Uwielbiam jabłka mogła bym je jeść cały czas, nie ważne pieczone, duszone, czy postaci ciast, jabłka są pyszne i już J . Dziś mnie naszło na jabłka pieczone, więc szybko przygotowała jabłka posypałam cynamonem, dodałam dżem porzeczkowy włożyłam do mikrofalówki i po paru minutach, już jadłam gorące mięciutka, aromatyczne jabłka. Często zamiast dżemu dodaje miód wtedy są jeszcze smaczniejsze
RAROSSAobtaczamy w mące. Następnie filety obsmażymy w dużym garnku z olejem. W między czasie kroimy cebulę i pomidory w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy 30 min. Następnie dodajemy odcedzoną i ugotowaną fasolę. Po tym dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku, i dusimy kolejne 40 min. Serwujemy na nie dużym
Kuchnia Łukaszakroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko
Kuchnia Łukaszastopni piekarniku przez ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min. Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez
Kuchnia Łukaszapapryki ale te podłużne - przyprawy do buritto i texmex -sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam sie już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski(...)Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy, aż papryki zmiękną. Według własnego smaku mozna dodać jeszcze przypraw. Gotowe danie podajemy w sposob jaki nam najbardziej odpowiada :). Smacznego
Zainspiruj się kuchniąbloga Mirabelkowy blog Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Dania mięsne: Baranina po rzymsku - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Delikatny królik duszony w cytrusach - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski
Chilli Czosnek i Oliwarozrywamy lisci bazyliowych gdy ż cały aromat “diabli wezm ą w powietrze “... Dajemy wszystko na raz, solimy, lekko pieprzymy i... przykrywamy . Niech sie to wszystko zacznie ł adnie dusić. .. Nawet nie zauważyłam ż e mi wyszła flaga włoska przy okazji.... Między czasie gotujemy wod ę na nasze Conchiglie Rigate MALMA Nie zapomnijmy wody posoli ć zanim si ę ugotuje(...)adnych miar i wag nie potrzebuje.... Wracajac do Conchiglie Rigate MALMA .... Sa tak rewelacyjnie zakręcone i malutkie, ż e całe dobro , które nam si ę dusi pod przykryciem samo sie do nich wciśnie ... Podobno sycylijskim teściowym wszystko najpierw wpada w ucho ...Tu na szczęście wszystko skończy w naszym żołądku i będzie nam z tym niebiańsko dobrze.... Conchiglie rigate MALMA gotujemy
Z Kuchni Do Kuchnipatelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę *UWAGA wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż cebula będzie szklista, a jabłka miękkie (ale nie rozpadną się). Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i natka pietruszki . Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek,sól, masło około łyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje. Międzyczasie
Z Kuchni Do Kuchnikosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy zmieszany z ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy(...)dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwona paprykę, niedżo- max. płaska łyżka na talerz. Kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro i serwujemy z ...winem najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnitarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy
Z Kuchni Do Kuchnipoprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle... Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb
Z Kuchni Do Kuchnichifferi rigati Malma ...I szukam cedzaka !!!! Widze , że pomidor miękki na patelni, zgniatam go widelcem bezpośrednio na patelni. Teściowa tak robiła. I mieszam wszystko, doprowadzam do wrzenia i duszę chwil kilka. Podczas gdy chifferi już są al dente. W zlewie pełno wszystkiego, ale udało mi się odcedzić, wrzucam je na patelnie, potrząsam energicznie, mieszam dokładnie aby całe dobro(...)wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę odpocząć! Pycha, warto! Szybko, smacznie, soczyście...i można wracać do tych słoików
Z Kuchni Do Kuchnibyć maślany, miękki, biały. Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty- kto mieszka(...)zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani. Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który wytworzył się podczas duszenia szpinaku z sosem, do momentu ,aż powstanie gładka papka. Dodaj do szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki
Z Kuchni Do Kuchniposyp przyprawą od Skworcu- suszone pomidory, z czosnkiem i czarnuszką. Lekko podsmaż, gdy zacznie mięknąć, dolej salsy pomidorowej lub jak nie masz, dodaj dobrych pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami
Z Kuchni Do Kuchni