duszone - 2857 przepisów (strona:55/191)

Malinowe wspomnienia. KISIEL MALINOWY. 171

Zapach malin duszonych z cukrem roznosił się po jasnej, sporej kuchni. Babcia, uśmiechnięta i pełna energii, z zapałem krzątała się pomiędzy szafkami. Luźny, kwiecisty fartch powiewał, kiedy przemykała obok mnie, siedzącej przy drewnianym stole, ustawionym pośrodku pomieszczenia.    Zaabsorbowana kolorowaniem kolejnych czarno-białych obrazków, nadawaniem ich barw i całej historii, nawet nie zauważałam, kiedy to nagle stawała obok

W kuchni Karmel-itki
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 344

DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY /autorski;/ 2kg obranej dyni 1kg obranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości, dodaję ananasa i razem duszę do całkowitej miękkości (rozpadu dyni) i odparowania większości płynu, jaki puszczą składniki. Ananas

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 177

rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy  układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru  i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem  około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie roztapiam  w śmietance, stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą  oraz(...)rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna  warzywna sałatka / surówka.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 167

godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki

W kuchni Karmel-itki
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2484

jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać

Zgrabne Gotowanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 424

szczypty soli i pieprzu. Następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki. Nasączone wodą grzyby posiekać i dodać do pieczarek. Wlać trochę wody (nie całą!) w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem.  Ugotowaną kapustę odcedzić, wyrzucić liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Kapustę dodać na patelnię do grzybów. Wymieszać i zalać resztą wody "z grzybów". Dusić jeszcze

Zgrabne Gotowanie
Gulasz 178

Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki. Pokrojone warzywa wrzucić do mięsa i cebuli. Dusić. Jak mięso i warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory w puszce i pastę paprykową. Długo dusić. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Kotlety Schabowe Inaczej 6049

czasie przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia. Następnie wkładamy kotlety do cebuli i dusimy pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy mięso będzie już miękkie wrzucamy pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą ziołową, kminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy(...)dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka Balkonowa 332

dymkę siekamy. Ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w misce. W małej miseczce mieszamy olej słonecznikowy ze świeżo zmieloną solą prowansalską i duszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią mieszamy razem i tą mieszanką zalewamy nasze warzywa i mieszamy razem, aby olej z przyprawami pokrył wszystkie składniki sałatki. Tą sałatkę podałam z  Grillowaną

Blondynka Gotuje
Kurczak po Blondyńsku! :D 277

uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc

Blondynka Gotuje
Naleśniki z serem 166

sztuk} Składniki 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody 2 jaja 1 op. cukru wanil. 1 łyżka cukru szczypta soli olej do smazenia nadzienie: duszone jabłka, ser, konfitura Przygotowanie Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier waniliowy, mleko i wodę. Zmiksować. Odstawić na 30 min. Smażyć na mocno rozgrzanej poatelni z obu stron. Usmażone naleśniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 208

smietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuc brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 15 min. 3. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody.Wlej do kurczaka,ciągle mieszając. 4. Duś razem jeszcze 5 min.Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. RADA

Słodkości i nie tylko
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 166

Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - wartswa farszu mięsnego - starty

Słodkości i nie tylko
Jajka faszerowane 215

Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. Szczypiorek myjemy , drobno siekamy. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż .Żółtka wrzucamy do miski ,razem z  uduszonymi  pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Całość ucieramy ( najlepiej widelcem

Słodkości i nie tylko
Penne z tuńczykiem i pomidorami 99

Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron.  Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę.  Podawaj posypane natką pietruszki

Słodkości i nie tylko