Płachetka zwyczajna

Płachetka zwyczajna

Płachetka zwyczajna

Płachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Moje dania z płachetkami:- Kołpaki na kołach - Grzyby duszone pasteryzowane- Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby, duszone, makaron, makarony, zupa, dania z makaronem

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
PATI197799, 8 września 2013 15:17:46

Bardzo lubię niemki. Robię z nich flaczki grzybowe :)

Iza Kulińska, 8 września 2013 15:19:02

o widzisz, na to nie wpadłam :)

wełniana kraina, 8 września 2013 19:11:59

właśnie wróciłam z grzybów:) wydaje mi się ,że widuję te płachetki,ale kurcze nie mam odwagi......

Iza Kulińska, 8 września 2013 20:40:55

pierwsza zasada - nie znam, nie zbieram bo nie ma co ryzykować. Ale zawsze możesz grzybkowi porobić w lesie zdjęcia albo wziąć jednego do domu zapakowanego oddzielnie - może wśród znajomych jest ktoś kto je zna i pomoże Ci oznaczyć ? W razie czego zdjęcia możesz przysłać do mnie a podpowiem na co zwrócić uwagę :)

pollyzeczki, 8 września 2013 22:10:56

Bardzo znasz sie na grzybach

Iza Kulińska, 8 września 2013 22:29:48

trochę się znam i ciągle się uczę :)

Anonymous, 11 września 2013 09:07:00

kurcze nigdy nie zbieraliśmy z meniem Niemek ..ale bardzo dokładnie je sobie u Ciebie oglądnęłam i mam nadzieję że może uda mi się je znaleźć Pozdrawiam Cieplutko i Dzięki za Wspaniały blog!! Krystynamiszcz

Iza Kulińska, 11 września 2013 12:22:59

Krysiu, ale zalecam ostrożność i uwagę jeśli do tej pory ich nie zbieraliście :)

Anonymous, 21 września 2013 13:25:32

Niemki bo tak je nazywamy w moim rejonie są pyszne. Najlepsze są w occie. Nie ma lepszych grzybków octowych. Jednak zbierając je trzeba uważać. Można pomylić łatwo z muchomorem. Niemka na delikatny jakby nalot na kapeluszu.

Beata, 21 września 2013 19:43:24

Pyszne są marynowane. A używałaś może w kuchni klejówkę kleistą?

Anonymous, 25 września 2013 12:50:15

Ja nigdy nie. Boje się zbierać grzyby których nie znam. Wczoraj byłam na grzybkach no i mam mnóstwo niemek. Pozdrawiam.

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:36:19

dokładnie tak - można pomylić z muchomorem albo zasłonakami. Dlatego uważam, że trzeba dobrze patrzeć co się zbiera :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:38:35

klejówkę spotykam rzadko więc z samej nie robiłam nic - jeśli znalazłam to zbierałam i dodawałam do potraw z mieszanki grzybów

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:40:40

ja też nie zbieram tych których nie znam, nie ma co ryzykować

Anonymous, 12 października 2013 09:11:39

Wczoraj pierwszy raz zbierałem płachetki, u nas się na nie mówi chuchółki, nie znałem ich, dlatego pojechałem do znajomej, normalnie kobieta 84 lata a śmiga po lesie że hej.... Uraczyła mnie krokietami z tych grzybków, były pyszne. Uzbierałem cały koszyk, część pójdzie do marynaty, reszta na mrożenie, jak będzie czas zrobię pierogi z nich podobno rewelacja

Iza Kulińska, 12 października 2013 11:37:22

jeszcze są ? późno jak na ten gatunek, ale jesień w tym roku ładna :) gratuluję udanych zbiorów !