duszone - 2857 przepisów (strona:80/191)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 218

żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone  razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Oprószam solą oraz pieprzem. Wierzch posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa ostro-kwaśna 188

odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5 minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie mieszamy i razem przesmażamy, następnie zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 157

kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem.  Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pikantne buritto 139

oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 138

patelni, a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy aby była obsmażona z każdej strony, następnie dodajemy cebulę z jabłkiem, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przed podaniem można posypać koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym 171

kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi.  Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem  Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 137

wierzchu posypujemy delikatnie solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy roladki z każdej ze stron. Wyciągamy wykałaczki i przekładamy do rondelka. Dolewamy do rondelka odrobinę wody i wino i dusimy ok 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki mięsne z dodatkami 145

wysypania foremek  tłuszcz do wysmarowania foremek  zielona cebulka  PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku 159

kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka, którego posypujemy przyprawą i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i całość dusimy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są miękkie dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. W rondlu podgrzewamy szpinak dodając do smaku czosnek. Na talerze nakładamy ryż z kurczakiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem 112

pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor.  Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię i wszystko razem dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy około garść prażonej cebulki, wyłączamy grzanie i przykrywamy.  W tym czasie bułkę paryską kroimy w kanapeczki i podsmażamy na złociste grzanki.  Do naczynia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 142

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą.  Kapustę odsuwamy na bok, na środek wrzucamy indyka i przesmażamy, całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Makaron dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przepis na jedną porcję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z mąki durum ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem 130

PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy przepłukując zimną wodą.  W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową.  Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do roztopienia sera.  Następnie dodajemy makaron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 179

cukinię myjemy i kroimy w kostkę.  W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy.  Dodajemy paprykę i podsmażamy 5 minut po czym dodajemy cukinię i dusimy razem 5 minut. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka dodajemy do warzyw i podduszamy w nich przez 7 - 8 minut.  Dodajemy makaron, całość podduszamy razem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 107

niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt  i  dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z zielonymi szparagami 171

każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów  i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie.  Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania