charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych
królestwo garówjabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj
pyszne zdrowościpaprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz
Passion of Cookingwrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może(...)połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini
Kuchenne Wariacjekroimy w pół krążki. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pieczarki paprykę, wino oraz bulion i dusimy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy do miękkości ok. 30 min. Przed podaniem posypujemy świeżo pokrojonym koperkiem
Domowy Smak Jedzeniaposmarowanej tłuszczem patelni, i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Odwrócić mięso skórą do góry, wlać piwo, włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Boczek wyjąć, ostudzić. Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem. zastawa
królestwo garówskładników. Na tarce zetrzeć skórkę z limonki, następnie wycisnąć z niej sok. Dodać tylko sok wyciśnięty z limonki oraz wszystkie przyprawy - oprócz kurkumy! Zalać odrobiną wody i dusić całość do miękkości mięsa. W tym czasie pokroić cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk). Dodać cukinię przy końcu(...)duszenia mięsa - powinna być al dente. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy. Podawać z ryżem, posypane skórką startą z limonki oraz z pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur w naszym daniu). Dodatkowo, aby dodać nutkę ostrości oraz dla samego wyglądu, położyłam na wierzch kilka kiełków rzodkiewki. Smacznego
Garniec MagalieSezon na szparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów
GRUBY WAŁEKłyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory, dusić ok 5 minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę
zdrowa vege kuchniałatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie ją na naprawdę małym ogniu, możecie wówczas nie robić z potrawą nic więcej oprócz odliczenia 20 minut i podania – spełnia ona wówczas również nasze kryteria „ przepisu na szybki(...)sobą składniki. Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami. Wszystkie składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając sól, pieprz i oregano. Przestawiamy patelnię na mały ogień i dusimy warzywa bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, od czasu od czasu lekko wstrząsając lub mieszając. Podajemy na ciepło z mieszanym pieczywem i resztą grubo pociętego świeżego oregano. Przez Krystian Kulinarna
Kulinarna PokusaPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która
Kulinarna Pokusamieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed końcem(...)duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div
Kulinarna Pokusanajlepiej ciepłym). Zagotowujemy, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dodajemy część soli i pieprzu, a także liście laurowe i ziele angielskie (powinny być zanurzone w wywarze), dokładnie mieszamy. Dusimy powoli pod przykryciem przez 40 minut. Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-108 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-108 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Sprawione i pokrojone serca Najpierw serca dusimy z cebulą i porem Gulasz z serc z indyka Gulasz z serc z indyka Post Gulasz z serc z indyka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaNastępnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco zawartość. W razie potrzeby możemy dodać więcej bulionu. Odwracamy mięso na drugą stronę(...)oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić
Kulinarna Pokusaposypujemy je przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości(...)wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj
MamaOskarka