Borowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny, ale można go używać właściwie tak samo.Moje dania z zajączkami :- Sos z zajączkiem - Grzyby duszone ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
w moich stronach ten grzyb jest traktowany z pogardą;) często widzę pokopany w lesie.Ja też jakoś nie zbieram zajączaków.
W naszych podwilenskich lasach, tez duzo takich grzybow, ale jakos ludzie obchodza strona te zajaczaki, trzeba sprobowac, jutro akurat wybieramy sie do lasu...
u mnie te grzyby nazywamy szewczykami i jak sie znajdzie jednego szuka sie drugiego do pary :)
na Podlasiu, gdzie najczęściej zbieram grzyby też mało kto je zbiera. Fakt, że bardzo często zajączki są robaczywe
są grzyby mniej i bardziej lubiane - wiadomo, że jak jest dużo prawdziwków to na pośledniejsze nikt nie patrzy, ale znać warto wiele różnych gatunków
nie słyszałam takiej nazwy, ale rzeczywiście zawsze rosną przynajmniej w parze
a ja uwielbiam te grzybki, pachną przepięknie w trakcie suszenia i świetnie smakują np. w żurku :) u nas na Podkarpaciu jest raczej zbieranym grzybem... osobiście smakują mi bardziej niż prawdziwki :)
no widzisz, ja też je zbieram, ale tylko małe - większe, niestety, przeważnie mają już lokatorów :)
Zbieram zajączki i sobie je chwalę. Nie ma znaczenia dla mnie czy to zajączek czy czarny łepek czy prawy. Ususzony, potem ugotowany na farsz do uszek na Wigilię każdy grzyb to Król.