duszone - 2857 przepisów (strona:18/191)

Kurczak w curry z pieczarkami 330

paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy(...)dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu

VioletoweKucharzenie
Sycylijski obiad z cytrynową nutką 179

posół, dodaj szałwię i rozmaryn mielony, zalej vinaigrettem wymieszaj. Rozgrzej rondel z grubym dnem, u mnie patelnia-garnek do grillowania z kopułą, pod którą wytworzy się para odpowiedzialna za duszenie. Na dnie garnka poukładaj kurczaka, zalej vinaigrettem- nie należy się go bać.Idealnie nam skruszy kurczaka. Na wierzch dajemy ziemniaki ,posypujemy delikatnie szafranem- ziemniaki nabiorą lekko żółtawej barwy i miodowego(...)posmaku....i przykrywamy, możemy podlać 2 łyżkami wody. Na Sycylii dodaje się na wierzch do ziemniaków jeszcze gałązkę świeżego rozmarynu, który po zakończeniu duszenia, usuwa się i wyrzuca.Ale zapach zostaje. U mnie czas duszenia wyniósł około pół godziny, gdyż ten typ garnka z kopułą ,tak właśnie ma. Na patelnię ,ceramiczną wyciągamy ansze buraczki Orzech ze słoiczka i podsmażamy lekko. Wykładamy

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 172

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 226

carota - po prostu marchewka . Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy (...). Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury, nie będą to wynurzenia z gatunku tych, że zawsze(...)oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. Idę skrobać na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami * P.S. Ale już risotto marchewkowe - wierz mi, próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował

KUCHARNIA
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 153

łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia(...)marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i  na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy

Basia w kuchni
Kuskus z gulaszem z warzyw :) 111

oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę, papryczkę chili w drobną kosteczkę i smażymy na szklisto na oliwie. Dodajemy zieloną fasolkę i podlewamy lekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy razem ok. 5 min. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, powinny być niewielkie, jeśli macie duże to pokrójcie je w ósemki. Kolejny krok to przeciskamy czosnek i dodajemy do warzyw, posypujemy(...)sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem z sosem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i dusimy dosłownie minutę. Gotowe :) Surówka: 2/3 opakowania rukoli 2-3 łyżki kukurydzy 1/2 rzodkwi lodowej (średniej wielkości) 1/2 czerwonej słodkiej papryki 1/2 limonki 5-6 pomidorów koktajlowych

vegetanie
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 227

naciowy. My lubimy dość grube krojenie warzyw, więc takie też polecamy. Trzeba czuć co się je :) Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, seler, słonecznik i rodzynki. Chwilę dusimy i dodajemy czubatą łyżkę zielonej pasty curry. Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek(...)pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę dusimy, aby składniki przeszły swoimi smakami. Na sam koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem i podajemy na talerze. Danie jest gotowe i minęło

vegetanie
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 155

Następnie rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę ją przesmażamy i dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę

vegetanie
Bułeczki z jabłkami 293

kroiłam na kilka pasków, a każdy z nich na małe plasterki) - do rondelka przełożyć masło i miód, gdy się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje - po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez

Smakołyki Bereniki
Potrawka z kurczaka z chilli peperoncini 214

opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy doprawiając solą i dodając 3 papryczki chilli peperoncini. Duszę aż cukinia zmięknie a chilli się rozkruszy. Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku (najlepiej na tej samej patelni i oliwą z oliwek ) dodaję(...)pomidory i całość duszę umożliwiając odparowanie nadmiaru soków. Wszystkie 3 główne składniki czyli pierś w pomidorach, makaron i cukinię łączę w odpowiedniej wielkości garnku i jeszcze chwilę duszę dodając trochę startego parmezanu. Gotową potrawkę przekładam na talerze i posypuję jeszcze dodatkowo startym parmezanem

Mechanik w kuchni
Pomarańczowy indyk 117

wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy 2 minuty. Dorzucamy cukinię pokrojoną(...)kostkę, gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę, warzywa i ugotowany ryż dorzucamy do mięsa i cebuli (możemy dodać plasterki pomarańczy), dusimy 2 minuty.  Przekładamy na talerze, dekorujemy np. przysmażonymi plastrami pomarańczy

Powiedz dietom nie
Naleśniki z kaszy jaglanej 296

koniec wszystko szło jak należy. Nie zrażajcie się więc początkowym niepowodzeniem;) Trzeba bardzo delikatnie odwracać, ponieważ naleśniki mogą się rozwalać. Farsz szpinakowy Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy ogonki, dusimy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek i pieprz. Gdy woda odparuje, ściągamy z ognia, smarujemy naleśniki i posypujemy je drobno pokrojoną fetą. Zawijamy wedle uznania, w ruloniki, trójkąty, koperty(...)Farsz kurczak z pieczarkami Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy drobno lub ścieramy na tarce o większych oczkach, dusimy do odparowania większości wody. Następnie kroimy drobno kurczaka i dodajemy go do pieczarek. Dusimy chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Doprawiamy farsz i smarujemy naleśniki

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 111

ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu(...)włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu do odparowania wody. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami, dolewamy powoli do pieczarek. Wrzucamy nasze ugotowane pulpety i dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu

Powiedz dietom nie
Pierogi ruskie 140

kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i dusimy do miękkości Twaróg z ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz(...)pojedynczo pierogi i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały... Wyławiamy sitkiem i przelewamy pod bieżącą, gorącą wodą Podajemy okraszone duszoną cebulką lub podsmażamy Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 341

pieprz ziołowy mielona papryka słodka lubczyk otarty Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę Cebulę pokroić w piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut  dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również(...)kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną w kostkę Dodać koncentrat (jeśli chcemy) i sos sojowy (jeśli też chcemy), musztardę i wymieszać Doprawić i dusić kolejne pół godziny mieszając od czasu do czasu Kurczaka oczyścić z ewentuanych błonek, umyć, pokroić w kostkę Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami oleju i wrzucić kurczaka. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i smażyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania