duszone - 2857 przepisów (strona:75/191)

MULE PO MARYNARSKU 191

niej obraną i posiekaną cebulę, a pod koniec dorzucam pokrojony w cienkie plasterki, obrany czosnek.  Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe, odchudzone krokiety 188

użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu). Smażyć do zarumieniania z dwóch stron. Farsz: Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Odstawić

Powiedz dietom nie
Ziemniaki po cabańsku 377

solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 408

dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy

Nerds Kitchen
Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy 195

Krok 1 Paprykę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na maśle aż zmiękną. Następnie przekładamy do garna, zalewamy bulionem (tak by był około 2 cm nad warzywami) i dusimy jeszcze z 15 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową i serek mascarpone, zagotowujemy. Przyprawiamy. Podajemy z serkiem mozzarellą i najlepiej z bagietką czosnkową:)   function load(url, callback

CoolinarniePL
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 157

danie będzie gotowe. Choć to kosztowny wydatek warto mieć szybkowar. Choćby dlatego, że dzięki nim nie tylko tradycyjny sposób gotowania w wodzie wchodzi w grę, możemy także upiec mięsiwo, dusić w nim potrawy, gotować na parze. Wzbudza pozytywne odczucia, gdy okazuje się jaki może być niezastąpiony w królestwie każdej pani domu. Niejedna gospodyni doceniłaby zalety takiego prezentu, ale nie tylko

WojnaNaSmaki.pl
Kociołek z wieprzowiną 382

czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Na maśle podsmażyć lekko kiełki, dodać do rondla wraz z posiekanym czosnkiem, tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami. Gotować jeszcze

Konrad Gotuje
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 205

łyżki oleju Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania

smacznieinatemat
Burrito 169

się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy  mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia

Zawsze głodna!
Shakshouka (Szakszuka) 1254

rozgrzanej patelni smażymy lekko posoloną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem dusimy do momentu, aż pomidory sie rozpadną. Dodajemy kmin rzymski, sól, pieprz, chili (danie smakuje najlepiej, gdy pomidory są dosyć ostre) i odrobinę cukru. Następnie robimy 4 zagłębienia w powstałym gęstym

Zawsze głodna!
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 155

Czosnek i cebulę ze szczypiorem posiekać i przez chwilę podsmażać. Dodać pocięte w paski pomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Danie można posypać parmezanem. Liście jarmużu mogą być zielone lub fioletowe Jeśli masz ochotę

W SMAK
Leczo z cukinią 161

pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości; na koniec należy je wyjąć, bo skórka i tak będzie twarda) i posiekany czosnek. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy ok. 15 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki) i kostkę rosołową. Gdy pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną

W SMAK
Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów 136

sól i pierz - i zmiksować do osiągnięcia pożądanego stopnia rozdrobnienia. Tak przygotowany ajvar można spokojnie przechowywać w lodówce nawet ponad tydzień. Jeśli zaś chcecie cieszyć się nim zimą, należy dusić go na małym ogniu ok. 30 minut, po czym - jeszcze gorący - przełożyć do ciepłych, wyparzonych w piekarniku słoiczków. Na wierzch wlejcie cienką warstwę gorącego oleju, zamknijcie słoiki i odstawcie

W SMAK
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 136

lekko osolony wrzątek i blanszować przez ok. 1,5 minuty. Odlać na sicie. W garnku po groszku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś czas, by kasza nie przywarła

W SMAK
Potrawka z indyka w pomidorach 168

smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża

W SMAK

Proponowane wyszukiwania