Maślaki to dobrze znane grzyby. Wiele osób chętnie je zbiera bo są bardzo smaczne - duszone, ze śmietanką, to ulubiona potrawa mojego Teścia. Ale ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Bardzo dziękuję za poradę, maślaków u nas nie ma aż tyle, bym płakała przy obieraniu, ale pamiętam z bieszczadzkiego epizodu życia mojej rodziny, że naprawdę można je było kosić kosą. Kto je wtedy obierał - na szczęście nie ja ;-)
ja lubię obrane chociażby z tego powodu, że ładniej wyglądają w marynacie czy daniu takie bielutkie
Again my question: Do I understand that you don't have to peel the mushrooms, but to put them in water with salt for about 10 hours? Please answer my question!
If you have lots of those mushrooms, especially when they're very small, peeling them is a really hard work. According to the response above you can put them into the water with about 10% salt and leave for couple hours. When you'll see that your mushrooms don't have a jelly cover any more then you can start to prepare them as you wish (but the best choice is using them for marinade, especially they won't be good for frying)I've just translated the topic but I don't know for shure if it really works.Barbs
Ile ja nerwów zjadłam na ich obieraniu, ale z tego co piszesz wolę je obrać ze skórki :-)
ja też wolę bo ładniej wyglądają takie bielutkie, ale dobrze wiedzieć , że można mieć wybór
Barbs, tak to dokładnie działa - solanka rozpuszcza szkodliwy śluz i wtedy nie trzeba obierać maślaków ze skórki
zrozumiałaś bardzo dobrze - moczysz w roztworze wody z solą i nie obierasz
Witam, czy z sitarzy też powinno się zdejmować skórkę? W praktyce wygląda to tak, że grzyb rwie się niemiłosiernie, a do tego czynność ta zajmuje zbyt dużo czasu. Tata mi zawsze mówi, aczkolwiek bez przekonania, że z nich, jak z każdych maślaków zdejmuje się skórkę, może dla zasady... ;). Mnie się wydaje, że w tym przypadku jest to niepotrzebne zawracanie głowy.
rzadko zbieram sitarze bo często są zaczerwione a poza tym jak dla mnie mało smaczne. Jeśli już to biorę tylko młode owocniki, starsze są łykowate, i z tych skórki nie zdejmuję bo nie widzę takiej potrzeby - nie jest pokryta takim śluzem jak u maślaka zwyczajnego. Szkoda czasu i wysiłku jeśli nie jest to konieczne :)
A jak już obiorę, wymyję, i p.óźniej bym chciała w jakimś pojemniczku zamrozić, to jak długo powinnam je obgotować? I w jakiej ilości wody?
myślę, że ok. 1,5 l wody na 1 kg grzybów w zupełności wystarczy do obgotowania. Gotowałabym krótko, najwyżej 5 minut od zagotowania po wrzuceniu grzybów bo potem będziesz je jeszcze gotować czy dusić w daniu. Po odcedzeniu dobrze osącz. Możesz też przesmażyć je na maśle czy oliwie i takie smażone zamrozić - nie tracisz wtedy smaku, który podczas gotowania jednak zostaje trochę w wodzie
A co z maślakami modrzewiowymi -zbierać czy nie ? czy je omijać szerokim łukiem niech rosną ?
maślak żółty, rosnący pod modrzewiami i dlatego nazywany modrzewiowym, to bardzo smaczny grzyb więc zbierać - z niego też trzeba zdjąć skórką tak jak ze zwyczajnego