bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, płatki chili oraz kminek.Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników
Gospodyni Miejskapokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską
pieprzny smaczekwody2 łyżki mąkisól,pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy napatelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na(...)patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety
Z Majeczką w kuchniwina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski(...)Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę.Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem.Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki
Kulinarny karnet Christopheraoliwę z oliwek. Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię. Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić.Przykryj.Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie, niech się zaromatyzuje.Następnie sprawdz smak i dodaj Karahi Chicken Masala Skworcu oraz(...)Odkrywamy nasze nadzienie i mieszamy.Odstawiamy na bok. Na druga patelnię dajemy trochę masła. Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle.Dodajemy do szpinaku.Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę. Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie
Z Kuchni Do Kuchniwody ( to zalezy od naczynia ktore uzywamy do gotowania badz zapiekania ) Nastepnie calosc dosc dobrze polewamy oliwa z oliwek GOCCIA D ORO z czosnkiem. Nastepnie przykrywamy i dusimy badz zapiekamy. Od czasu do czasu podgladamy i sprawdzamy czy na dnie jest dostateczna wilgoc potrzebna do duszenia. w razie czego podlewamy odrobinka wody. U mnie takie duszenie
Z Kuchni Do Kuchnipieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko . Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko nie bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie... Dusimy(...)przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny
Z Kuchni Do Kuchnipotrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka(...)Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej z odrobiną oliwy
Kolizje SmakówPory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy na plastry, układamy na półmisku. Duszone ananasy z porem podajemy z kluskami śląskimi. Smacznego
Salonik smakówodrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką(...)obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom
Z miłości do słodkościmiejsce do fermentacji, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczywiście jeśli do zrobienia ciasta będziemy chcieli wykorzystać oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy(...)przygotować najpierw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kulinarne przygody Gatityzeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę(...)Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego
Truskawkowa Fiestadrobną kostkę, obsypujemy solą i pieprzem oraz opcjonalnie mąką. Dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy przez 4-5 minut. Do garnka dolewamy ¾ bulionu oraz dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. W ¼ szklanki bulionu rozrabiamy 1 łyżkę mąki i dolewamy do przygotowywanego gulaszu. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty dolewamy bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco mąki(...)Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy tyle czasu wcześniej ile potrzebują warzywa na ugotowanie). Gulasz podajemy na ciepło z przygotowanym makaronem. Smacznego
Kolizje Smakówróżne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze lub duszony w aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia. Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne. Zbliżonym do pilawu daniem jest(...)patelnię (u mnie grillowa) i smaż na niej partiami plastry cukinii (ok. 3 minuty na każdej ze stron), posmarowane olejem lub oliwą i posypane solą i pieprzem. Przed końcem duszenia, dodaj do pilawu masło i poczekaj aż się rozpuści. Pilaw rozłóż na talerze, ułóż na nim plastry cukinii, polej całość jogurtem i skrop sokiem z cytryny. Smacznego! Przepis dodaję
Chilli Czosnek i Oliwadoprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku(...)Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba
prawdziwe jedzenie