duszone - 2857 przepisów (strona:73/191)

Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 175

oliwę z oliwek ok. 4 łyżki. Teraz czas na dodanie warzyw, które chwilę podsmażamy mieszając, aby przyprawy dobrze je okleiły.  Podlewamy wszystko wodą, dodajemy tymianek i papryczkę chili. Dusimy do miękkości nie zbyt długo, bo warzywa lepsze są kruche niż przegotowane zbyt mocno. Dodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 224

soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry

vegetanie
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 165

pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego. Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem

vegetanie
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 132

oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Smacznego

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 144

fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą ilość estragonu, pieprzu i czosnek pokrojony w płatki. Nie solimy, ponieważ passata zawsze ma w sobie sól. Dla nas przynajmniej jest idealna. Wam oczywiście również

vegetanie
Dekoracja stołu w stylu prowansalskim 161

używać odziedziczonych po babciach kompletów sztućców czy kieliszków - ich "wiekowy" wygląd doskonale wpasuje się w prowansalski styl. Warto również wybrać się na pchli targ, gdzie można znaleźć dodatki z "duszą" - wiklinowe osłonki, świeczniki czy dzbanki. Stoły będą wyglądać doskonale zarówno bez przykrycia, by uwydatnić piękny kolor drewna, jak i z lnianymi serwetami w starym stylu. Nie bójmy się rozświetlić stołu

Pasja Smaku
Quinoa z warzywami 200

Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze, nic się nie wylało, wszystkie dobroci zostały w każdym ziarenku

Z Kuchni Do Kuchni
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym 312

jest już słony, jak dla mnie sos nie potrzebował już więcej soli, dlatego doprawiłam do smaku tylko pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę a następnie dodajemy kawałki mięsa i lekko dusimy przez ok. 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.  Podajemy posypany drobno pokrojoną pietruszką.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 183

śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek. Dodaj imbir, ciągle mieszając duś na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut.  Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 205

naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Mule w sosie pomidorowym 233

oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą.  Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką

Pasja Smaku
NALEŚNIKI Z POREM, SZYNKĄ I SEREM 214

oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść

pieprzny smaczek
MULE PO MARYNARSKU 210

niej obraną i posiekaną cebulę, a pod koniec dorzucam pokrojony w cienkie plasterki, obrany czosnek.  Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe, odchudzone krokiety 224

użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu). Smażyć do zarumieniania z dwóch stron. Farsz: Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Odstawić

Powiedz dietom nie
Ziemniaki po cabańsku 401

solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi