pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju, aż odparuje z nich woda. Studzimy. Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz
Walijskie Pichceniełyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa. 4. Całość podlać przecierem
Kto ugości moich gości?sherlockowym kapeluszu, podążającego tropem kolejnej zagadki. Co, biorąc pod uwagę trzy powyższe czynniki, jest najlepszym sposobem na spędzenie kilku wolnych godzin? Owszem, książka brzmi ciekawie. Ale ona rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść
Pyry na Gazwodę pierogi i gotować 3 minuty od czasu aż wypłyną. Po tym czasie wyjąć, odcedzić wodę. Przygotować cebulę: Obrać i pokroić drobno a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Dusić na patelni do momentu aż będzie dobrze zeszklona. Usmażoną cebulkę wyłożyć na gorące pierogi. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesolą i smażyć mieszając ok. 3 minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z ryżem
W kuchni wieczoremoliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać
Anielska Kuchnia Aninadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio
głodny alergikdodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Muffiny podawać z ciepłym sosem
SzczyptaSmaQłyżka oliwy (lub oleju rzepakowego) sól, pieprz do smaku szczypiorek lub bazylia do posypania SPOSÓB WYKONANIA : - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy wraz z sokiem pomidory chwilę dusimy (jeśli lubimy czosnek przed dodaniem pomidorów możemy posiekać i chwilkę go podsmażyć) - po czym robimy dziurkę :) na wbicie jajka - przykrywamy na ok 2-3 minuty po czym odkrywamy doprawiamy i zajadamy
Basia w kuchnipokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut.Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącazmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem i serkiem, podlać odrobiną wody. Wszystko razem dusić na średnim ogniu do odmrożenia warzyw. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Warzywa zmielić w malakserze pulsacyjnie na salsę. Wyłożyć wraz z pomidorami w naczyniu żaroodpornym.Uformować i ugotować pulpeciki
Kuchnia Ellieosolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję
Kuchnia Elliemieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać.*Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle
kulinarnyJaSKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować
kulinarnyJa