serduszka. Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu. Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam(...)ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano na masełku. Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy
Sajkofanka smakupierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny(...)gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy
Ala piecze i gotujeżurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką(...)plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi
Ala piecze i gotujewino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie(...)Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’ Alsace . Polecam serdecznie
Mia Cucina SofietaSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła(...)konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć
Z miłości do słodkościodstawiamy w cieple miejsce. Do tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy np z ryzem. Smacznego
Przysmaki Karolkijako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi(...)Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata. Ale co z tego ważne, że to jest pyszne... a prawdziwy sos i jego długie duszenie wydobywa wszystkie jego aromaty i smaki. I warto raz na jakiś czas zrobić go nie na szybko i byle jak bo wcale to nie jest trudne, wiec nie trzeba kupować gotowych
Bernika - moj kulinarny pamietnikresztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć i dusić jeszcze 5 minut
Buniabaje w kuchniPyszna golonka duszona w piwie karmelowym . Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki
Buniabaje w kuchniprzejrzałam notatki o których zapomniałam. Wpadły mi w ręce przepisy na dania kuchni toskańskiej. A wśród nich jajko w koszulce ułożone na czymś co wyglądało jak zupa z duszonych warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem były ziemniaki w plastrach, pomidory, cebulka(...)szklanki wywaru z gotowania makaronu. Pokroić w piórka cebulę. Zeszklić na oleju. Dołożyć pokrojone na ćwiartki ( ósemki) pomidorki. Doprawić pieprzem, solą i papryką mieloną . Podlać wywarem z gotowania makaronu. Dusić 10 minut. Odłożyć połowę uduszonej cebulki z pomidorami do miseczki. Do reszty dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem. Na ser dać odłożoną cebulę z pomidorkami. Na wierzch wbić jajko
Buniabaje w kuchnicienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10 minut. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić na nie kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku(...)Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku. Jeśli chcemy to w ostatnim momencie można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie. Jedno wiem już nigdy nie będę
Buniabaje w kuchnizasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek(...)solą , pieprzem, mieloną papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem. Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki. Podawać
Buniabaje w kuchniwidać kurczak gości na moim stole bardzo często. Po części dlatego,że jest to jedno z chudszych mięs a ja aktualnie bardzo ograniczam kalorie. A przynajmniej się staram. Tutaj duszony kurczak z pieczarkami co daje nam sos do ziemniaków od razu. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki : * podudzia z kurczaka - tutaj 8 sztuk ale każdy tyle ile potrzebuje(...)oliwą. Wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać ulubione przyprawy do kurczaka ,mieloną czerwoną paprykę. Zalać dużą szklanką wody. Ułożyć kurczaka i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami oraz sałatką z pomidora i cebuli
Magiczne Życie Martycukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól(...)Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło
W kuchni Karmel-itkimyję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli z porem i smażę razem. Wsypuję soczewicę, wlewam około 1/2 szklanki przegotowanej wody, zakrywam pokrywkę i duszę. W tym czasie dzielę brokuła na małe różyczki. W garnku soczewica wchłonie płyn, uzupełnim go, dodaję brokuł, ziele angielskie i liść laurowy i mieszając co chwilę, duszę wszystko(...)płynów, które soczewica wchłonie. Zanim soczewica zmięknie, dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam też wstępnie niewielką ilością soli i pieprzu. Tak przygotowane składniki duszę do końca, tj. do miękkości soczewicy. Na samym końcu przed podaniem doprawiam, jeśli danie tego wymaga. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki