duszone - 2857 przepisów (strona:76/191)

Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 239

świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy.  Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy, dodajemy pieczarki, nakrywamy i dusimy żeby puściły wodę. Odkrywamy i smażymy ,aż woda odparuje. Na każdego naleśnika kładziemy trochę pieczarek, posypujemy startym serem , zwijamy w rulon. Jeśli ktoś preferuje inny sposób zwijania

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak a’ la z Mezlai 122

podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać rosołem, gotować bez przykrycia, aż mięso dojdzie a rosół wyparuje. Zmieszać 0,5 jogurtu ze szczyptą soli. Zalać mięso i dusić mieszając, aż jogurt odparuje i „osiądzie” na kurczaku. Resztę jogurtu wymieszać z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso podać z sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Gulasz 153

cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz

dom-agi.pl
Placek po węgiersku 185

złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone na złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda

dom-agi.pl
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 175

małym ogniu zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dołożyć posiekaną papryczkę. Dodać przecier pomidorową i ugotowaną fasolę, oraz oregano i cząber. Gotować ok. 15 min. Dolać wodę i dusić 10 minut. Dodać kuleczki mięsne i gotować jeszcze ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Proziaki: przepis tutaj Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżka soli

dom-agi.pl
Dahl z soczewicy 142

pół-miękkości” Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory (jeżeli są w całości to kroimy je na kawałki) i wlewamy sok z pomidorów. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Makaron z sosem szpinakowo-serowym 138

pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli nie dodaję, bo ser jest słony) i białym pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem

dom-agi.pl
Rzymska zapiekanka 434

dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać

dom-agi.pl
Niezłe Wałki w Stodole 133

wałek, drewnianą łyżkę i ..pantofla! To trzy niezbędne akcesoria „w rozmowie” niejednokrotnie...ale do rzeczy. W STODOLE dzieją się cuda! Rodzą się wałki spersonalizowane duże i małe, wałki z duszą. Stodola graweruje w drewnie, w szkle, zrobi Wam wałki, gryzaki dla psa, nawet...drewniane wizytówki !Do mnie przywędrowały te właśnie wałki ! Z portfolio STODOLA  wybrałam dwa wałki- jeden duży

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w sosie kokosowym. 184

Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu.  Dodatkiem "na wierzch"  może też być pokrojony w plasterki banan

Wspólne smaki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 383

łyżki (najlepiej domowy), Oregano, do smaku Domowa przyprawa typu vegeta, do smaku Pieprz czarny, do smaku, Oliwa z oliwek, łyżka WYKONANIE: Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy ją widelcem z przyprawami i oliwą. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz oliwki - pokrojone w pierścienie.  Śledzika kroimy w większą kostkę. Mieszamy wszystko z majonezem.  Najlepiej smakuje jeśli

Wypisz Wymaluj
Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką 222

papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Roladki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 176

kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę

Z miłości do słodkości
Zupa krem z cukinii 199

wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać

Powiedz dietom nie
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 137

solą i rozczynem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 h. W tym czasie robimy farsz. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, dusimy  na małym ogniu aż do odparowania całej wody . Doprawiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy kwadraty, wielkość wedle uznania (na zdjęciu ok. 7*7 cm). Pamiętajmy

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania