duszone - 2857 przepisów (strona:68/191)

Sernik z pomarańczową nutą 121

kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz, którą zalewamy mieszanką wrzątku i żelatyny dusimy na małym ogniu, aż woda wyparuję, a z soku, miodu i żelatyny zrobi się gęsty syrop wykładamy plastry pomarańczy na górę sernika i polewamy syropem wstawiamy do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłka pod zdrową kruszonką 170

firmy Kupiec 2 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżka miodu 1 łyżka serka homogenizowanego 1 łyżka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w dość drobną kostkę dusimy je z niewielką ilością wody i 0,5 łyżeczką cynamonu na niewielkim ogniu, aż zmiękną w tym czasie mieszamy 0,5 łyżeczki cynamonu, otręby, płatki owsiane, miód, serek, siemię

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 224

zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną  (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 315

opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos z cukinii. 146

patelni topimy masło i szklimy cebulę przez ok. 4 min na średnim ogniu. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekaną cukinię, szybko obsmażamy, zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.  Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.  Serwujemy z daniami

Kuchnia Łukasza
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 175

cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem. Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły. Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy czy też dorzucamy  kiełbaskę  zrumieniona na patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawka z kurczakiem w sosie jogurtowym z natką pietruszki 369

tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Filet umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na paski, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem, dodać pieprz ziarnisty i dusić ok 20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posikać, wraz z jogurtem dodać do mięsa. Delikatnie zagotować. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym

Świat Smaku
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 320

jest uszkodzona - do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników - rabarbar pokroić na plasterki, truskawki na nieduże kawałki, 2/3 owoców przełożyć do podgrzewanej mieszanki, wymieszać, dusić przez kilka-kilkanaście minut do zmięknięcia owoców i częściowego odparowania soku - gorące owoce lekko przestudzić, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko (jeśli chcemy się pozbyć np. pestek

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 160

międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałkowy "fit" - Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą 254

smaku 100 g mozzarelli (kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.  Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo 161

soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne

Kulinarna Pokusa
Francuska zupa cebulowa 139

masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać

Piąty grzech główny
Jajecznica z kurkami (bezmleczna) 211

masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu (zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość

Tradycyjna kuchnia inaczej
Spaghetti z botwinką 221

rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone  łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić  liście  . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać patelnią.  -Botwinka powinna zmięknąć pod  wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać

Zakamarki mojej kuchni
Duszona młoda kapusta 175

kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania