastepnie przyprawiamy papryka w proszku i pieprzem cayenne. Dokladamy ryz, sos pomidorowy i 1 szklanke cieplego bulionu. Zmniejszamy ogien i dusimy wszystko przez okolo 25 minut. W tym czasie ryz powinien zrobic sie miekki. Calosc mieszamy co jakis czas i uzupelniamy odparowane plyny reszta bulionu. Na koniec dorzucamy zielony groszek(...)dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Przysmaki Karolki
Smak dzieciństwa 144

pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile. Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje. doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy pomidory będą już zimne

Przysmaki Karolki
Pora na pora 246

doprawiamy lekko solą. Rozprowadzamy na mięsie por z boczkiem i zwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną cebulkę i dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie  nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy

Przysmaki Karolki
Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno 352

pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj . Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wolowina na ostro z ziemniakami 183

zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki:  0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki sojowego sosu 2 lyzki fish sosu ok 4 lyzek oleju koleander 1 lyzka zmielonego pieprzu 3 zabki czosnku(...)wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe. Mozna podawac z ryzem lub makaronem. Smacznego

Smaki Edyty
Chicken Biryani 294

mleko, wrzucamy szafron. odstawiamy 4. Gotujemy ryz- wdl przepisu. 5. Kurczaka wrzucamy do garnaka z cebula, dodajemy mleko z szafranem, 1 lyzeczke soli, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, ryz, - dusimy na malym ogniu ok 45 min. 6. Dodajemy pokrojona w kosteczke papryke i natke pietruszki- dusimy ok 5-10 min I gotowe. Mozna do smaku dodawac wiecej garam masala, cardamon

Smaki Edyty
Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán 155

ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h. Na koniec dodajemy ok 400 gr fasolki straczkowej, lyzeczke cukry I dusimy 15 min.Na koniec wrzucamy czerwona papryke pokrojona w cienkie paski. Podajemy

Smaki Edyty
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 198

suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby.  Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. Dodajemy cebule, sól, pieprz. Potrawę dusimy pod przykryciem do miękkości. Czas jest uzależniony od mięsa.Dzisiejszy obiad podałam z kasza gryczana I surówka

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania