duszone - 2857 przepisów (strona:36/191)

Fusilli Gajowego Rozbójnika 153

czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek,sól, masło około łyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje.     Międzyczasie

Z Kuchni Do Kuchni
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 157

kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy zmieszany z ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy(...)dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwona paprykę, niedżo- max. płaska łyżka na talerz.   Kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro i serwujemy z ...winem najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim 201

tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej  Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 179

poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle...  Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb

Z Kuchni Do Kuchni
Chifferi rigati . I kropka. 185

chifferi rigati Malma ...I szukam cedzaka !!!! Widze , że pomidor miękki na patelni, zgniatam go widelcem bezpośrednio na patelni. Teściowa tak robiła.  I mieszam wszystko, doprowadzam do wrzenia i duszę chwil kilka.  Podczas gdy chifferi już są al dente. W zlewie pełno wszystkiego, ale udało mi się odcedzić, wrzucam je na patelnie, potrząsam energicznie, mieszam dokładnie aby całe dobro(...)wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę odpocząć! Pycha, warto! Szybko, smacznie, soczyście...i można wracać do tych słoików

Z Kuchni Do Kuchni
Przystawka na dużego głoda 280

być maślany, miękki, biały.  Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino.  Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty- kto mieszka(...)zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani. Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który wytworzył się podczas duszenia szpinaku z sosem, do momentu ,aż powstanie gładka papka. Dodaj do szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki

Z Kuchni Do Kuchni
Tele-spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym i ziarnami 206

posyp przyprawą od Skworcu- suszone pomidory, z czosnkiem i czarnuszką. Lekko podsmaż, gdy zacznie mięknąć, dolej salsy pomidorowej lub jak nie masz, dodaj dobrych pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 235

skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa

Z Kuchni Do Kuchni
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 173

sedna:) Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo z cukinią 793

ostrą papryką i tymiankiem. Mieszamy, podsmażamy przez pół minuty i dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części(...)wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać

Poezja smaku
Makaron z sosem a'la ratatouille 224

Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu.  To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszelki z Sosem Burrito! 279

Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przy gotowywania sosu

Blondynka Gotuje
Gulasz rybny 225

zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 242

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, na średnim ogniu. W dużym garnku umieszczamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną

Mango Papaja
Pierś z kurczaka w sosie 263

oliwą i włożyć pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę i marchewkę.Przełożyć podsmażone kawałki piersi ,dolać wody. Dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, i dusić aż sosik trochę zgęstnieje

Moje domowe kucharzenie