duszone - 2857 przepisów (strona:60/191)

Bigos wegetariański 141

Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 5. Do cebuli dodajemy kapustę oraz przyprawy. 6. Całość zalewamy wodą i dusimy ok. godzinę. 7. Gotujemy soczewicę na półtwardo. 8. Do kapusty dodajemy starte na tarce (o dużych oczkach) jabłko, pokrojone grzyby i śliwki (wraz z wodą w której się moczyły), ugotowaną soczewicę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Dorada z "szalonej" wody 144

/bulion, a następnie wino, płyn powinien sięgać nie wyżej niż do połowy rybek. Czekamy kilka minut aż alkoholowy zapach odparuje, próbujemy wywaru, doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej

Pichceniomania
SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO 163

razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona i ostra. Makaron gotujemy osobno według

Kuchnia MagdaLeny
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 143

bardzo szybko się je przygotowuje, a najsmaczniejsze są na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.  Przepis dostałam od Lenki  do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych  1 cebula  musztarda francuska  1 cytryna kilka ziaren gorczycy  10 ziaren pieprzu  2 listki laurowe  olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam

Kukuleczki
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 191

solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę. Smacznego

kgwjanczewo
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 168

tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy do czasu aż wędlina się ładnie zarumieni. Dokładamy śliwki i grzyby. Podlewamy wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jałowiec. Chwilę dusimy do czasu aż smaki się przegryzą. Ciasto wałkujemy. Wycinamy krążki. Wykładamy na nie po łyżce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (od wewnątrz). Zlepiamy pierożki. Pieczemy w 180 stopniach C na blaszce

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 172

Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim ogniu razem z cebulą i czosnkiem wymieszane razem mrożone warzywa, ser brie pokrój w kostkę, przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle

Zasmakuj Kuchni
Domowe uszka z grzybami 227

nożami (kilka obrotów wystarczy, by mieć idealnie pokrojone składniki farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki

Słodkie okruszki
Śledzie z cebulą i rodzynkami 355

półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 232

plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 254

pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku   Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą

Mieszam w Garnku
Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami 217

boczkiem i kasztanami . Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób.  Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu istotne jest jednak, aby jej nie przegotować, ponieważ nabiera wtedy niezbyt ciekawego, brunatnego koloru i specyficznego smaku. D obrze komponuje się z parmezanem, octem balsamicznym

Codzienne Gotowanie
Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 210

mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa

Passions hobbies life
Wegetariański gulasz warzywny 264

Składniki podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i przyprawy

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak z ryżem 233

Potrawy z kurczaka są bardzo lubiane. Nic dziwnego, mięso to jest lekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania