Maślaki - obierać czy nie obierać ? oto jest pytanie !

Maślaki - obierać czy nie obierać ? oto jest pytanie !

Maślaki - obierać czy nie obierać ? oto jest pytanie !

Maślaki to dobrze znane grzyby. Wiele osób chętnie je zbiera bo są bardzo smaczne - duszone, ze śmietanką, to ulubiona potrawa mojego Teścia. Ale ...  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby, duszone

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Beata, 15 lipca 2013 21:54:04

Obieram zawsze! Są pyszne.

Bernadeta, 16 lipca 2013 01:15:58

piękne zbiory, u mnie za domem jeszcze nie ma.

mamamarzynia, 18 lipca 2013 13:45:09

Bardzo dziękuję za poradę, maślaków u nas nie ma aż tyle, bym płakała przy obieraniu, ale pamiętam z bieszczadzkiego epizodu życia mojej rodziny, że naprawdę można je było kosić kosą. Kto je wtedy obierał - na szczęście nie ja ;-)

Iza Kulińska, 18 lipca 2013 15:26:48

ja lubię obrane chociażby z tego powodu, że ładniej wyglądają w marynacie czy daniu takie bielutkie

Anonymous, 23 września 2013 11:58:33

Again my question: Do I understand that you don't have to peel the mushrooms, but to put them in water with salt for about 10 hours? Please answer my question!

Barbs Ig, 26 września 2013 13:45:31

If you have lots of those mushrooms, especially when they're very small, peeling them is a really hard work. According to the response above you can put them into the water with about 10% salt and leave for couple hours. When you'll see that your mushrooms don't have a jelly cover any more then you can start to prepare them as you wish (but the best choice is using them for marinade, especially they won't be good for frying)I've just translated the topic but I don't know for shure if it really works.Barbs

Monika69, 28 września 2013 08:35:02

Ile ja nerwów zjadłam na ich obieraniu, ale z tego co piszesz wolę je obrać ze skórki :-)

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:47:21

ja też wolę bo ładniej wyglądają takie bielutkie, ale dobrze wiedzieć , że można mieć wybór

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:53:44

Barbs, tak to dokładnie działa - solanka rozpuszcza szkodliwy śluz i wtedy nie trzeba obierać maślaków ze skórki

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:54:28

zrozumiałaś bardzo dobrze - moczysz w roztworze wody z solą i nie obierasz

ebola, 30 września 2013 00:52:23

Witam, czy z sitarzy też powinno się zdejmować skórkę? W praktyce wygląda to tak, że grzyb rwie się niemiłosiernie, a do tego czynność ta zajmuje zbyt dużo czasu. Tata mi zawsze mówi, aczkolwiek bez przekonania, że z nich, jak z każdych maślaków zdejmuje się skórkę, może dla zasady... ;). Mnie się wydaje, że w tym przypadku jest to niepotrzebne zawracanie głowy.

Iza Kulińska, 30 września 2013 11:50:31

rzadko zbieram sitarze bo często są zaczerwione a poza tym jak dla mnie mało smaczne. Jeśli już to biorę tylko młode owocniki, starsze są łykowate, i z tych skórki nie zdejmuję bo nie widzę takiej potrzeby - nie jest pokryta takim śluzem jak u maślaka zwyczajnego. Szkoda czasu i wysiłku jeśli nie jest to konieczne :)

smerfetka79, 30 września 2013 14:04:26

no i już wszystko wiem:)) Dzięki za pomoc:)

Iza Kulińska, 30 września 2013 17:31:04

nie ma sprawy :) udanego grzybobrania !

Anonymous, 3 października 2013 18:56:13

A jak już obiorę, wymyję, i p.óźniej bym chciała w jakimś pojemniczku zamrozić, to jak długo powinnam je obgotować? I w jakiej ilości wody?

Iza Kulińska, 3 października 2013 21:51:59

myślę, że ok. 1,5 l wody na 1 kg grzybów w zupełności wystarczy do obgotowania. Gotowałabym krótko, najwyżej 5 minut od zagotowania po wrzuceniu grzybów bo potem będziesz je jeszcze gotować czy dusić w daniu. Po odcedzeniu dobrze osącz. Możesz też przesmażyć je na maśle czy oliwie i takie smażone zamrozić - nie tracisz wtedy smaku, który podczas gotowania jednak zostaje trochę w wodzie

Anonymous, 18 grudnia 2013 17:07:50

A co z maślakami modrzewiowymi -zbierać czy nie ? czy je omijać szerokim łukiem niech rosną ?

Iza Kulińska, 18 grudnia 2013 20:49:28

maślak żółty, rosnący pod modrzewiami i dlatego nazywany modrzewiowym, to bardzo smaczny grzyb więc zbierać - z niego też trzeba zdjąć skórką tak jak ze zwyczajnego