duszone - 2857 przepisów (strona:84/191)

Żeberka z miodem , kakao i chilli 149

dobrej oliwy wymieszać z miodem i kakao .Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki.Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości .Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was )Sos powinien mieć ładny brązowy

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż z marchewką i groszkiem 134

miękkości (ale nie rozgotować). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, pod koniec dodać ryż i jeszcze przez chwilę smażyć. Przyprawić do smaku, przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego

Co na wege obiad?
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 143

ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je  przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę

W kuchennym oknie Ewy
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 179

prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami .Do piekarnika na ok. 200 stopni. Moja

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 689

przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem.Sos beszamelowy przygotowanie:Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli

Niezły Młynek
Kurczak w kapuście 312

łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym

Mix smaku
Ryż z warzywami 222

warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki i lubczyku, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, a płynu praktycznie nie będzie.W razie potrzeby dolać nieco płynu jeżeli ryz byłby jeszcze nieco twardy, aby się nie przypaliło.Nie mieszać

Mix smaku
Sałatka gyros 395

kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki.Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody.Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę.Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć

Mix smaku
Śledziki w marchewce 221

zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.Do rondelka wlać ok. 5-6 łyżek oleju, wrzucić marchewką i podsmażać na delikatnym ogniu. Kiedy puści sok przykryć pokrywką i dusić ok. 15-20 min co jakiś czas mieszając.Jeżeli po tym czasie sok całkowicie nie odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilkę.Odstawić marchewkę do wystudzenia.Śledzie obrać ze skóry, pokroić

Mix smaku
Łazanki z kapustą i mięsem 210

pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie pozostałymi przyprawami. Mięso z kapustą nie może być suche dlatego w trakcie duszenia dolać odpowiednią ilość wywaru pozostałego z gotowania.W między czasie ugotować łazanki według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorące dodać do garnka z kapustą i mięsem i wymieszać tak aby łazanki

Mix smaku
Prosta zapiekanka ziemniaczana 338

garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, dodać cebulkę i lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć. Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie

Mix smaku
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 138

gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę

Kulinarna rozmowa
Paella 176

patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 261

kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti

Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 151

każdej strony.Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu. Farszem

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania