duszone - 2857 przepisów (strona:79/191)

Ryba po grecku 222

drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła podsmażyć do zezłocenia. Do cebuli dodać resztę jarzyn i chwilę podsmażyć. Następnie jarzyny podlać wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać. Do jarzyn dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze chwilę. Podawać z usmażoną rybą. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 160

samym początku gotuję soczewicę w  dwóch  szklankach wody, oczywiście uprzednio ją  płucząc  .  Następnie na patelnię wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody.       Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę,  marchewkę  startą na  dużych

Życie na widelcu
Spaghetti à la bolognese. 140

kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką

Symfonia smakowa
Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną 131

tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki. Podawać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pałki kurczaka (podudzia) z patelni 122

zdejmuję) i umyć Przyprawić i na chwilę odstawić Rozgrzać na patelni margarynę, następnie ułożyć pałki i chwilę podsmażyć Następnie dolać ok. 1 szkl. (200 ml) wody, przykryć patelnię i dusić mięso ok. 30 minut  Po ok. 20 minutach pilnować, żeby mięso nie zaczęło się przypalać, ponieważ woda zacznie parować i kurczak może zacząć przywierać do dna patelni - jeśli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Danie jednogarnkowe - leczo 139

wypuszczą sok. Na początku ogień może być większy - niech pomidory wypuszczą sok. Jak już zrobi się woda z pomidorów to zmniejszamy ogień na mały i w tym właśnie soku dusimy ok. 45 minut. Ja podaję z kajzerką - uwielbiam:) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paprykarz 137

potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie Ja podaję z kajzerką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 126

Doprawić solą i pieprzem Smażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Calzone 124

odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 132

prezencie (choć sama wybierałam wzory) cztery naczynia tajine. Takie jednoosobowe :) Tajine to nazwa jednocześnie naczynia jak i potrawy. Dania przygotowane w tym naczyniu są bardzo zdrowe, ponieważ można je dusić bez tłuszczu. Woda, która paruje, dzięki pokrywce w kształcie komina - skrapla się z powrotem do podstawki.  Poza tym pieczenie dania jest bardzo powolne i w niskiej temperaturze. Można

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 153

ubite ziemniaki, które zostały z obiadu) Cebulę obrać o pokroić w kostkę Pora i czosnek pokroić w plasterki W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine drobiowy z warzywami 133

marchewkę Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę Można podać z zieloną sałatą. Na zdrowie:) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowa szynka gotowana 208

trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 162

parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w suszonych pomidorach 185

czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania