duszone - 2857 przepisów (strona:75/191)

Dekoracja stołu w stylu prowansalskim 130

używać odziedziczonych po babciach kompletów sztućców czy kieliszków - ich "wiekowy" wygląd doskonale wpasuje się w prowansalski styl. Warto również wybrać się na pchli targ, gdzie można znaleźć dodatki z "duszą" - wiklinowe osłonki, świeczniki czy dzbanki. Stoły będą wyglądać doskonale zarówno bez przykrycia, by uwydatnić piękny kolor drewna, jak i z lnianymi serwetami w starym stylu. Nie bójmy się rozświetlić stołu

Pasja Smaku
Quinoa z warzywami 165

Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze, nic się nie wylało, wszystkie dobroci zostały w każdym ziarenku

Z Kuchni Do Kuchni
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym 283

jest już słony, jak dla mnie sos nie potrzebował już więcej soli, dlatego doprawiłam do smaku tylko pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę a następnie dodajemy kawałki mięsa i lekko dusimy przez ok. 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.  Podajemy posypany drobno pokrojoną pietruszką.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 158

śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek. Dodaj imbir, ciągle mieszając duś na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut.  Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 169

naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Mule w sosie pomidorowym 194

oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą.  Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką

Pasja Smaku
NALEŚNIKI Z POREM, SZYNKĄ I SEREM 187

oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść

pieprzny smaczek
MULE PO MARYNARSKU 182

niej obraną i posiekaną cebulę, a pod koniec dorzucam pokrojony w cienkie plasterki, obrany czosnek.  Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe, odchudzone krokiety 175

użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu). Smażyć do zarumieniania z dwóch stron. Farsz: Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Odstawić

Powiedz dietom nie
Ziemniaki po cabańsku 362

solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 391

dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy

Nerds Kitchen
Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy 183

Krok 1 Paprykę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną. Następnie przekładamy do garna, zalewamy bulionem (tak by był około 2 cm nad warzywami) i dusimy jeszcze z 15 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową i serek mascarpone, zagotowujemy. Przyprawiamy. Podajemy z serkiem mozzarellą i najlepiej z bagietką czosnkową:)   function load(url, callback

CoolinarniePL
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 139

danie będzie gotowe. Choć to kosztowny wydatek warto mieć szybkowar. Choćby dlatego, że dzięki nim nie tylko tradycyjny sposób gotowania w wodzie wchodzi w grę, możemy także upiec mięsiwo, dusić w nim potrawy, gotować na parze. Wzbudza pozytywne odczucia, gdy okazuje się jaki może być niezastąpiony w królestwie każdej pani domu. Niejedna gospodyni doceniłaby zalety takiego prezentu, ale nie tylko

WojnaNaSmaki.pl
Kociołek z wieprzowiną 366

czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Na maśle podsmażyć lekko kiełki, dodać do rondla wraz z posiekanym czosnkiem, tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami. Gotować jeszcze

Konrad Gotuje
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 187

łyżki oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania

smacznieinatemat

Proponowane wyszukiwania